Šípky jsou vitamínová bomba, která nesmí chybět ve vašem zimním arzenálu. Hodí se při chřipkách a nachlazení, ale umí prý i oddalovat příznaky stárnutí nebo posilovat srdce a cévy. Vydejte se letos nasbírat pořádnou zásobu – poradíme, co s nimi od sběru přes sušení až po využití.
Kdy sbírat šípky
Léto už je u konce a stromy se začínají převlékat do barevnějších kabátů. Tak to je ta nejlepší chvíle na sbírání šípků. Vyrazte na ně v období od září do října, někdy i zkraje listopadu. Sklizeň šípků definitivně končí s příchodem prvních mrazíků. Někteří sběratelé čekají právě na to, až teploty padnou pod nulu. Přemrznuté šípky ztrácejí cenné živiny a změknou.
Jak poznáte zralý šípek?
- Má sytě červenou barvu,
- pevnou a lesklou slupku,
- je tvrdý.
Nesbírejte měkké, ani nahnědlé kusy. Jednak jsou špatné, za druhé by mohly zplesnivět a zkazit vám celou sklizeň. Šípky je nejlepší sbírat v rukavicích – keř je plný trnů, tak ať se nepopícháte. Plody stříhejte zahradnickými nůžkami.
Sbírejte do košíku nebo do plátěné tašky, ať mohou volně dýchat. V igelitu se rychle zapaří. Zkušení „šípkaři“ doporučují sbírat plody během slunečného dne. Obsah vitamínu C je prý v tuto dobu nejvyšší.
Díky vysoké dávce vitamínu C šípky podporují imunitu. Jestli vás trápí akné nebo jiné kožní problémy, zařaďte je do jídelníčku. Dále chrání zdraví srdce, cév a fungují jako prevence proti cukrovce. Podle některých odborníků přispívají k úspěšnému hubnutí. Extrakt nebo olej z šípků je také častou přísadou do kosmetiky proti stárnutí pleti. O důvod víc, proč nepropásnout letošní sklizeň!
Jak sušit šípky
Ať už se rozhodnete pro sušení v sušičce nebo v troubě, nejprve je potřeba šípky pečlivě očistit. Sušení na slunci nebo topení se moc nedoporučuje. Plody totiž ztrácejí cenné živiny. Při rychlejším šetrném procesu si jich naopak zachovají co nejvíc. Tady zároveň platí, že v sušičce si živin uchovají nejvíc, v troubě je to o něco méně (kvůli vyšší teplotě).
Jak vypadá příprava? Co jste si přinesli domů, vysypejte na plátno nebo starý ubrus a oberte od větviček a listí. Potom je pečlivě omyjte a vyskládejte na plátno. To aby důkladně proschly. A můžeme se dát do sušení.
Jak sušit šípky v sušičce
Šípky vyskládejte na plata v zařízení. Zapněte sušičku potravin na 40 °C a sušte, dokud plody nebudou tvrdé. Jakmile je zmáčknete, měly by se rozpadat. Nesmí být měkké a uvnitř vlhké. To si jen zaděláte na plíseň ve spíži. Jestli chcete sušení urychlit, můžete sušit i okolo teploty 60 °C, ale víc už raději ne – přicházíte o vitamíny.
Jak sušit šípky v troubě
Plech vyložte pečícím papírem a na plechy rozprostřete šípky. Šípky v troubě sušte podobně, jako byste sušili houby a další potraviny. Je důležité nepřehnat to s teplotou (60 až 70 °C max) a zároveň si hlídat, aby se uvnitř nehromadila vlhkost. O to se postará buď výkonný větrák u horkovzdušné trouby, nebo nechte pootevřené dveře na malou škvírku. Vlhkost tak bude odcházet ven a šípky lépe uschnou.
Jak sušit šípky na vzduchu
I tato možnost je samozřejmě k dispozici. Vyskládejte je na plech, síto nebo plátno a dejte někam, kde je sucho, teplo a ideálně i svítí sluníčko. Na noc je nenechávejte venku a dávejte si pozor na vlhkost v místnosti. Sušte, dokud plody neztvrdnou.
Jak skladovat sušené šípky
Výsledek své práce uschovejte do uzavíratelné sklenice. Nedávejte je do sáčků ani plátěných pytlíků, dostala by se k nim vlhkost, v horším případě i nějaký ten brouček. Do jednoho roku je spotřebujte. Vyjde vám to akorát do další sklizně!
Co se z nich dá připravit?
Z usušených šípků se dá připravit například čaj, populární šípková omáčka, šípkový koláč. V zásadě je to na vaší fantazii.