Smažení horkým vzduchem – Zdravější varianta

Smažená jídla ve formě křupavých hranolek a k tomu perfektně dozlatova připravené smažené řízky jsou pro mnohé z nás ty pokrmy, které mohou vyvolat v hlavě pocit provinění, ale zároveň potěšení našemu žaludku. Toto smažené jídlo připravené z klasické olejové fritézy, pečící pánve nebo obyčejné pánve s velkým množstvím oleje je velmi chutné, ale bohužel má vysoký podíl tuku, kalorií a není pro nás příliš zdravé. Pokud chcete změnu, jste zastánci zdravého životního stylu nebo řešíte problémy s vysokým cholesterolem tak se podívejte na nabídku zdravého smažení horkým vzduchem tzv. horkovzdušnou fritézou. Díky horkovzdušné fritéze je možné si pochutnat na smažených pokrmech s minimem oleje a bez připáleného tuku a zbytečných kalorií navíc.

Srovnání přípravy: smažení horkým vzduchem vs. pomocí oleje

Smažení horkým vzduchem horkovzdušnou fritézou

Smažení horkým vzduchem docílíme pomocí horkovzdušné fritézy. Pokrmy jsou zde připravovány odlišně, a to s minimem oleje tedy zdravější variantou přípravy. Horkovzdušná fritéza umí připravit více druhů pokrmů současně. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a příprava pokrmů je obvykle delší než v klasické fritéze. Výsledné pokrmy jsou připravovány zdravější formou a pro někoho nemusí být výsledná chuť uspokojivá, tak jako z olejové fritézy.

Smažení pomocí oleje fritézou na olej

Na tento druh přípravy jsou určené klasické fritézy na olej. Pokrm se připravuje tepelnou úpravou zvanou fritování, tedy něco jako smažení, ale jen s tím rozdílem, že je celý pokrm při fritování ponořen do horkého oleje. Příprava je rychlá, pokrm rovnoměrně připravován a díky tomu má pokrm dokonalou charakteristickou chuť. Nevýhodou je, že tento způsob není nejzdravější forma přípravy, může mít negativní účinky na zdraví. Je nutná výměna oleje a nelze připravovat více pokrmů současně.

Jak funguje smažení horkým vzduchem?

Horkovzdušné fritézy neboli zdravé fritézy jsou hitem poslední doby. Připraví vám totiž pokrmy zdravé, chutné a téměř bez tuku. V těchto chytrých zařízení připravíte všemožné pokrmy od masa, ryb, zeleniny přes předsmažené pokrmy, zmražené polotovary a nebo sladké a slané pečivo, dezerty a i omáčky. V tomto případě se fantazii meze nekladou. Je jen na vás, jak budete experimentovat.

Horkovzdušné fritézy fungují na principu kolujícího horkého vzduchu, který v nádobě cirkuluje okolo vašeho připravovaného pokrmu. To znamená, že se nestane, že některá část pokrmu bude méně připravena nebo ještě syrová. Pokrmy jsou připravovány rovnoměrně díky topnému tělesu, které je většinou umístěné ve víku. Pokrmy jsou připravovány bez tuku nebo pouze s jednou lžící.

Výhody smažení horkým vzduchem

Představíme si všechny benefity horkovzdušných fritéz.

Zdravý životní styl – zdravé smažení 

Horkovzdušné fritézy jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, potřebují snížit hladinu tuku v jídle nebo je trápí nějaké zdravotní problémy. Příprava pokrmů je bez oleje nebo jen s jednou lžičkou oleje. 

Smažení bez zápachu a žádného přepáleného oleje

Při přípravě pokrmů se nesetkáte s přepalováním oleje a není uvolňován žádný nepříjemných pach ani mastná pára.

Snadná údržba 

Další výhodou horkovzdušných fritéz je jejich snadná a jednoduchá údržba. Většina fritéz má jednoduché rozebíratelné a odnímatelné části jako nádobu, fritovací koš, víko. Tyto části je možné dát do myčky nádobí nebo jednoduše umýt v ruce. Nádoba je obvykle s nepřilnavým povrchem, tudíž se nebudou pokrmy připalovat. Odpadá také složité vylévání oleje a komplikované mytí mastnoty.

Všestrannost

Horkovzdušné fritézy umí připravovat více potravin současně. Najednou je možné připravovat maso, zeleninu a hranolky. Většina fritéz umí připravovat pokrmy formou: smažení, pečení, restování, grilování a disponují přednastavenými programy pro snadnější přípravu.

Rychlá příprava k použití

Další nespornou výhodou je i fakt, že jsou horkovzdušné fritézy velmi rychle nahřáté a připravené k použití. Vyberete a zvolíte přednastavený program a necháte fritézu pracovat.

Nevýhody smažení horkým vzduchem

Zde si představíme pár nevýhod, které mohou horkovzdušné fritézy mít.

Vyšší pořizovací cena

Horkovzdušné fritézy mají obvykle vyšší pořizovací cenu než ty klasické. Obecně platí, že s více funkcemi a multifunkčním využitím se zvyšuje i pořizovací cena. 

Chuť jídla 

Chuť jídla je u každého z nás velmi individuální. Pokrmy, které jsou připravované v horkovzdušné fritéze nemají typicky charakteristickou fritovanou neboli smaženou olejovou chuť. Tato chuť připravovaných pokrmů je zdravější a jídlo je možná lehce sušší, než kdybychom použili klasickou fritézu. Obecně lze říci, že horkovzdušné fritézy mají chuť pokrmů někde na půli cesty mezi klasickým smažením a pečením. 

Příprava pokrmů trvá déle

Horkovzdušné fritézy potřebují ke své práci více času. Doba přípravy pokrmů lze přirovnat podobně jako ke klasické troubě. Každá surovina má specifickou dobu přípravy, abychom dosáhli té potřebné chuti. Díky časovači, který bývá obvykle součástí vás fritéza upozorní na konec přípravy a automaticky se po vypršení času umí sama vypnout. Pro příklad klasické hranolky se připravují v horkovzdušné fritéze minimálně 30 minut, maso může trvat až hodinu.

Proč není zdravé smažení v oleji?

V klasické olejové fritéze jsou pokrmy připravovány nezdravým způsobem. Pokrmy jsou úplně ponořené do žhavého oleje, tudíž se do potravin dostane velké množství tuku. Tento způsob přípravy jídla může vést k nadváze, obezitě či dalším zdravotním problémům jako jsou onemocnění srdce (infarkt, mrtvice), vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol a nebo problémy s trávicí soustavou. 

Při smažení na pánvi nebo v olejové fritéze bychom neměli smažit při vysokých teplotách, uvádí se nad 200 °C. Protože u takto vysoké teploty vzniká tmavě modrý dým, který není absolutně zdraví. 

Dále velký nebezpečím je i přepalování oleje, které je zdraví nebezpečné. Takto tepelně znehodnocený olej na smažení obsahuje chemické látky, které mohou podporovat vzniku rakoviny.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat