Zařiďte dětský pokoj podle Feng Shui a buďte spokojení rodiče

Vcházíte do pokoje svého dítěte a zase to tam vypadá jako po výbuchu. Potomek se vrtí u psacího stolu a vy se duševně připravujete na večer, kdy bude zase špatně usínat. Takhle to bohužel vypadá v řadě českých domácností. Jestli chcete svému dítěti pomoct, aby se lépe soustředilo, kvalitněji spalo a vedlo veselejší život, zkuste mu pokojíček zařídit podle pravidel Feng Shui. 

Dětský pokoj je zcela unikátní, protože na rozdíl od ostatních místností v bytě nebo v domě, plní několik funkcí najednou. Tvoří místo na spaní, učení a relaxaci. Navíc je to zpravidla nejmenší pokoj. Případně ho sdílí více dětí různého věku a pohlaví, což ještě více tříští potřeby, kterým je třeba na malém prostoru vyhovět. Proto pokoj rozdělte na tři zóny: spaní, hraní/učení, a relaxaci. Když dodržíte zásady Feng Shui, v pokoji bude proudit energie a dítě se bude cítit klidnější a více v bezpečí. 

Zóna spaní: dřevo a jemné barvy

Dětskou postel umístěte podle stejných zásad jako svou vlastní v ložnici. Postel opřete čelem o zeď a nechte volný prostor z obou stran. Pokud to není možné, přirazte postel ke zdi bokem. Dítě by z postele mělo vidět na dveře, ale postel by neměla být přímo proti nim. Pokud je pokoj úzký a postel bude hned naproti dveřím, přidejte do cesty alespoň nějakou překážku, třeba skříňkus hračkami. 

Z hlediska Feng Shui není vhodné dělat z prostoru pod postelí úložný prostor, jelikož věci brání volnému proudění energie. Děti se také nebudou cítit bezpečně na palandě. Dítě na spodní posteli se podvědomě cítí ohroženo těžkou postelí nad sebou, zatímco dítě nahoře bojuje s pocitem neukotvení. Stejně tak se vyhněte poličkám a obrázkům zavěšeným na stěně nad spícím dítětem.

Jako materiál postele ideálně zvolte dřevo. Kov působí na děti příliš studeně a těžce. Dětskou postel není dobré pořizovat z druhé ruky nebo dědit, protože vstřebává energii, kterou pak může na vaše dítě přenést. 

Povlečení vyberte z přírodních materiálů a v jemných barvách, aby nenarušovalo klidný spánek. Osvětlení umístěte z boku.

Zóna učení: pořádek a žlutá barva

Školáci jednoznačně potřebují kvalitní psací stůl a židli. Psací stůl, podobně jako postel, by měl být ze dřeva a koupený přímo pro dítě. Když se malý školák usadí na svou pracovní židli, měl by dosáhnout nohama na zem a mít kolena v pravém úhlu.

Jestliže nemá pracovní stůl dostatečně nízko, můžete této polohy dosáhnout pomocí rostoucí židle, na které si opře nohy o stupínek. Nebo mu ke klasické židli přidejte alespoň stoličku, na kterou si nohy položí. Je důležité, aby mělo dítě při práci ukotvené nohy. Vy byste se také nesoustředili, kdyby vám visely nohy dolů. 

I batolata a předškoláci využijí stoleček na malování a jiné tvoření. Pro ně je však lepší pořídit malý stoleček se židličkou a za opravdový psací stůl a židli je vyměnit až později. 

Naučte děti, aby měli v pracovním koutku vždy uklizeno. Aby na stole měli jen věci, které aktuálně využívají k práci a nic je nerušilo od soustředění. Ideální barva pro studijní místo je žlutá, protože podporuje kreativitu a mozkovou činnost. Tuto barvu využijete i ve Feng-šuej kuchyni, protože má blahodárné účinky na schopnost komunikace. 

Počítače do dětského pokoje mladších školáků nepatří. Pokud probíhá distanční výuka, ukládejte je mimo školní hodiny do jiné místnosti. 

Zóna relaxace: vystavené hračky a pohodlí

Na rozdíl od pracovního koutku dovolte dětem v zóně relaxace si hračky a jiné předměty vystavit. Pořiďte jim i otevřené police nebo regály, kde budou ty nejoblíbenější. Děti mají svůj majetek rády na očích a zavírat všechno do truhly jim nesvědčí. Na druhou stranu je potřeba, aby si děti před spaním hračky uklidily a nenechaly je se válet kolem postele, aby se jim dobře spalo. 

Ukládání hraček na dostupné a viditelné místo je zásadním znakem i Montessori přístupu. 

Tato část pokoje by měla vyzývat k odpočinku a relaxaci. Proto do ní umístěte pohodlný teplý kobereček, polštáře apod. Pro mladší děti i místo, kam se budou moct schovat. Akční děti naopak ocení, když budou mít dost prostoru vybít energii třeba tancem nebo šplháním na žebřiny. 

Pozor na dekorace a zvířátka

Květiny mají v dětském pokoji určitě své místo. Vyjadřují spojení s přírodou a čistí vzduch. Ale raději vynechte takové, které nemají kulaté listy a na sukulenty ani nemyslete. Kdybyste uvažovali o tom učit děti zodpovědnosti péčí o zvířátko, měli byste vědět, že podle Feng Shui zvířata do postele nepatří. Problematické jsou i obyčejné rybičky. Přes den je jejich přítomnost v pořádku, ale voda podle Feng Shui zadržuje emoce, dobré i špatné, takže by se nemělo spát v její přítomnosti. Raději akvárium umístěte do obýváku.

Když budete vybírat obrázky a dekorace, zaměřte se na klidné a příjemné projevy. Nenechte na své děti působit negativní síly z obrázků válečné techniky, příšer nebo nebezpečných zvířat. 

Určitě není jednoduché implementovat všechna doporučení najednou. Zkuste pro začátek alespoň něco a uvidíte, jestli se děti budou cítit lépe. Pokud už umí aspoň trochu vyjádřit svůj názor, zeptejte se hlavně jich, co si o tom myslí. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat