Stupně krytí IP: Voděodolnost a prachuvzdornost

Při nákupu elektroniky a osvětlení bychom se měli dívat na kód IP. Napoví nám, jak moc je daný produkt odolný vůči vodě nebo prachu. Poradíme, jak se v kódech zorientovat. Zároveň přinášíme tabulkový přehled, co jednotlivá čísla znamenají.


Co je to stupeň krytí (IP)

Stupeň krytí (IP) označuje stupeň odolnosti elektrických zařízení před vniknutím kapaliny nebo cizího tělesa (a nebezpečným dotykem), tedy prachuvzdornost. Zkratka IP pochází z angličtiny, ze spojení Ingress Protection. IP je vlastně takový kód, který je mezinárodně standardizovaný a aby byl udělen, produkt musí projít testy podle přísných předpisů.    

Kód je tvořený písmeny IP (IP Rating) a dvěma čísly. První číslo udává stupeň ochrany před nebezpečným dotykemvniknutím cizího tělesa. Druhé číslo odkazuje na voděodolnost.

Pozor. Voděodolnost není to samé jako vodotěsnost. Zatímco voděodolnost ukazuje na to, že elektronika vydrží krátkodobé působení vody (například déšť), vodotěsnost říká, že s produktem můžete jít třeba plavat.

Pokud výrobce u produkt uvádí voděodolnost IP65, stále se jedná o kombinaci prachuvzdornosti i voděodolnosti, tedy dvou čísel 6 a 5, nikoliv o jedno číslo 65.   

IP vám má pomoct s výběrem správného elektronického zařízení či osvětlení (například do koupelny, tam je vlhkost důležitým faktorem). Dále může jít například o chytré hodinky, telefon, fotoparát, ale i nezbytnou výbavu do domácnosti a na zahradu. Jako třeba automatický bazénový vysavač.

Na IP se dívejte i při výběru zboží jako je axiální ventilátor. Díky kódu IP snadno odhalíte, jak bude daný produkt sloužit a zda vám za pár let neodejde. Čím lepší (vyšší) stupeň krytí má, tím déle vydrží.

Pokud produkt danou ochranu nenabízí, číslice bude nahrazená písmenem „x“. Tedy kdybyste kupovali například chytré hodinky s ochranou IPx5, jsou odolné vůči vodě, ovšem nikoliv proti vniknutí cizích předmětů. Chytrý telefon zase může mít IP6x – tedy bude prachuvzdorný, ale do kontaktu s vodou přijít nesmí.

Je kód IP spolehlivý?

Na IP kód se můžete spolehnout. Kromě toho, že jsou stupně ochrany mezinárodně standardizované, měří se v ideálním prostředí, v laboratorních podmínkách. Rozhodně to tedy není tak, že by si ho výrobci udělovali, jak se jim zlíbí.

Testování je důkladné. Ověřuje se při něm odolnost vůči teplotě a tlaku vody. Kontroluje se i to, jaký vliv má na produkt voda tryskajících z různých úhlů a vzdáleností. To samé platí o odolnosti vůči vniknutí cizích předmětů a před nebezpečným dotykem.

stupeň krytí IP fitness náramek

Je IP kód skutečně důležitý?

Nemusíte se chystat do extrémních podmínek, aby vás IP zajímalo. IP vám napoví například i to, zda vaše sluchátka vydrží za deště či jestli můžete vzít fotoaparát do přírody, aniž by se do něj naprášilo a on přestal fungovat.

Přehled stupňů krytí

Ochrana proti nebezpečnému dotyku a před vniknutím cizích předmětů


Stupeň ochrany

Před nebezpečným dotykem
Před vniknutím cizích předmětů
IP0xbez ochranybez ochrany
IP1xdlanívelkých (>50 mm)
IP2xprstemmalých ( > 12,5 mm)
IP3xnástrojemmenších ( > 2,5 mm)
IP4xnástrojem, drátemvelmi malých ( > 1 mm)
IP5xjakoukoliv pomůckoučástečně před prachem
IP6x jakoukoliv pomůckou úplně před prachem

Voděodolnost

Stupeň ochranyPopis ochrany
IPx0bez ochrany
IPx1proti kapající vodě, 1 mm za minutu
IPx2proti kapající vodě, 3 mm za minutu
IPx3proti stříkající vodě v úhlu 60 ° v rychlosti do 10 litrů za minutu po dobu 5 minut
IPx4proti stříkající vodě ve všech úhlech, v rychlosti do 10 litrů za minutu po dobu 5 minut
IPx5proti tryskající vodě ve všech úhlech, v rychlosti 12,5 litrů za minutu po dobu 3 minut
IPx6proti intenzivně tryskající vodě ve všech úhlech, v rychlosti 100 litrů za minutu po dobu 3 minut
IPx7proti ponoření do vody po dobu 30 minut a hloubky do 1 metru
IPx8proti nepřetržitému ponoření do vody specifikovaného výrobcem

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat