Funguje a vyplatí se ventilátor na kamna + cena

Prázdniny končí a brzy začne topná sezóna. Ceny energií v současné době letí nahoru, a tak lidé hledají nejrůznější způsoby, jak na výdajích za energie ušetřit. Alternativou k elektrickému či plynovému vytápění jsou klasická kamna na dřevo. K nim by se vám možná hodil krbový ventilátor. O co se jedná, jak funguje, a jak s ním ušetříme?  

Co to je krbový ventilátor neboli ventilátor na kamna?

Předně si řekněme, že ventilátor na krb nebo kamna nepotřebuje žádnou přidanou energii – jeho motorek pohání teplo vydávané z kamen. Prostě položíme ventilátor na kamna nebo jej přichytíme na rouru od kouřovodu, a jakmile se zahřeje na provozní teplotu, začne fungovat.

Lopatky točícího se ventilátoru poté rozvádí teplo z kamen do místnosti či místností. Podívejme se na jednotlivé funkce, které nám takový ventilátor může nabídnout.

  • Zvýšená efektivita vytápění – vzduch se v místnosti zahřeje rychleji, a vy si jej tak užijete dřív, než většina teplého vzduchu vystoupá ke stropu.
  • Úspora paliva – s teplem rozvedeným rovnoměrně po celé místnosti nebudete muset do kamen tak často přikládat. Průměrná úspora paliva, kterou vám takto krbový ventilátor ušetří, se pohybuje mezi 15-20 %.
  • Náklady na provoz – jsou nulové. Jakmile si jednou ventilátor na kamna zakoupíte, bude vám sloužit bez nákladů na další provoz, není třeba dokupovat baterie, ani dodávat mu energii ze sítě.

Druhy krbových ventilátorů

Ventilátor na kamna je šikovná věcička, která má své přínosy, a navíc se snadno používá. I tak se ale různé parametry na trhu nabízených krbových ventilátorů liší, a my se podíváme co nám jednotlivé cenové úrovně mohou nabídnout.

  • 0 – 1 000 Kč – motor, který se běžně užívá pro tuto cenovou úroveň ventilátorů, mívá kumutátor s měděnými kartáčky. Má také menší počet vrtulí a jejich plochu – nemá tedy takový výkon jako dražší varianty. Většinou se jedná o stojací ventilátory, které se nedají připojit na rouru kouřovodu. Ovšem i tato varianta vždy disponuje praktickým držadlem, díky kterému můžete s ventilátorem manipulovat, i když je zahřátý.
  • 1 000 – 2 000 Kč – v této cenové relaci již pořídíme krbový ventilátor s kvalitnějším motorem z odolnějších materiálu. Kumutátor vložený v motoru obsahuje kartáčky z uhlíku, které prodlouží jeho životnost. Tyto ventilátory jsou schopné vyměnit až 430 m³ za hodinu. Disponují také ochranou proti přehřátí, a to když teplota paty ventilátoru překročí 250 °C. Tuto ochranu obvykle zajišťuje bimetalová pružina, která přizvedne jednu stranu ventilátoru a sníží tak plochu kde se kamna s ventilátorem dotýkají. Když dojde k ochlazení, pružina vrátí ventilátor do původní polohy.
  • 2 000 – 2 999 Kč – ventilátory za tuto cenu využijeme hlavně ve větších místnostech či pokud chceme rozvést teplo od kamen i do vedlejších místností. Obvykle nám nabídnou 2 vrtule pro ještě rychlejší obměnu a rozvod teplého vzduchu. Instalujeme je především na kouřovod, a to vždy níž ke kamnům, a tedy blíž ke zdroji tepla. Tak se ventilátor rychleji zahřeje a začne pracovat.

Shrnutí

Krbový ventilátor skvěle doplní vaše kamna, a dodatečně vám pomůže ušetřit peníze za palivo. Pokud máte kamna ve větší obytné místnosti, větším prostoru, nemusíte s ventilátorem čekat, až se prostor vyhřeje sám.

Další velkou výhodou tohoto řešení vytápění jsou nulové náklady na provoz větráku, který si energii potřebnou pro svůj provoz vyrábí sám z tepla kamen, na kterých je postaven či přichycen. Provozní teplota jednotlivých ventilátorů se pohybuje mezi 50 – 350 °C. Manipulace s rozehřátým ventilátorem by se nám mohla vymstít, vždy je nutné pročíst si přibalenou uživatelskou příručku před samotným využíváním ventilátoru, a případně používat vhodnou ochranu.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat