Sířené vs. nesířené sušené ovoce: jaký je rozdíl?

Sušení ovoce je skvělým způsobem, jak prodloužit jeho životnost. Jenže všechno má svá úskalí, proto jsou v průmyslové výrobě používány konzervační látky. Už jste slyšeli o sířeném ovoci? Pomůžeme objasnit, o co jde.

Sušené ovoce není zcela zbaveno vody

Klasické sušené plody nejsou zcela zbaveny vody. Přestože dominantní část se z plodu skutečně odpaří, zůstává v něm (v závislosti na typu ovoce a délce a intenzitě sušení) méně než 20, či dokonce 10 % vody. Na zbytkové vlhkosti není nic špatného. Jenže právě kvůli této vlhkosti je zde stále riziko, že sušené plody napadnou plísně, škůdci či bakterie.

To sice není takový problém v domácích podmínkách, v případě nezdaru prostě malou dávku ovoce vyhodíte, velké podniky si ale nemohou dovolit sebemenší riziko kontaminace produkovaných potravin. Proto se hledají způsoby, jak zajistit maximální bezpečnost a nejvyšší hygienické standardy. Jakýkoliv problém by totiž mohl ohrozit tisíce lidí, vyústit v likvidaci celé šarže sušeného ovoce a mohl by nenávratně poškodit reputaci výrobní společnosti.

Kromě toho některé látky pomáhají zachovat původní barvu ovoce, které je tak i po usušení pro zákazníky vizuálně atraktivnější. Může jít o sušené mango, brusinky, sušené fíky, třešně, broskve a mnoho dalších produktů.

Konzervační látky díky těmto vlastnostem pomáhají prodloužit trvanlivost výrobku a zvýšit objem prodejů.

Co je to sířené ovoce?

Jednou z látek, která se pro konzervaci sušeného ovoce využívá, je síra. Konkrétně může mít podobu oxidu siřičitého (E220), siřičitanu sodného (E221), disiřičitanu sodného (E223) nebo hydrogensiřičitanu draselného (E228). V roztoku těchto látek je čerstvé ovoce máčeno.

Síření ovoce na první pohled můžete poznat podle toho, že si sušené ovoce zachová svou původní barvu. Lepší je ale podívat se do složení. Nebudou-li látky přímo vyjmenovány, lze ještě najít upozornění, že výrobek může obsahovat siřičitany

Je sířené ovoce špatné?

Nelze jednoznačně říct, že by takto ošetřené ovoce bylo špatné. Jak již bylo řečeno, síra pomůže zabránit rozvoji plísní či bakterií. U takto ošetřeného ovoce tak máte takřka jistotu, že s ním není nic v zásadním nepořádku a konzumace je bezpečná. Kdyby navíc použití síry bylo zásadně zdravotně nebezpečné, produkty by nebyly schváleny k prodeji a konzumaci. Látka je přítomna ve velice nízkém množství a po chuti ji rozhodně nepoznáte. Nemusíte se tedy obávat.

Je ale nezbytné upozornit na skutečnost, že pro některé osoby mohou být použité látky s obsahem síry alergenem. Takové osoby by se měly sířenému ovoci vyhýbat.

Jaké jsou alternativy?

Ovoce je samozřejmě možné usušit i bez konzervačních látek s obsahem síry. Zpravidla jde o přirozenější formy sušení. Takové postupy ale bývají náročnější a takto sušené ovoce poté může být dražší. Na trhu ale alternativy nepochybně existují, a chcete-li se sířenému ovoci vyhnout, možnosti jsou více než bohaté.

Zdroj fotografií: Diana Company

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat