Jak se zbavit octomilek: Navždy!

Otravné neodbytné mušky, které hodují na míse s ovocem nebo poletují kolem odpadkového koše, nám dělají společnost od jara do posledních teplých dní podzimu. Jak se jich zbavit, se dozvíte v tomto článku.

Octomilky (rod Drosophila) se také nazývají banánové mušky, případně vinné, octové nebo ovocné mušky, což napovídá o jejich oblíbené potravě. Láká je vše, co kvasí, takže se nachází na ovoci, zbytku pití ve skleničce, na lince s vylitou šťávou nebo v odpadkovém koši. Samice mohou naklást vajíčka dokonce do odpadu ve dřezu nebo do květináčů s pokojovými rostlinami.

Octomilky podobně jako potravinoví moli k vám domů buď přiletí samy, protože mají výborný čich a ucítí kvasící ovoce. Nebo si je přinesete v podobě vajíček už z obchodu na ovoci nebo v hlíně rostliny. 

Dobrou zprávou je, že octomilky nejsou nijak zvlášť škodlivé. Jejich trávicí ústrojí je příliš malé na to, aby dokázaly člověka pokousat, ani nepřenášejí závažné nemoci. Nicméně jsou otravné a ničí nám zásoby dobrého jídla, takže je v domácnosti v žádném případě nechceme.

Odstraňte poletující mušky octomilky

Máte několik možností, jak zlikvidovat dospělé jedince, kteří se k vám domů nastěhovali.

1.     Vysajte je

Octomilky jsou poměrně pomalé, takže je zvládněte vysát vysavačem. Půjde vám to lépe, když jim nachystáte léčku, např. v podobě kusu banánu nebo jiného nahnilého ovoce. Jakmile se na něj slétnou, začněte luxovat. 

2.     Poličte past na octomilky

Past na octomilky oceníte např. pokud se vám rozmnožily v ledničce. Možností je několik. 

  • Vezměte ocet, což je skvělý pomocník v domácnosti, zejména ve spojení s jedlou sodou. Nalijte ho do skleničky a čekejte, až se v něm utopí. Stejným způsobem bude fungovat i víno. Tak si vyrobíte domácí past na octomilky
  • Nebo dejte ovoce do misky a překryjte ji potravinářskou fólií. Vidličkou do ní napíchejte malé dírky. Mušky najdou cestu dovnitř, ale ne ven. 
  • Kupte pastičku v obchodě, pokud nechcete věnovat čas výrobě nějaké domácí. Prodávají se třeba v podobě lapače s návnadovým roztokem. Výhodou speciálního roztoku je, že dlouho vydrží, aniž by se zkazil. Takže past můžete nechat třeba měsíc na parapetu, ať svou činnost provádí průběžně.
  • Zakoupit můžete také lepovou destičku s feromony. Ta je vhodná do květináče, abyste nepoškodili rostlinu. 
  • Pořiďte si masožravou rostlinu.  

3.     Postříkejte je sprejem

Poletující mušky můžete prostě postříkat sprejem na hubení hmyzu, což je rychlá a efektivní varianta. Nevýhodou je, že nesmíte zasáhnout potraviny a veškeré povrchy, na které sprej dopadl, musíte otřít hadříkem s vodou, protože sprej je toxický. Na druhou stranu to může být výhoda. Pokud sprej nastříkáte na parapet, zahubíte i všechny mušky, které si na něj v následujících dnech sednou. 

Zbavte se vajíček octomilek

Odstranit dospělé octomilky nestačí, protože během svého života určitě někam nakladly vajíčka. Nejčastěji do dozrávajícího ovoce, dřezu nebo odpadkového koše. Výjimkou nejsou ani přelité květináče a mokré houbičky a hadry v kuchyni. 

Všechny mokré hadry a houbičky proto vyměňte za čisté a dále se je snažte udržovat v čistotě a suchu. Odpadkový koš vyneste a nádobu vymyjte vodou se saponátem včetně víka, kam často zatečou tekutiny z odpadků. Dřez včetně odpadu umyjte čistícím prostředkem na odpady. Neuděláte chybu, když do odpadu nalijete horkou vodu a/nebo nasypete Krtka

Z květináčů vajíčka octomilek neodstraníte, aniž byste poškodili rostlinu. Proto nachystejte lepové destičky a počkejte, až se mušky vylíhnou. Měly by se ihned nachytat na destičku. Pro lepší efekt hlínu příliš nezalívejte a povrch posypte křemičitým pískem, což samičkám znemožní naklást další vajíčka. 

Octomilky nebo smutničky

Někdy považujeme mušky poletující kolem květin za octomilky, ale přitom to jsou smutničky. Dospělé smutničky nejdou ani na jídlo ani neubližují rostlině. Její larvy však žerou uhnilé části rostliny i ty zdravé, proto se jich musíte včas zbavit. 

Když si domů přinesete nové rostliny, měli byste je nejen kvůli octomilkám, ale hlavně kvůli škůdcům a nemocem přesadit do nové hlíny a nechat přibližně týden v karanténě.

Prevence proti octomilkám

Pravidelně uklízejte a udržujte v čistotě zejména místa častého výskytu. Prohlédněte si ovoce přinesené z obchodu. Omyjte ovoce před uskladněním a nejlépe ho uchovávejte v uzavřené nádobě. Když ovoce nakrájíte a uložíte do uzavřené krabičky s vodou, tak vám déle vydrží čerstvé, ale také ho budete mít větší chuť sníst dřív, než začne hnít. 

Zbytky vyhozeného ovoce nenechávejte dlouho v koši. Můžete je uzavřít do igelitového sáčku, což ale není příliš ekologické, tak raději prostě vynášejte koš každý den. Dobrá zpráva je, že jakmile se pořádně ochladí, zmizí octomilky i samy od sebe.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat