Jak vyrobit ptačí krmítko ze dřeva, PET lahve nebo květináče

S přicházející zimou se opět začíná mluvit o důležitém tématu, a to doplňování zdrojů do přírody. Ne vždycky se totiž podaří tak hezké léto, aby příroda poskytovala ptáčkům dostatek potravy a ne vždycky jsou dostatečně mokré zimy, aby jim dala pít. Soustřeďme se ale hlavně na to důležité: na krmítka. Jak vyrobit krmítko, u kterého budete moct sledovat zvířata celou zimu a zároveň jim pomůžete sezónu přečkat ve zdraví.

V obchodech najdete v sezoně spoustu krásných budek, které můžete použít. Pokud ale rádi tvoříte a chcete mít doma originál nebo na jedno odpoledne zabavit děti, můžete si krmítko vyrobit. Nemusíte možná ani kupovat materiál: někdy je možné budku vyrobit z věcí, které máte doma.

Jak vyrobit dřevěné krmítko

Budete potřebovat:

  • dřevěné laťky široké i úzké,
  • kladivo,
  • hřebíky.

Pracovní postup:

Doporučujeme používat kvalitní ruční nářadí z e-shopu Elespo. Klasické dřevěné krmítko si můžete vyrobit z několika latěk, budete potřebovat kladívko a hřebíky. Dno vyrobte z prkénka tlustého alespoň 2 cm (zhruba jako prkénko na krájení). Dno bude potřebovat krátké stěny z tenčích špaličků, které mají zabránit tomu, aby obsah krmítka nepadal na zem, což může nastat jak při větru, tak při větším náporu zvířátek. Ke dnu přitlučte podpěry, které budou držet střechu, tyto podpěry mohou být 3-4, ale někdy stačí jedna silná noha ve středu, zejména u kulatých typů. Střecha může být rovná, nebo sedlová; je v každém případě nutná, aby do krmítka nepršelo nebo nesněžilo. Na stříšku přimontujte očko na zavěšení.

Dřevěné krmítko pro ptáky

Jak vyrobit krmítko z květináče

Budete potřebovat:

  • hovězí lůj,
  • směs semínek pro krmení ptáků,
  • provázek,
  • květináč nebo kokosový ořech,
  • dřívko.

Pracovní postup:

K tomuto typu krmítka budete potřebovat rozpuštěný lůj a semínka, které je možné nasypat do tekutiny. Otvorem v květináči prostrčte provázek, z vnitřní strany je dobré jej něčím upevnit a zároveň tak ucpat květináč, aby lůj nevytekl, třeba klacíkem, na který se konec provázku přiváže. Pak nádobu naplňte tekutým lojem, který zasypete semínky a necháte zatuhnout. Před úplným zatuhnutím můžete do středu květináče zapíchnout kus dřívka, na který si ptáčci během jídla stoupnou. 

Do lojové směsi namočte šišku na provázku, bude pak sloužit jako alternativa lojové koule. Podobně jako květináč může sloužit půlka kokosového ořechu.

Nepoužívejte kupované lojové koule. Síťky, ve kterých jsou zabalené, se staly příčinou smrti už mnoha tvorečků, kterým se do sítě zamotala nožka.

Jak vyrobit krmítko z PET lahve

Budete potřebovat:

  • plastovou lahev, 
  • zalamovací nožík,
  • zapalovač,
  • tavnou pistoli,
  • klacík.

Pracovní postup:

Pokud se vám doma hromadí plastové lahve, vyřízněte do některé z nich otvor asi 8 cm vysoký a 6 cm široký. Otvor by měl být ode dna asi 5 cm vysoko. Do dolní části lahve přilepte klacík, na který se ptáček během pojídání může postavit. Plastové okraje opalte zapalovačem, aby se zakulatily a zvířata se nezranila. Do lahve vložte semínka (přibližně hrst nebo dvě) a za provázek ji pověste na strom nebo klepadlo na koberce, stojí-li vám u domu.

Z PET lahve je také možné vyrobit samodoplňovací krmítko. Zavěste plastovou láhev tak, jak chcete, aby visela pak i venku. Vytvořte ve spodní části lahve otvory (menší a větší) tak, aby bylo možné naskrz lahev prostrčit plastovou lžíci (nebo vařečku). Otvory udělejte naproti sobě s menším sklonem. Plocha vařečky (ideálně s menší prohlubní) by měla být u většího otvoru. Kolem prohlubně vařečky by měl být otvor trochu větší, aby se z PET lahve mohlo automaticky sypat krmení. Krmení pak zůstane v prohlubni lžíce nebo vařečky a ptáčci mají své krmení zajištěné, aniž byste jim ho museli doplňovat.

Jak vyrobit krmítko z dortových forem

Budete potřebovat:

  • staré dortové formy odlišných velikostí (ale podobného tvaru),
  • vrtačku,
  • provázek, řetízek / dlouhý šroub s matkami.

Pracovní postup:

Potřebovat budete dvě formy na koláč, formu na muffiny nebo starší plech. Pokud se vám doma povalují staré formy, jež nebudete potřebovat, vyrobte si z nich krmítko. Při výrobě krmítka bude jedna forma sloužit jako stříška a jiná jako nádoba krmítka, takže ta, která bude zaujímat pozici střechy, by měla být větší a zakrývat spodní nádobu. Obě části provrtejte ve středu. Má-li krmítko viset, můžete formy spojit provázkem nebo řetízkem. Stojaté krmítko je možné spojit dlouhými šrouby.

Alternativa za krmítko

Nechce se vám stavět krmítko nebo nejste manuálně zruční? Je možné si krmítko koupit; vybrat si můžete z různých plastových nebo dřevěných modelů, které jsou ošetřené proti plísni a hnilobě a ptáčkům se budou líbit. 

Nejlepší je “vybudovat” krmítko živé, a to časným vysazením keřů, které ptákům chutnají. Mezi tyto keře patří dřín, hloh a skalník, vhodný je také dříšťál, šípková růže, planá trnka nebo jalovec.

Čím krmítko naplnit?

Vedle výše zmíněného můžete do krmítka dát i sušené ovoce, například nadrobno krájené křížaly nebo hrozinky. Vhodné jsou i sušené šípky, a to nejlépe usušené překrojené napůl. Dejte si však pozor, aby ovoce nebylo sířené; ideální je proto použít sušičku ovoce namísto nákupu ovoce v pytlíčku.

Ze semínek budou ptáčkům chutnat semena slunečnice (neloupaná), loupané vlašské ořechy, proso, konopná semínka a další obilniny. Nedávejte ptáčkům suché (ani jiné) pečivo a obsah pravidelně vyměňujte, aby nehnil a neplesnivěl. Zvířátkům byste tak mohli zadělat na pořádné zdravotní problémy.

Pozorujte ptáčky on-line

Baví vás sledovat ptáčky, ale nepotřebujete kvůli tomu budovat krmítko? Podívejte se na přímý přenos z krmítka v Brdech.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat