Americká lednice. Vyplatí se? 5 výhod a 3 nevýhody

Čím se americká lednice odlišuje od těch klasických? A proč byste si ji měli pořídit? Podívali jsme se na výhody, nevýhody, ale i na to, kolik tento spotřebič stojí či jaké jsou nejoblíbenější značky na trhu.

Co je americká lednice

Americká lednice, jinak také Side by Side lednice, je hned na první pohled rozeznatelná od těch klasických velkým vnitřním objememdvojitými dveřmi. Objem je až dvojnásobný. Pro velkou rodinu je to ideální řešení.

Jednou z největších předností je přehledně oddělená mrazicí a chladicí část. Většina variant je dvoukřídlá – jedna část pro mrazák, druhá pro chladničku. Ale někdy narazíte i americké lednice se čtyřmi dveřmi. V takovém případě bývá chladnička nahoře a mrazák dole.

Kromě velké skladovací kapacity disponuje šikovnými funkcemi a programy. Například nalévá čerstvou vodu, připravuje led a má také vychytané svačinové okénko. Jedná se o dveře ve dveřích, které minimalizují únik vzduchu. Spousta z nich se dnes už dá ovládat chytrým telefonem přes aplikaci výrobce. Pokud zrovna zařizujete kuchyň, určitě americkou lednici zvažte.

Jaké jsou rozměry americké lednice

Jelikož má až dvojnásobný vnitřní prostor, počítejte s většími rozměry. Na výšku je na tom podobně jako lednice klasická. Atypické jsou šířka a hloubka.

  • Výška se pohybuje od 180 cm do 200 cm
  • Šířka okolo 80 až 90 cm
  • Hloubka je v rozmezí 60 až 70 a víc

Pečlivě si umístění americké lednice promyslete. Zvažte otevírání dvířek – máte na něj dostatek prostoru? Pozor, aby nepřekážela stěna či nábytek. Lednička zároveň potřebuje nějaké místo navíc po stranách a v zadní části. To kvůli proudění vzduchu

cena americké lednice

Výhody a nevýhody amerických lednic

  • Velká kapacita
  • Šikovné funkce a výbava
  • Technologie No Frost – nemusí se odmrazovat
  • Smart varianty
  • Moderní design
  • Pro některé funkce je potřeba připojit k vodě (ne všechny lednice)
  • Větší spotřeba
  • Velké rozměry

Výhody amerických lednic

Pokud jste velká rodina či jste zvyklí dělat zásoby dopředu, velkokapacitní lednice je přesně to, co potřebujete. Americké lednice se prodávají i na základě toho, kolikačlenné rodině budou sloužit. Standard je objem nad 500 litrů.

Jak už jsme naťukli v první kapitole, americká lednička vás obslouží čerstvou vodou, ledem či tříští. Někdo ji dokonce promění na vlastní bar. Pokud navíc máte chytrou domácnost, americká lednice bude dalším členem do party. Běžně se totiž prodávají jako chytré lednice.

Tak jako každá hospodyňka, určitě i vy nenávidíte odmrazování. A kdyby to měl člověk dělat u tak velké lednice, stráví u toho celé odpoledne. Naštěstí jsou americké lednice vybavené technologií No Frost, díky které se nemusí odmrazovat.

Nevýhody amerických lednic

Některé modely je potřeba připojit k vodě. Jinak si čerstvou vodu či ledovou tříšť nevychutnáte. Pokud tu možnost nemáte, sáhněte po lednici, u které se zásobník na vodu doplňuje manuálně.

Všechny ty funkce a výhody samozřejmě nejsou zadarmo. Americká lednice má poměrně vysokou spotřebu energie. Rozhodně se vám vyplatí koupit model z co nejúspornější třídy. Vyšší vstupní investice se vám po čase vrátí v úsporách. Podívejte se, co je to výkon a jak spočítat spotřebu v Kč.

Spotřeba energie amerických ledniček není vyšší jenom kvůli většímu objemu. Do celkového součtu se promítají i funkce jako je výroba ledu, tříště atd.

Cena amerických lednic

Nejlevnější americké lednice pořídíte již okolo 20 tisíc Kč. 30 tisíc Kč je takový zlatý střed. Od 30 tisíc Kč nahoru až ke 40 tisíc je Kč seženete úspornější model s větším objemem a lepšími funkcemi. Na trhu jsou k dostání americké lednice i k 60 tisícům. Připlácí se za výbavu, větší objem, úspornost a Smart funkce.

Nejlepší značky

  • Samsung
  • Hisense
  • LG
  • Gorenje
  • Beko

Přední výrobci bílé elektroniky se specializují také na americké lednice. Poohlédněte se po modelech těchto značek. Patří mezi nejoblíbenější na trhu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat