Jak sušit houby? Na tohle pozor!

Houby se dají sušit na mnoho způsobu. Vždy je však potřeba dát pozor na stejné věci. To se týká i skladování. Jinak vám zplesniví nebo se v nich časem objeví larvy brouků a molové. Jestli si chcete oblíbené houbové pokrmy dopřávat po celý rok, víme, jak na to.

Sušení potravin zajistí, že si budete moci své oblíbené dobroty dopřát i mimo sezónu. Výhodou tohoto uchovávání je, že potraviny neztrácí tolik prospěšných látek, jako během zamrazení. Právě nízké teploty totiž ničí většinu vitamínů a minerálů.

Zatímco některé sušené potraviny jsou určené k další tepelné úpravě (jako právě sušené houby), existují i pochutiny, které si můžete dopřát jen tak bez další úpravy. Nejoblíbenější je sušené maso – poctivá dávka bílkovin a energie. Lepší svačinu, která vydrží téměř cokoliv, byste hledali marně. To samé platí o sušeném ovoci.

Proč se rozhodnout pro domácí sušení? Asi největší výhodou je nízká cena v porovnání se sušenými potravinami, které pořídíte v obchodě. To platí nejen o sušeném masu, ale i houbách, ovoci nebo bylinkách a chilly papričkách.

V následujícím textu jsme se zaměřili na houby. Ať už jste vášniví houbaři nebo máte doma vlastní shitake či hlívovou zahrádku, následující postupy vám přijdou vhod. Uvedli jsme jich hned několik, protože každému vyhovuje trochu něco jiného. Zatímco někdo raději suší v sušičce, jiní vyskládají houby na síto. Každý způsob má svá pro a proti.

V houbách najdete vitamíny B2, B3 a B12, které snižují hladinu cholesterolu v krvi. Dále obsahují selen, antioxidant, který likviduje volné radikály, vápník, hořčík, fosfor a železo. Nesmíme zapomenout na vlákninu a bílkoviny. Houby snižují krevní tlak, zbavují tělo těžkých kovů a podporují srdeční činnost.

Jak sušit houby

Nejdříve se pojďme podívat na nejdůležitější zásady, které byste měli dodržet.

  • Houby pečlivě očistětekrájejte na tenké plátky podélně s kloboukem a třeněm dohromady. Sušení je díky tomu rychlejší a zabráníte plísni.
  • Plátky skládejte v jedné vrstvě.
  • Nesušte babky, lišky a václavky, často je napadá parazit nedohub, který je pro člověka jedovatý.
  • Vyhněte se i růžovkám, pýchavkám nebo čirůvkám. Nejsou příliš masité a špatně se suší, nejspíš se vám rozdrobí.

Že jsou houby správně usušené poznáte podle toho, že na ploše po zatřesení chrastí. Při promnutí v prstech se musí lámat a drtit.

Jak sušit houby v sušičce

Jak sušit houby v sušičce? Sušička na ovoce neboli sušička potravin se dá využít i na sušení hub. Nakrájejte je na tenké plátky a poklaďte je na sušící pekáče. Výhodou je, že v kvalitní modelu vzduch proudí rovnoměrně, a tak si nemusíte dělat starost s obracením.

Jak dlouho sušit houby v sušičce? Celý proces zabere zhruba 8 hodin. Teplotu mějte nastavenou na 40 až 50 °C. Oproti sušení v troubě jde o úspornější postup, který ušetří peníze za elektřinu.

jak sušit houby v sušičce

Jak sušit houby v troubě

Houby sušte na plechu v jedné vrstvě, vyložte je na pečící papír. Pečte na 20 až 30 °C po dobu dvou hodin. Během této doby se odpaří většina vody, takže můžete zvýšit teplotu na 50 až 70 °C, houby už se nezapaří.

Nejlepší je sušit houby v horkovzdušné troubě, protože vzduch cirkuluje a zároveň odchází vlhkost. Jestli nemáte horkovzdušnou, musíte nechat mírně pootevřená dvířka, aby vlhkost měla kudy odcházet.

Houby je potřeba každé tři hodiny obracet. Celkem vám tento proces zabere 12 hodin. Nevýhodou je vyšší spotřeba energie, nutnost obracení a u některých trub i problém s nastavením nízké teploty.

Jak sušit houby na novinách, sítu nebo zácloně

Houby se dají sušit i na vzduchu. Jako podložku použijte noviny, síto nebo starou záclonu. Noviny jsou nebezpečné v tom, že se na nich houby mohou zapařit. Navíc se z nich uvolňuje inkoust.  

Nesušte na přímém slunci, ale ani na prašném nebo vlhkém místě. Ideálně někde na čerstvém vzduchu a na suchu, třeba na radiátoru.  

Tento způsob vás nic nestojí a je snadný. Stačí očistit, nakrájet a vyskládat. Bohužel hrozí, že dáte houby na špatné místo a ony se zapaří. Houby takto schnou několik dní.

jak-sušit-houby-aby-vydržely

Jak sušit houby na niti

Houby očistěte a nakrájejte. Navlékejte je jehlou na nit, stejně jako kdybyste navlékali korálky, jednu vedle druhé. Zavěste je někam, kde proudí vzduch a kde je sucho, třeba nad okno nebo nad kamna. Za pár dní je máte usušené.

I tento způsob je nízkonákladový. Není potřeba houby obracet. Potíže mohou nastat při navlékání čerstvých kousků – aby se vám houby nezačaly drolit v rukách. Je potřeba být trochu šikovný.

Jak skladovat usušené houby

Usušené houby dejte do sklenice se šroubovacím víčkem nebo se silikonovým těsněním v uzávěru. Nádoba musí být neprodyšná, aby se do ní nedostala plíseň nebo molové.

Do nádoby doporučujeme nasypat trochu rýže. Je to další zbraň proti vlhkosti a prevence proti znehodnocení.

Jestli chcete mít jistotu, že se ve sklenici po nějaké době neobjeví molové nebo larvy brouků, dejte už usušené houby na dva dny do mrazáku v pečlivě uzavřené, neprodyšné nádobě.

Houby neskladujte v plátěném, ani papírovém sáčku. Takto si do nich snadno najdou cestu brouci, ale i vlhkost.

A jak s nimi vařit?

Sušené houby v kuchyni využijete na spoustu způsobů. Před vařením je nasypejte do misky a zalijte vodou. Nechte je alespoň hodinu máčet, změknou vám. Doporučujeme máčet ve vodě, která má pokojovou teplotu, nikoliv ve vroucí. Minimalizujete tak ztrátu vůně a prospěšných látek.

Vodu nevylévejte, klidně ji při vaření využijte, pokrm pěkně „ovoní“ a dodá mu živiny, které se z hub při máčení uvolnily. Nezapomeňte ale vodu z hub pečlivě scedit a zbavit případných nečistot.

Houby je nutné před jídlem dostatečně povařit. Stejně jako byste vařili maso. Změklé sušené houby se hodí do omáček, polévek, asijských stir-fry, smaženice, kuby, rizota atd.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat