Podle čeho vybrat ALU disky na auto?

Záleží vám na vzhledu vašeho auta? Pak rozhodně začněte od podlahy, tedy od kol. To je ten nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak pozitivně (a výrazně) ovlivnit krásu vašeho vozu. A přesně s tím vám mohou pomoc designové disky na kola. Jako nabízí ALU provedení. Podle čeho vybrat ALU disky na auto?

Proč právě ALU kola?

ALU kola nebo ALU disky jsou vlastně disky, které jsou vyrobeny z hliníku. Můžete se setkat také s výrazem elektrony. Tak jako tak se jedná o provedení, které je konstruováno v určitém designu, to znamená, že už na ně nepotřebujete žádné poklice. ALU disky někdy nabízí přímo výrobce, zvlášť u dražších vozů, ale klidně si je na své auto můžete dokoupit zvlášť. ALU disky dávají autu duši a styl.

Plechy nebo ALU

Jedná se o jednu ze dvou běžně dostupných variant. Tou druhou jsou plechové disky. To jsou právě ty, které se dále mohou opatřit poklicemi, ne ale nutně. Plechové disky mají také své výhody, jsou především levnější. A jsou vhodnější k užívání přes zimní období. Oproti tomu ALU kola mají větší atraktivnost, sportovnější vzezření a velmi často mají vliv na lepší ovladatelnost auta nebo jeho nižší výkon.

Podle čeho vybrat ALU disky na auto?

Označení

Zásadní proměnou je určení správné velikosti pro vaše auto. Pro srovnání ALU kol a jejich velikostí pomůže jejich značení, které určuje velikost ráfku, průměr atd.

Označení disku kol v příkladu – na kole máte například: 7Jx16 ET45. Pak platí, že:

  • 7 je číslo, které udává šířku ráfku v palcích,
  • J označuje typ patice (běžně bývá J nebo někdy i N),
  • 16 je průměr disku, opět udávaný v palcích,
  • ET 45 je pak zális udávaný v mm, označuje zapuštění kola pod blatníkem (čím je číslo menší, tím víc je kolo vysunuto ven).

Celkově správné řešení na váš vůz najdete v údajích ve velkém technickém průkaze.

Průměr ALU kol

Důležitým parametrem je samotný průměr kol. Hliníková kola můžete mít ve velikostech 14“ až 22“. Opět údaje konzultujte s informacemi v technickém průkaze. Čím větší kola, tím nižší je pak profil pneumatik a trochu horší ovladatelnost auta. Větší modely jsou typické spíše pro SUV automobily.

Počet otvorů

Ne nepodstatnou věcí jsou také počty šroubů, kterými budete disky na kolo upevňovat. Musí proto vždy odpovídat počtu upevňovacích otvorů vašeho auta. Běžně je to 4 až 5, u větších modelů pak i 6. U drahých disků je dobré pamatovat také na pořízení bezpečnostních šroubů, které se uzavírají speciálními klíči a slouží především jako ochrana před odcizením kol.

Hmotnost

Nejen výběr pneumatik ale i výběr ALU disků je podstatný. A to i z hlediska jejich hmotnosti. Rozdíly mohou být značné. Je to dáno nejen použitým materiálem, ale také jeho množstvím na dané kolo. Nižší hmotnost by měla usnadňovat ovladatelnost vozu. Ale faktem zůstává, že obecně jsou hliníkové disky lehčí než plechové.

Používají se na ALU kola různé materiály?

Obecně se již podle názvu využívá na výrobu elektronů hliník. Ovšem nejde o čistý materiál, který je obecně celkem měkký. Jde o slitinu hliníků, které pak dokáží dodat kolu potřebnou tvrdost, pevnost a odolnost. To si ovšem vždy určuje výrobce.

Je třeba zapisovat používání ALU disků do TP?

Pokud je technický průkaz vystaven s informacemi o možných velikostech disků, pak tyto můžete používat hned a nic nikam nehlásit. Může se ale stát, že tyto údaje v TP nenajdete. Pak je třeba zajistit STK, kde získáte potřebná povolení a pak s nimi zajít na obecní úřad s rozšířenou působností, kde vám tyto údaje do technického průkazu vozidla doplní.

A ten nejdůležitější faktor výběru

Co si budeme povídat, tím nejdůležitějším je nakonec vždy vzhled. Na trhu existuje opravdu velké množství nejrůznějších provedení ALU disků, takže si můžete vybírat skutečně jedinečné a krásné disky, které nejlépe sednou právě vašemu typu auta. To už je jen na vás.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat