Evropské sklady AliExpress. Jak to chodí + výhody

AliExpress, jedno z největších internetových tržišť, kde se dá pořídit nejrůznější zboží za nízké ceny. Výhodné nákupy lákají každý den miliony zákazníků z celého světa, a málokdo jim odolá. Maloobchodní ceny zboží v tuzemsku a v Evropě se takovým cenám nemohly rovnat, a proto Evropská komise vydala koncem roku 2021 nařízení, že nyní budou zásilky ze zemí mimo EU podléhat celnímu řízení. Nově se u těchto zásilek bude platit i DPH. A co na to čínští obchodníci? Evropské sklady AliExpress nabízí řešení.

Výhody nákupu z evropských skladů

Velkou část nákupů na portálu AliExpress tvoří položky, jejichž ceny se pohybují v řádu několika desítek, či stovek korun. Zákaznici, kteří zde nakupují, hledí především na cenu, kterou za zboží zaplatí.

Nově zavedené DPH a clo by cenu těchto levných produktů mohlo zvednout natolik, že by to případné zákazníky mohlo odradit od nákupu. Proto jim zástupci AliExpress vyšli vstříc, a na rozhodnutí Evropské komise zareagovali výstavbou skladů v Evropě. Pro zákazníky to má řadu výhod.

  • Rychlost dodání zboží – při nákupech z Číny jsme byli zvyklí čekat na svou objednávku řadu týdnů, a v některých případech i několika měsíců. Při objednání a zaplacení zboží z Evropského skladu AliExpress, se doba čekání výrazně snižuje. Při objednávce ze skladu v ČR garantuje firma dodání zboží do 7 dnů od zaplacení objednávky.
  • Clo a DPH – DPH se při objednávkách z Číny platí i při menších objednávkách do 22 EUR. S odvodem DPH si ale nemusíte lámat hlavu. Cena za zboží už DPH obsahuje, po zaplacení objednávky jej obchodník odvede za vás. Clo při objednání zboží ze skladu v EU neplatíte. Objednáváte si totiž zboží na území EU. Na objednávky z Číny tato úleva od cla neplatí, a vy se tak musíte při celním prohlášení nechat zastoupit dopravcem (Českou poštou) nebo jej podat sami.

Nevýhody nákupu z evropských skladů

Tento nově nabídnutý systém objednání a platby má však i svá úskalí. Jedná se hlavně o sortiment zboží, který je na skladě v ČR, případně jinde v EU, k dispozici. Jak zjistit, který to je? Může to být matoucí.

Naštěstí si lze přímo na AliExpress zboží vyfiltrovat podle uskladnění, takže budete mít jistotu, že k vám vybrané zboží opravdu dorazí dříve než za 2 měsíce.

Dalším negativním faktorem je z pohledu zákazníka nepochybně uvedená vyšší cena za stejné položky, které najdete i na čínském AliExpress. To kvůli poplatkům za dopravení zboží do skladu, za náklady spojené s jeho skladováním, za proclení, a nakonec i tím, že se do této ceny promítá DPH. Vzhledem k tomu, že DPH i clo nyní musíte platit i za zásilky z Číny, není nárůst ceny nijak zásadní. Některé zákazníky by ale přesto mohl odradit.

Byli jsme donedávna zvyklí vybírat si zboží i podle ceny dopravy. Ideální bylo vybírat položky s nulovými náklady na dopravu. Protože jde obchodníkům především o zisk, nebylo to jistě způsobeno jejich samaritánstvím. Náklady na dopravu jsme za balíčky z Číny nemuseli platit jen díky výhodným podmínkám, které obchodníkům poskytuje čínská vláda. Na objednání zboží ze skladu EU se takové podmínky samozřejmě nevztahují. Dopravu tady, téměř vždy, hradí kupující.

Dopravu z Číny dotuje sama čínská vláda. Proto jsou ceny z Čínského AliExpress za přepravu tak nízké, nebo dokonce nulové.

Které sklady jsou nejblíž ČR?

Pokud zrovna vámi vybrané zboží není na skladě v ČR, můžete zkusit štěstí v dalších zemích EU. Objednat si můžete ze skladu například ve Francii, Německu, Polsku, Belgii či Španělsku, a to samozřejmě v pohodlí domova. Tyto sklady jsou těm v ČR nejblíž.

Stačí si nastavit na AliExpress filtr, který vám nabídne k prohlížení zboží z toho či toho skladu. Ovšem pozor, cena za zboží či dopravu se může při výběru v jednotlivých skladech měnit. Za stejná sluchátka tak můžete zaplatit jednu částku při objednání ze skladu v Polsku, a jinou pak při objednání ze skladu ve Francii.

Nejčastější dotazy

Platí se při nákupu z evropských skladů AliExpress DPH a clo?

Clo se při objednávání ze zemí EU neplatí. DPH už je započítané v ceně zboží. Tedy nic extra už doplácet nebudete.

Jaké sklady jsou ČR nejbližší?

Sklady AliExpress najdete v ČR, dále ve Francii, Německu, Polsku, Belgii či Španělsku.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat