Jak jednoduše vypočítat plochu a objem místnosti?

Potřebujete znát plochu místnosti? Lámete si hlavu s výpočtem objemu místnosti? Ať už renovujete nebo zařizujete novou domácnost, tyto údaje je dobré znát. Nejen pro malování, ale i pro optimalizaci topení nebo pro nákup klimatizace. Zjistěte, jak na to.

Plocha místnosti

Abychom zjistili plochu místnosti, musíme se dopočítat k metrům čtverečním, tedy obsahu (značí se písmenem S). Stejný vzoreček použijete i v dalších případech. Například když chcete zjistit rozlohu podlahy, zahrady atd. Pro domácí kutily je to důležitá informace. Nejen kvůli malování bytu.  

V následujícím textu se podíváme na výpočet plochy místnosti v m² a také na konkrétní příklady z praxe, které v životě využijete.

Výpočet plochy místnosti

Jako úplně první si vezměte do ruky metr a změřte si obvody plochy, u které chcete zjistit rozlohu. Výsledek si v ideálním případě převeďte na metry. Jestli totiž budete kupovat barvu nebo dlaždičky, většinou se u nabídky v obchodech setkáte s jednotkou m², nikoliv cm².

Při měření se zaměřte také na to, jaký geometrický obrazec plocha vlastně představuje. Ke správnému výsledku potřebujete znát i tohle. Podle toho, zda máte doma obdélníkovou nebo lichoběžníkovou plochu, zvolíte správný vzoreček pro výpočet. V praxi se čas od času setkáte i s čtvercem nebo trojúhelníkem. Podíváme se proto na všechny.

výpočet objemu místnosti

Vzorečky pro výpočet plochy  

Jestli máte doma místnost s obdélníkovým půdorysem nebo chcete zjistit plochu obdélníkové stěny, využijte následující postup.

  • Vzoreček pro výpočet plochy obdélníku je S = a * b

Pro obdélník je typické, že stejně dlouhé jsou jen jeho protilehlé strany. V praxi na něj narazíte asi nejčastěji. Dalším častým tvarem v domech, bytech a zahradách je lichoběžník.

Lichoběžník má trochu atypickou podobu. Dvě strany jsou rovnoběžné (ve vzorečku a, c). Zbývající dvě nikoliv a kdybyste je prodloužili, teoreticky by se mohly v určitém bodě protnout. Rovnoběžné strany geometrie označuje jako základny. Dvě zbývající strany jsou ramena.

  • Vzoreček pro výpočet plochy lichoběžníku je S = 1/2 × (a + c) × v

Pro výpočet obsahu lichoběžníku budete potřebovat znát základny a také výšku dané plochy. To vše vynásobíte ½.

Někdo si lichoběžníkovou plochu raději rozdělí na obdélník (event. čtverec) a trojúhelník (nebo dva trojúhelníky). I to je možné. Trojúhelníková nakonec může být i stěna v podkroví. Jak vypočítat plochu trojúhelníku?

  • Vzoreček pro výpočet plochy trojúhelníku je S = 1/2 * délka podstavy * výška

Podstava je nejdelší přímka trojúhelníku. V praxi to bude hlavně spodní vodorovná přímka, jestli ale máte trojúhelník například na zahradě, tak prostě hledejte tu nejdelší linii. To je vaše podstava. Výšku zjistíte tak, že změříte vzdálenost protilehlého vrcholu k základně. A jak zjistíte obsah čtvercové plochy?

  • Vzoreček pro výpočet plochy čtverce je S = a * a neboli S = a²

Jestli tedy chcete zjistit rozlohu čtvercové plochy, použijte ho. Základním předpokladem ovšem je, že plocha, kterou zjišťujete, má všechny strany stejně dlouhé. V případě stěn je tomu tak málokdy. Častěji na to narazíte u podlah.

výpočet plochy místnosti

Spočítejte si množství barvy

Jak si spočítat množství barvy, které budete potřebovat na malování, jsme probrali v článku Jak vymalovat svépomocí. Poradíme i jak vybrat správnou barvu, jak ji namíchat a co všechno budete potřebovat.

Vypočítejte plochu podlahy nebo obkladu

Chystáte se položit novou podlahu nebo koberec? Obkládáte koupelnu?

  1. Jako první odborníci doporučují plochu rozdělit na několik menších částí, pokud tedy není souměrná. Například na několik obdélníků.
  2. Změřte si každou sekci a zapište si, jaká je jejich délka a šířka.
  3. Vyberte si správný vzoreček z našeho článku a vypočítejte obsah jednotlivých sekcí (=rozlohu v m²).
  4. Raději si nechte nějakou rezervu. Počítejte s tím, že při pokládání podlahy nebo obkládání místnosti svépomocí může dojít k poškození materiálu. Stává se to i profesionálům. U koberců to platí taktéž. Kupte si proto materiálu o něco víc (cca o 10 %).
  5. Objednejte odpovídající množství materiálu. Podlahy, obklady atd. se dodávají v baleních po 1,5 m² až 3 m². U koberců je šířka stanovená výrobcem.

Podívejme se na příklad. Část stěny, kterou chceme obložit, má tvar obdélníku. Na výšku má 130, na délku 200 cm. Počítáme 130 * 200 cm = 26 000 cm². Kvůli nákupu tuto hodnotu musíme převést na metry čtvereční, tedy vydělit 10 000. 26 000 cm² = 2,6 m².

Objem místnosti

Objem (značí se písmenem V) místnosti je dobré znát, když si zařizujete klimatizaci nebo chcete optimalizovat účinnost topení. Tento údaj je důležité znát i při nákupu mobilních klimatizací.

Objem má jednotku metru krychlových, tedy m3. V následujícím textu se podíváme na to, jak se takový objem počítá.

Výpočet objemu místnosti

Místnost může mít podobu kvádru, laicky řečeno trojrozměrného obdélníku Abyste zjistili, jaký je její objem, budete muset změřit délky tří stran – tedy výšku místnosti, délku místnosti, a hloubku místnosti. To všechno vynásobíte.

  •  Vzoreček pro výpočet objemu kvádru je V = a * b * c

Místnost, která má výšku 300 cm, délku 400 cm a hloubku 560 cm má celkový objem 67,2 m3. Výsledek vyšel v centimetrech krychlových, a proto abyste zjistili metry krychlové, musíte ho ještě vydělit 100 000. Protože 300 * 400 * 560 = 67 200 000 cm3.   

Trochu méně častým tvarem je krychle. Tedy trojrozměrný čtverec. Jelikož jde o souměrný tvar, který má všechny strany stejně dlouhé, zjistit jeho objem není nic složitého. Stačí pečlivě změřit jednu stranu.

  • Vzoreček pro výpočet objemu krychle je V = a3 (neboli a na třetí, tedy V = a * a * a)

Takže, jak vypočítat objem místnosti? Stačí zjistit, jaký tvar má a potom zvolit správný vzoreček. Potom se zaměřte na to, zda je daný přístroj dostatečně výkonný a zvládne obsloužit tak velkou místnost.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat