Nepodceňujte zabezpečení svých účtů

Podle posledního průzkumu společnosti ESET jsou Češi v současné době mnohem obezřetnější při sdílení na sociálních sítích, podceňují však zabezpečení svých účtů. Doporučuje se využívat vhodný antivirus a pečlivě promýšlet vytváření hesel. Na co si dát pozor a jaké pomocníky využít?

Průzkum společnosti ESET

Průzkum společnosti ESET realizovaný prostřednictvím agentury Ipsos zjistil, že Čeští uživatelé sociálních sítí až na 2 % z nich nezveřejňují citlivá data a třetina z nich nepublikuje prakticky vůbec. Mnohdy sociální sítě používáme jen pasivněMuži své zážitky sdílejí častěji než ženy a nejsdílnější jsou uživatelé nad 51 let. Na nadměrné sdílení informací o sobě si už dáváme větší pozor.

Nepodceňujte zabezpečení účtů

Pro ochranu dat je velmi důležité zabezpečení účtů na sociálních sítích, ale i bankovních účtů. To však často podceňujeme a pak dochází k prolomení účtu. Většinou používáme všude stejná či podobná hesla, která nejsou dost silná, což je velmi rizikové. I přes rostoucí hrozby phishingu věnuje kyberbezpečnosti minimální pozornost. Většina z nás má velmi slabé zabezpečení online účtů.

Vytvořte si spolehlivé heslo

Podle průzkumu využívá spolehlivé heslo jen 1/3 uživatelů, nejčastěji ve věku 31 až 40 let a nad 51 let. Pomocí vícefázového ověření, například potvrzením v ověřovací aplikaciodkazem v e-mailu nebo kódem zaslaným v e-mailu či přes SMS, se přihlašuje pouze 15 % lidí, častěji jsou to muži. Jen 1/10 uživatelů využívá unikátní kombinaci jména a hesla, zejména jsou to starší uživatelé.

Databáze s odcizenými hesly

Mnoho lidí netuší, že databáze s odcizenými hesly jsou na dark webu běžně k zakoupení a mnoho útočníků je využívá. Antivirus by proto měl být v každém počítači i mobilu samozřejmostí. Pro každý z online účtů se doporučuje používat dostatečně silnáodlišná a jedinečná hesla. S jejich vytvořením a uchováváním vám pomůže správce hesel, který hesla ukládá bezpečně v zašifrované podobě. Pro domácnosti doporučujeme využít produkt ESET Internet Security a ESET Smart Security Premium, které nabízí i bezpečnou ochranu internetového bankovnictví a součástí je i zmíněný správce hesel.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat