Opravte svůj notebook sami: nejčastější problémy a jak je řešit

Notebooky se staly součástí života většiny z nás – ať už je používáme pro práci, studium nebo zábavu. A jako každý jiný nástroj či přístroj i notebook mohou potkat potíže technického či mechanického charakteru. Mnoha problémům lze naštěstí předcházet nebo je můžete řešit svépomocí bez nutnosti navštívit servis či volat technika. Které jsou ty nejčastější a jak na ně?

Notebook se nezapne

Když notebook při pokusu o zapnutí nereaguje, není nutné hned panikařit: nejčastější příčinou bývá vybitá baterie, s čímž může souviset nefunkční napájecí adaptér. Ten je také dobré zkusit zapojit do jiné zásuvky, chyba může být i ve zdroji.

Pokud žádné z výše uvedených řešení nepomohlo, může se jednat o problém s napájecím zdrojem uvnitř notebooku. Pak už je lepší vyhledat odbornou pomoc.

Přehřívání notebooku

Že se notebook přehřívá, může být způsobeno opět několika faktory, nejčastěji špatnou ventilací nebo zaneseným chladičem – ten by se měl jednou za čas podrobit důkladné očistě. Nejdříve ale zkontrolujte, zda jsou volné všechny ventilační otvory, a odstraňte případné nánosy prachu. 

Pokud se notebook i s čistým chladicím mechanismem stále přehřívá, může být problémem to, že chladič nefunguje, jak by měl. V takovém případě je opět nejlepší obrátit se na odborníka.

Notebook se zpomaluje

V případě špatného výkonu počítače je prvním krokem kontrola, jestli má aktuální ovladače a zda jsou nainstalovány všechny systémové aktualizace. Pomalé reakce notebooku mohou být způsobeny také špatnou správou paměti nebo nedostatkem místa na disku. Příčin je ale „ve hře“ mnohem více, i proto je dobré nejdříve vyloučit ty výše zmíněné. 

Smažte tedy nepotřebné soubory a odinstalujte programy, které nepoužíváte. Poté použijte systémovou aplikaci Vyčištění disku – i ta dokáže notebooku značně ulevit. Dalším krokem je zajistit dostatek volné RAM, nějaké programy se mohou spouštět automaticky a běžet na pozadí zbytečně. Pokud ani to nezabere, jsou další možnosti:

  • Defragmentace a optimalizace jednotek je systémová aplikace, která rychlosti prospěje. 
  • Kontrola výskytu škodlivého malwaru – viry, červy, spyware a „trojany“ je nutné odstranit.
  • Vyčištění registru systému nástroji, jako je například CCleaner, také pomáhá.

Některé problémy notebooku mohou být ale způsobeny kombinací více faktorů nebo špatnou kompatibilitou některých částí hardwaru, což je opět lepší nechat na profesionálech. To platí ostatně vždy, když se k řešení problému necítíte dostatečně kompetentní. Neodborný zásah může mít totiž i trvalé následky, riskovat se v tomto případě nevyplácí.

Zdroj fotografie: Freepik.com

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat