2 způsoby, jak sušit švestky. V troubě či v sušičce?

Za chvíli začne sezóna švestek. Nasbírejte si jich letos co nejvíc. A usušte si je! Když dodržíte naše rady, vydrží vám ve spíži až 2 roky. A mají opravdu široké využití. Zjistěte, jak usušit švestky a na co všechno je využijete.

Jestli je nějaké sušené ovoce, které se vždy hodí mít po ruce, tak jsou to právě švestky. Jsou chutné, výživné a společně se sušeným masem vás zasytí i na dlouhém výletě. Obdobně jako sušené šípky, i švestky mají spoustu zdravotních benefitů. O důvod víc si letos nasušit pořádnou zásobičku. Sušení potravin není nic těžkého. Provedeme vás celým procesem od A do Z.

Švestky obsahují spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny. Jejich největším přínosem je blahodárný účinek na zažívání. Je to dobrá první pomoc při zácpě. Najdete v nich plno antioxidantů, které působí jako prevence proti zánětům kloubů, plic a srdce. Dokonce přispívají ke snížení krevního cukru a posilují kosti.

Jak sušit švestky

Jak sušit švestky v troubě

Sušení v troubě je energeticky trochu náročnější. Počítejte s tím, že spotřebič musí být zapnutý dlouhou dobu. Jestli se snažíte šetřit, zapřemýšlejte nad sušičkou ovoce.

Jestli nemáte horkovzdušnou troubu, nezapomínejte čas od času otevřít dvířka a vyvětrat. Zabráníte tak tomu, aby se uvnitř hromadila vlhkost. Ta by totiž mohla sušení nejen zpomalit, ale navíc i způsobit, že švestky dostatečně neproschnou. Časem by se vám mohly zkazit.

sušené švestky

Jak sušit švestky v troubě?

  1. Očištěné švestky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte si pozor, ať se nedotýkají.
  2. Sušte při 50 °C po dobu 5 hodin.
  3. Troubu vypněte a nechte švestky uvnitř, aby vychladly.
  4. Potom opakujte proces sušení. Tentokrát sušte na 70 °C po dobu 12 hodin.
  5. Vypněte a nechte cca 5 hodin chladnout.
  6. Nakonec sušte při teplotě 65 °C po dobu 3 hodin.

Nepřekračujte doporučené teploty. Jednak se spálí vitamíny, za druhé by se zničila chuť ovoce. Pauzy mezi sušením se zase dělají z toho důvodu, aby výsledný produkt nebyl přesušený.

Jak sušit švestky v sušičce

Sušičky ovoce jsou skvělým pomocníkem do domácnosti. Kromě sladkých plodů si v nich usušíte třeba i houby. Oproti sušení v troubě není tento proces tak energeticky náročný, a tak i ušetříte nějakou tu korunu. Sušička sama přitom nemusí být vůbec drahá. Jestli sušíte rádi a často, určitě by vám neměla chybět.

Jak sušit švestky v sušičce? Postup je stejný jako při sušení v troubě. Opět nepřeskakujte dobu, kdy švestky chladnou a spotřebič je vypnutý. Jinak hrozí popraskání a znehodnocení výsledku.

  1. Očištěné, přepůlené a vypeckované švestky vyskládejte na plechy sušičky. Do většiny sušiček se totiž celá švestka nevejde – mají nízká patra.
  2. Sušte při 50 °C po dobu 5 hodin.
  3. Sušičku vypněte a nechte švestky uvnitř, aby vychladly.
  4. Potom opakujte proces sušení. Tentokrát sušte na 70 °C po dobu 12 hodin.
  5. Vypněte a nechte cca 5 hodin chladnout.
  6. Nakonec sušte při teplotě 65 °C po dobu 3 hodin.

Jak skladovat sušené švestky, aby vydržely co nejdéle?

Usušené plody skladujte ve vzduchotěsné dóze nebo sklenici. Neměl by se k nim dostat vzduch, ani vlhkost zvenčí. Jinak se začnou kazit. Uložte je do spíže nebo do skříňky, zkrátka tam, kde je suchotemno. Nižší teplota je lepší. Správně usušené a uskladněné vám vydrží až dva roky.

Jak je zužitkovat

  • Jako zdravou svačinku doma i na cestách.
  • Na výrobu domácích müsli tyčinek.
  • Přísada do ovesné, jáhlové a jiné kaše. A máte skvělou snídani.
  • Na pečení. Koláče, buchty, třeba i dort. Vše, na co si vzpomenete.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat