Kdy je Den učitelů? A proč se vlastně slaví?

Na Den učitelů můžete potěšit svého oblíbeného kantora – ukažte mu, že si jeho práce ceníte. Na tento den v Čechách navíc probíhá vyhlášení ankety Zlatý Ámos. Jak se slaví Den učitelů ve světě? A jak to všechno začalo u nás?

Den učitelů se téměř v každé zemi slaví v trochu jiné datum. Většinou je termín stanovený podle výročí významného pedagoga nebo nějakého mezníku na poli pedagogiky jako vědního oboru. UNESCO stanovilo Mezinárodní den učitelů na 5. října, ale naše tradice v Čechách je jiná. Slavíme ho na výročí narození Jana Amose Komenského, tedy 28. března. Mimochodem, podle J. A. Komenského určují svůj Den učitelů i na Slovensku.

Den učitelů se v České republice slaví 28. března.

Proč se slaví Den učitelů

Organizace UNESCO vyhlásila Den učitelů v roce 1994 nejen proto, aby ocenila pedagogiky a jejich práci. Ale zároveň přijala Chartu učitelů, která se zabývá obecnými zásadami učitelské praxe. Tato Charta by měla být platná ve všech členských státech OSN.

V Čechách byl vyhlášený Den učitelů v roce 1955 tehdejší československou vládou co by den morální podpory pedagogům. Vybralo se datum narození Jana Amose Komenského, biskupa Jednoty bratrské a jednoho z nejvýznamnějších českých filozofů a spisovatelů. Je považovaný za zakladatele moderní pedagogiky a přezdívá se mu „Učitel národů“.

Co ještě byste o Dni učitelů měli vědět? Nejedná se o státní svátek a ani ho nenajdete ve většině kalendářů, jelikož to není tzv. významný den.

Zlatý Ámos

Na spoustě školách se na něj ale pamatuje. Zejména v souvislosti s vyhlášením ankety Zlatý Ámos. Jedná se o soutěž, kdy se vybírá nejlepší učitel a její tradice sahá do devadesátých let. Poprvé byl Zlatý Ámos vyhlášený v roce 1993/94. Přihlášky se začínají odesílat na Mezinárodní den učitelů 5. října a vyhlašuje se právě na náš Den učitelů 28. března.

kdy je den učitelů

Čím potěšit oblíbeného kantora?

Pokud máte svého favorita, udělejte mu na český Den učitelů nebo na ten Světový den učitelů radost drobnou pozorností. Například pozorností v originální obálce, kterou sami vyrobíte. Oblíbená jsou různá přání a poděkování. Nebo se celá třída může složit na drobný dárek, poukaz či voucher.

Den učitelů ve světě

Světový den učitelů se kromě Čech slaví ve spoustě jiných zemích. Na Slovensku je tradice stejná jako u nás, také Slováci si připomínají narození Jana Amose Komenského. Jak jsou na tom jinde ve světě?

Argentině se slaví 11. září. Jedná se o den, kdy se připomíná památka prezidenta Dominga F. Sarmienta, který zavedl povinné základní vzdělání. Dal postavit spoustu škol, knihoven a podporoval vzdělání, kde mohl.

Bulhaři slaví Den učitelů 24. května na svátek Cyrila a Metoděje, kdy se slaví i Den bulharské kultury. Kromě toho mají také svátek věnovaný pedagogům a vzdělancům, ten připadá na 1. listopad.

Estonsku se slaví 5. října. Estonský Den učitelů je zajímavý tím, že žáci zaujmou roli učitelů. Ti si mohou během svého dne odpočinout, zatímco žáci vedou hodiny místo nich.

Řecku je Den učitelů spojený s církví – 30. ledna se připomínají tři velké osobnosti ortodoxní církve tzv. Tři hierarchové, Basileos Veliký, Jan Zlatoústý a Řehoř Naziánský. Také oni jsou považovaní za učitele.

 V Mexiku mají Día del Maestro, slaví se 15. května. Většina škol na tento den zavře. Konají se akce a festivaly, které připomínají důležitost vzdělání a roli učitelů ve společnosti.   

Nejčastější dotazy

Jaký den je Den učitelů?

Den učitelů se v České republice slaví 28. března.

Proč se slaví Den učitelů?

V Čechách a na Slovensku si na Den učitelů připomínáme nejen zásluhy pedagogů a důležitost vzdělání. Ale také narozeniny Jana Amose Komenského. Vyhlašuje se soutěž o nejlepšího učitele, Zlatý Ámos.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat