Značka Nokia: Historie a nejznámější modely

Věděli jste, že Nokia byla založená už v roce 1865? A že pro své smartphony měli dokonce vlastní operační systém? Pojďte se s námi podívat na historii finského giganta a jejich nejznámější modely mobilů.  

Historie značky Nokia

Connecting people, to je motto značky Nokia. Původně papírenská firma je už dlouhou dobu důležitým hráčem na poli telekomunikace a elektroniky. Její historie sahá až do roku 1865, kdy byla založena důlním inženýrem Frederikem Idestamem ve finském městě Nokia.

Po druhé světové válce firma začala vyrábět telegrafní a telefonní kabely a o pár desítek let později své portfolio rozšířila i o telekomunikační elektroniku. První mobily Nokia byly vyráběné pro automobily. První přenosný telefon, Mobira Cityman (přezdívaný Gorba, vlastnil ho Michail Gorbačov), vážil 800 gramů a stál přes 115 tisíc Kč. Nokia ale měla své místo i na trhu s televizory.

V současnosti Nokia stále sídlí ve Finsku. V roce 2006 byl obrat značky vyšší než státní rozpočet této severské země. V letech 1998 až 2011 šlo o vůbec největšího světového výrobce mobilních telefonů. Zlatou érou byly devadesátky a nultá léta.

O své prvenství přišla kvůli neschopnosti rychle se přizpůsobit trhu nastupujících smartphonů a zaujmout zákazníky. Zpočátku spoléhala na vlastní operační systém, do bitvy Android vs iOs se nezapojila. Na prvním stupínku ji nahradil Samsung v roce 2012.

Nokia měla svůj operační systém, Symbian. Práci na něm ukončili kvůli partnerství s Microsoftem, který smartphonům Nokia poskytl operační systém Windows Phone. Toto rozhodnutí se ale neukázalo jako dobrý krok a Nokia čelila velkým ztrátám.

Hlavními divizemi Nokia jsou Nokia Networks a Microsoft Mobile. Nokia Networks vyrábí telekomunikační sítě pro celý svět. Své produkty dodávala i do ČR pro operátora O2.

Microsoft Mobile vznikl odkupem divizí společnosti Nokia Microsoftem. Díky tomu zmíněný korporát získal spoustu patentů Nokia. Tento krok málem znamenal konec většiny mobilních telefonů kromě Lumia. V roce 2016 ale Microsoft licenci na název Nokia prodal společnosti HDM Global, která záhy na trh uvedla vlastní telefony Nokia 3310 a smartphony Nokia 3, 5, 6 a 7.

Nejznámější telefony Nokia

Nokia 2110

Tento model patřil do kategorie, kterým se přezdívalo manažerské telefony. Na trh byl uvedený v roce 1994. Praktický telefon, který výborně plnil své funkce. Měl vnitřní paměť na čísla a mohli jste s ním komunikovat i pomocí SMS. Cena se vyšplhala ke 20 000 Kč.

Nokia 6110

Další z manažerských telefonů. Řada začínající na šestku (6xxx) byla velice úspěšná. V devadesátých létech s Nokií konkurence nestíhala držet krok. 6110 byl malý, vážil jen 137 g a přinášel další funkce, které uživatelům usnadňovali obsluhu. Měl také zabudovaný infraport, díky kterému jste mohli vyměňovat informace s ostatními.

Nokia 8110

V roce 1997 vyšla Nokia 8110. Trochu experimentální mobil, který určitě rozpozná každý fanoušek Matrixu. Byl k vidění v prvním dílu trilogie.

Nokia 5110

Nokia 5110 vyšla v roce 1998. Jak si asi dovedete představit, byla pěkně drahá. Stála skoro 10 000 Kč. Pravdou však je, že se značka neprezentovala jako cenově dostupná, a tak se vlastně ani nebylo čemu divit. Telefon s anténou a bytelným, barevným krytem měl černobílý displej a úctyhodnou výdrž baterie. Ve výbavě nechyběl ani populární Had.

Nokia 9110 Communicator

Legendární model, který měl suplovat počítač – takový kapesní notebook. Mohli jste s ním psát e-maily, posílat faxy, k dispozici byl také kalendář. Surfovat po internetu se s sním ale moc nedalo. Cena sahala ke 30 000 Kč.

Nokia 7110

V roce 1999 spatřil světa model 7110. A byl to velký zlom – hlavně kvůli vystřelovacímu krytu klávesnice. Stačil jediný elegantní pohyb a mohli jste ukončit nebo přijmout hovor. V menu se zase navigovalo pomocí pohyblivého válce. Internet fungoval přes WAP.

Nokia 3210

Nokia 3210 vyšla na jaře roku 1999. Největší změnou oproti předešlému modelu byla anténa. Ta už nevykukovala z krytu ven, ale byla integrovaná. Mobil podporoval druhé pásmo GSM 1800 MHz. Kryt se dal měnit podle libosti a nálady, na výběr bylo z různých barev a vzorů. Opět byl na trhu uveden s vysokou cenovkou, která atakovala 10 000 Kč.

Nokia 3310

A máme tu legendu, Nokia 3310, na kterou pamatuje snad každý. Na trhu se objevil v roce 2000. Změna se odehrála hlavně ve vzhledu, funkce a způsob ovládání zůstal víceméně stejný. Ovšem chlubil se větším množstvím her a také vibracemi, kterými na sebe během příchozího hovoru upozorňoval.

nokia 3310

Nokia 3510i

Nokia 3510i je jedním z prvních modelů, které uživatelům nabídli barevný displej. Velká novinka, která byla žádaná. A Nokia barevnými displeji vybavila i levnější telefony střední třídy. Telefon disponoval datovým přenosem GPRS, Javou a internetem v mobilu WAP.

Nokia 6310

Koncem roku 2001 si mohli zákazníci koupit model 6310. Jako první podporoval Bluetooth a datové přenosy GPRS. Displej sice nebyl barevný, za to byl v porovnání se staršími modely rozhodně lepší. Při psaní zpráv T9 jste se mohli spolehnout na český slovník.  

Nokia 6230

Tento model z roku 2002 se označuje jako polochytrý. Ještě neměl operační systém, ovšem nabízel spoustu funkcí a vychytávek. Navíc měl barevný displej. Bylo možné vložit paměťovou kartu.

Nokia N-Gage

Gamerům na míru byla vytvořena Nokia N-Gage z roku 2003. Firma se snažila konkurovat Nintendu a spojila mobilní telefon s herním zařízením. Hry byly k dostání na paměťových kartách MMC. Na herní trh ale Nokia nijak významně nepronikla.

Nokia 6300

Velký displej, dobrá výbava. Mobil se prodával celkem lacino, jen za 7 000 Kč. Nebyl moc úspěšný. Uživatelé mu vyčítali například to, že nepodporoval sítě třetí generace UTMS a v porovnání se svými předchůdci nebyl tolik rychlý.

Nokia 7650

První smartphone. Používal operační systém Symbian. Navíc nabídl vestavěný fotoaparát, takže i první fotomobil. Ovládání nebylo zrovna nejšťastněji vyřešené. A ani kvalita fotek nebyla valná. Ovšem byl to velký krok vpřed.

Nokia 8800 Carbon Arte

Tento model je zajímavý hlavně z hlediska designu a ve své době patřil mezi nejhezčí mobily na trhu. Vyšel v roce 2008 a pyšnil se materiály jako broušené sklo, titan, ocel a karbon. Cena převyšovala 30 000 Kč.

Hudební telefony

Nokia N91 a modely XpressMusic (5310 a 5800) byly vytvořeny pro fanoušky hudby. Nabízely větší paměť a lepší ovládání. 5800 byl smartphone, nabízel také GPS, stereo a další výhody. Bohužel iPhonu a dalším smartphone značkám konkurovat nezvládal.

Nokia N78

V roce 2008 byl představený smartphone Nokia N78. Zvládal jak přehrávání hudby, tak navigaci a dělal i docela slušné fotky se svým 3,2 Mpx fotoaparátem. Dále nabízel GPS, Wi-Fi připojení a datové přenosy EDGE a HSDPA. Podporoval až 16 GB paměťové karty.

Nokia N8

I další smartphone se Symbianem se snažil konkurovat telefonům od Google a Apple. Bohužel marně. Ač měl tento telefon skvělou výbavu, problém byl hlavně v samotném operačním systému, který si moc fanoušků nezískal.

Nokia N9 a Lumia 800

U N9 Symbian nahradil operační systém MeeGo. Ani ten neměl valný úspěch. Zkusili to tedy znovu – Lumia představila operační systém Windows Mobile 7. Lumia 800 nabídla skvělou výbavu a úctyhodnou vnitřní paměť 64 GB.

Nokia 1020

Jedná se o jeden z nejúspěšnějších fotomobilů od Nokia. Nabídl druhou generaci senzoru s optickou stabilizací. Obraz byl na skvělé úrovni díky novým technologií, které konkurence nepoužívala. Použit byl operační systém Windows Phone 8.

Nokia 7 Plus

A máme tu Nokii s Androidem. Nový majitel se rozhodl pro zásadní změnu, která mu měla vrátit místo na výsluní. Tento model měl celkem úspěch. Nabízel pěkný design a velký displej, platby mobilem, kvalitní fotoaparát byl samozřejmostí.

Nokia 3310 z roku 2017

Na trhu s chytrými telefony se Nokia příliš neuchytila. Zkusili se tedy vrátit ke starým dobrým tlačítkovým telefonům, konkrétně k modelu 3310 (a také 8110). Mobil je samozřejmě moderně pojatý a od původní 3310 ušel dlouhou cestu. Sázka na nostalgii se ale celkem vyplatila.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat