8 tipů, jak zařídit obývací pokoj podle Feng Shui

Obývací pokoj je srdcem domácnosti. Právě tam odpočíváme, setkáváme se s rodinou a zveme návštěvy. Aby se v obývacím pokoji (a v životě celkově) všichni cítili dobře, měl by to být prostor s vyváženou a pozitivní energií. Jak toho dosáhnout, se dozvíte v následujících radách. 

O čínské filosofii Feng-šuej už jste pravděpodobně slyšeli. Ve zkratce se jedná o učení zabývající se uspořádáním domácnosti tak, aby v ní mohli volně proudit energie a člověk byl se svým okolím v rovnováze. Ať už na proudění energií věříte a chcete celé své bydlení podle Feng Shui zařídit, nebo ne, nepřestávejte číst. Většinu doporučení lze uplatnit na interiérový design všeobecně, jelikož reflektují podvědomé potřeby člověka.

Ukliďte a protřiďte věci

Uklízení má rád málokdo. Nedá se nic dělat, úklid má v učení feng shui nezaměnitelné místo, protože proudění energií vyžaduje volný prostor a čistotu. Hlavně odstraňte prach, který brání prouděním energií a přitahuje negativní pocity. 

Současná konzumní společnost nabádá k hromadění. Jenže příliš mnoho věcí kolem nás má za následek přesycení a stres. Nemusíte se hned vrhnout na vlnu minimalismu. Ideální je provést jednou za rok větší úklid a poté s každou novou věcí, která překročí práh domu, jednu poslat pryč. 

Vyhoďte všechny nepotřebné věci, „lapače prachu“ i nepořádek, co jste si vyndali z kapes. Poházené oblečení a špinavé hrnky dejte na místo. Existuje celá řada technik pro efektivní úklid, ale nejdůležitější je nezdržovat se přemýšlením a plánováním a prostě konat. 

Vyvětrejte

Protože devítka je významné číslo pro feng shui, otevřete okna na minimálně 9 minut. Tím se vymění vzduch v místnosti a přijde čerstvá energie. Dostatek čerstvého vzduchu a kyslíku mimo jiné povzbudí činnost mozku a potlačí únavu. Pokud větrání nelze provádět tak často, jak by bylo potřeba, částečně ho nahradí čistička vzduchu s odvlhčovačem

Využijte ve svůj prospěch rozdělení místnosti podle feng shui 

Feng Shui pracuje s konceptem energetické mapy, která rozděluje byt na 9 sekcí podle toho, jakou oblast života reprezentují. Které to jsou a jak jsou rozmístěny naleznete níže na obrázku. Podívejte se, v jaké zóně váš obývák leží a podpořte její funkci například využitím dominantní barvy.

Feng Shui zóny v bytě

Najděte rovnováhu pěti živlů

Pět živlů má v taoismu (ze kterého Feng Shui vychází) na starosti rovnováhu zdraví a našeho bytí. Zahrňte je do obývacího pokoje všechny pomocí barev a tvarů.

Země

  • Barvy – hnědá, oranžová, žlutá
  • Tvary – ploché, čtvercové

Kov

  • Barvy – bílá, šedá, metalické barvy
  • Tvary – kulaté a zaoblené

Voda

  • Barvy – černá, tmavě modrá
  • Tvary – vlnité, zakřivené

Dřevo

  • Barvy – zelená
  • Tvary – obdélníkové, sloupcové

Oheň

  • Barvy – červená
  • Tvary – trojúhelník

Přivítejte barvy

Stejně jako každá zóna v bytě má svůj význam, platí to i pro barvy. Podívejte se na energetickou mapu zón, zvanou bagua, a vyberte si feng shui barvy reprezentující aspekt, který potřebujete posílit. Tuto barvu pak vyhledávejte při vybírání doplňků, uměleckých děl i výmalby. 

Obývací pokoj podle feng shui sezení

Vytvořte prostor pro každého člena domácnosti

Obývací pokoj většinou sdílí více lidí. Aby se každý člen domácnosti cítil vítaný, měl by mít své pohodlné místo k sezení. Uspořádání nábytku by mělo podporovat konverzaci. To znamená, že kusy sedacího nábytku by měly být naproti sobě, místo toho, aby byly všechny naproti televizi, jak je to v českých domácnostech časté. Televize navíc brzdí proudění energií, proto by neměla být umístěna ve středu místnosti. 

Sezení zády ke dveřím se nedoporučuje jednak z hlediska feng shui, ale většinou je nepříjemné i lidem, kteří o této filosofii nevědí. Důvodem je evoluce lidstva a potřeba mít přehled o prostoru a přicházejícím nebezpečí. 

Pěstujte rostliny

Živé rostliny podle feng shui přinášejí do obydlí energii. 

Pozor na sušené květiny a vycpaná zvířata. Podle feng shui brání proudění energie, jelikož jsou už po smrti.

Vylaďte obrazy podle feng shui

Obrazy a celkově umění podléhají osobnímu vkusu. Následující 3 feng shui rady najdou všeobecné uplatnění.

  • Převládající barva by měla odpovídat energii a elementu, který chcete do bytu pozvat. Třeba červená se spojuje s ohněm, vášní a uznáním.
  • Feng shui obrazy do obýváku mají vytvářet pozitivní asociace. Obraz od bývalé přítelkyně, strašidelné postavy a vše, co se vám nelíbí, musí pryč!
  • Pověste obrazy dostatečně vysoko. Když budou příliš nízko, energie bude také proudit příliš nízko a vy budete depresivní. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat