Propojení telefonu s televizí – přes Wi-Fi, HDMI a další

Chcete si na chytré TV pustit videa z dovolené? Nebo máte v telefonu přístup na Netflix a rádi byste se dívali na seriál na televizi bez operačního systému? Obojí je možné. Stačí propojit telefon s televizí. Zjistěte, jak na to.

Jak propojit telefon s televizí bezdrátově

Propojení telefonu s televizí je obousměrné. To znamená, že si můžete:

  • zobrazit obrazovku telefonu na televizi,
  • na displeji telefonu sledovat televizi.

V naprosté většině případů jde uživatelům o to první. Ale kdyby na to náhodou přišlo – teď už víte, že i to je možné. Nejjednodušší je spárovat chytrý telefon a chytrou televizi. Pokud ale nemáte chytrou TV, nezoufejte. I starší kousek se totiž dá s telefonem propojit.

Ať už máte telefon s Android nebo iOs (ale teoreticky s jakýmkoliv operačním systémem), u obojího je propojení telefonu s TV možné. Stejně tak nezáleží na tom, jaké značky je televize. Říká se tomu zrcadlení – na televizi se zrcadlí obrazovka telefonu.

Během zrcadlení obrazu nemůžete telefon používat na jinou činnost než přehrávání obsahu. Jinak se přehrávání přeruší. Na TV se zobrazuje přesně to, co máte na displeji telefonu.

Jak propojit mobil s TV přes Wi-Fi (Android TV)

První možností je propojit chytrý telefon s TV, která se nachází ve stejné síti (například Wi-Fi). Základem je, aby vaše chytrá TV měla operační systém Android. Takové modely totiž využívají protokol Cast od Google. Ten je už součástí operačního systému Android na telefonech, tabletech i TV, takže nemusíte nic instalovat.

Pokud tedy protokol Cast vaše zařízení užívá, TV i mobil připojte k síti. Následně v nastavení mobilu přejděte do připojení, nebo obrazovky, najděte funkci ZRCADLENÍ OBRAZU a klikněte na ni. Potom už jen spustit obsah.

Pokud byste chtěli používat jinou aplikaci než Cast, je to samozřejmě možné. Podívejte se, jak stáhnout aplikaci do TV.

propojeni tv a tabletu

Propojení telefonu s televizí pomocí Chromecast

Následující návod je tu pro vlastníky televizí bez operačního systému – tedy jak porpojit telefon s TV, která není chytrá. Budete potřebovat zařízení Chromecast.

Chromecast je multimediální centrum, které umožňuje bezdrátový streaming. Jedná se o malé zařízení, trochu podobné flash disku, které připojíte do televize. Technologie udělá z obyčejné TV chytrou televizi s Android TV.

Chromecast opět využívá protokol Cast. Takže abyste mohli celý systém spojit dohromady a sledovat obsah z telefonu na TV, musíte mít i telefon, který tento protokol podporuje. Telefon a TV připojte k internetu. Nakonec zapojte ZRCADLENÍ OBRAZU v sekci připojení nebo obrazovka.

Propojení telefonu a TV pomocí Miracast

Miracast je udělátko podobné Chromecastu. Bohužel má tato technologie hned několik mínusů. Například ji lze využívat pouze u TV, která je k síti připojená bezdrátově. Nikdy po LAN kabelu. Zároveň dochází ke zpoždění obrazu na TV oproti tomu, co je na displeji telefonu.

Pro spárování je nutné vybrat aplikaci v TV a v telefonu spustit zrcadlení displeje. Nakonec potvrdíte přístup.

Jak propojit TV s telefonem iPhone (Apple TV)

Apple TV je multimediální centru, díky kterému můžete na televizi promítat nejen displej svého iPhonu, ale také sledovat a poslouchat obsah z iTunes, YouTube, iCloude atd. Apple TV je obdoba Chromecast. Rovněž se jedná o řešení pro televize, které nemají operační systém. Abyste mohli telefon nebo tablet propojit s televizí pomocí Apple TV, využijte funkci AirPlay, která je v zařízeních zabudovaná.

Připojení telefonu k televizi přes HDMI

Další možností je připojit telefon k TV skrze HDMI kabel. To se hodí nejen na sledování filmů, ale třeba i na poslech hudby ve vyšší kvalitě.

Prvním předpokladem je, aby telefon nebo tablet podporoval technologii MHL. Ta dokáže přenášet videa i zvuk.

Dále připojte zařízení k televizi konektorem s kombinací HDMI a micro USB. Jedná se o redukci z USB/USB-C na HDMI, která má většinou i napájecí micro USB port (=na jedné straně je micro USB, na druhé HDMI). To se hodí, jinak by se vám mohl telefon za chvíli vybít.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat