Den otců: Kdy se slaví? A čím tatínka potěšit?

Den otců není tak populární jako třeba Den matek, ale proč nevyužít jeden den v roce k tomu, abychom udělali radost nejdůležitějšímu muži v našem životě? Zjistěte, jaký den se Den otců slaví a čím tatínka potěšit.

Proč a kdy se slaví Den otců

Na rozdíl od Dne matek, Den otců není tak známý. A přesto tu s námi je. V některých školkách a školách na něj začínají pamatovat. A proč by také ne. Vždyť i tátové si zaslouží svůj speciální den, během kterého je děti něčím milým překvapí. Den otců se slaví třetí neděli v červnu.

Den otců připadá každý rok na třetí neděli v červnu. V roce 2024 to bude 16. června. 

Den otců se slaví na počest otců. Připomíná význam otcovství a vztahu otce a dítěte. Stejně jako matky, i otcové jsou nedílnou a nepostradatelnou součástí společnosti. Ač se často setkáte s tím, že se slaví právě třetí neděli v červnu, v mnoha zemích, hlavně v těch, kde převažuje katolická víra, se slaví 19. března na svátek svatého Josefa.

Tradice tohoto svátku sahá do Spojených států. Podle všeho za ním stojí Američanka Sonora S. Dodd, která tímto dnem chtěla ocenit svého tatínka, který se o ni a její sourozence po smrti matky staral. První Den otců se konal v roce 1910. Ač šlo původně o oslavy spíš soukromého rázu, brzy tento den získal na popularitě a v roce 1966 ho prezident L. Johnson oficiálně uznal.

Jak se slaví Den otců

Jak už jsme zmínili, u nás zatím tento den není tak populární. Ale i to se začíná pomalu měnit. Tento den podporuje například akce Tátafest, který se koná pod záštitou Ligy otevřených mužů a Unie center pro rodinu a komunitu. V posledních letech se konaly také různé akce na Staroměstském náměstí v Praze. Nejedná se o státní svátek, takže nemusíte řešit otevírací dobu obchodů o svátcích. Nakupovat můžete tak, jak jste zvyklí.

den otců

Dárky na Den otců

  • Pokud se chystáte darovat voucher nebo přáníčko, nezapomeňte na originální obálku. Zkuste si ji sami vyrobit.
  • S dětmi můžete zkusit vyrobit něco rukodělného – maličkost, která potěší.
  • Mezi oblíbené dárky patří alkohol, kapesníky, ručníky, hrnky a plecháčky.
  • Nebo zkuste něco dobrého na zub. Třeba domácí sušené maso.
  • Můžete s dětmi zkusit vyrobit něco rukodělného – maličkost, která potěší. Chytnout za srdce dokáže rovněž šperk ke Dni otců.

Jak se slaví ve světě?

V Německu a Rakousku se slaví Vatertag (nebo také Männertag). Jedná se o státní svátek, takže mají všichni volno. Je to den, kdy se muži mohou „pochlapit“, jezdí se na pivním kole a pije pivo. Tato verze svátku má původ ve středověkém uctívání Boha Otce, ze kterého vznikl den na počest otce, hlavy domácnosti. Muži se sjížděli do center vesnic a kdo měl nejvíc dětí, vyhrál odměnu. Nejčastěji velkou šunku.

Ve Francii se začal Den otců slavit z trochu méně prozaických důvodů. Stojí za ním výrobce zapalovačů Flaminaire. Ten propagoval Den otců z toho důvodu, aby se lépe prodávaly jeho zapalovače. Slogan z reklamy zněl: „Naši tatínkové nám řekli, že na Den otců chtějí všichni Flaminaire“. V roce 1952 se z původně reklamní iniciativy stal státem uznaný svátek.

Thajsku se slaví Den otců 5. prosince, tedy v den, kdy měl narozeniny zesnulý král Bhumibola Adulyadeje. Současný král pronáší projev a děti dávají svým otcům a dědečkům květiny, konkrétně dosny indické.

V Brazílii připadá Den otců na druhou neděli v srpnu. Tento den, známý jako Dia dos Pais, se poprvé začal slavit v polovině 50. let 20. století. Myšlenkou bylo uctít svatého Joachima, patrona otců a dědečků. Podobně jako ve Spojených státech děti kupují nebo vyrábí dárky. Některé školy také pořádají speciální koncerty.

Nejčastější dotazy

Jaký den je Den otců?

Den otců připadá každý rok na třetí neděli v červnu. V roce 2024 to bude 16. června.

Co darovat na Den otců?

Pokud se chystáte darovat voucher nebo přáníčko, nezapomeňte na originální obálku. Zkuste si ji sami vyrobit. S dětmi můžete zkusit vyrobit něco rukodělného – maličkost, která potěší. Mezi oblíbené dárky patří alkohol, kapesníky, ručníky, hrnky a plecháčky. Nebo zkuste něco dobrého na zub. Třeba sušené maso.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat