První příznaky těhotenství! Jak poznat těhotenství co nejdříve?

Těhotenství je pro většinu maminek důležitým životním krokem a velmi radostnou zprávou. Mateřství je krásná a zároveň nejnáročnější role v životě. 

Jak poznat těhotenství bez testu

Pokud své tělo vnímáte a cítíte na něm různé drobné změny, může se stát, že jste těhotná. Zde jsou nejčastější příznaky těhotenství aneb jak a podle čeho poznat těhotenství, co nejdříve?

Vynechání menstruace 

Vynechání menstruace je nejčastějším příznakem u těhotných žen. Je možné, že už po dvou týdnech po oplodnění se vaše menstruace nedostaví. Naopak některé těhotné ženy mají menstruaci, a mají menstruaci do 6 měsíce těhotenství. 

Nevolnosti, zvracení, změny chutí a přecitlivělost na různé pachy

Ať už jsou to ranní nevolnosti nebo trvající po celý den. Těmito problémy trpí mnoho nastávajících maminek. Většinou po první trimestru končí a ve druhém trimestru zase máte dostatek energie na rozdávání. Naopak některé maminky si protrpí celé těhotenství s hlavou v toaletní míse. Jste zvyklý na svůj oblíbený parfém? Druhý den se může stát, že tuto vůni nebudete moci ani vystát.

Velká únava a častý spánek 

Díky těmto příznakům vás mohou ochromit na začátku těhotenství a může za to hormon progesteron. V období těhotenství je váš metabolismus rychlejší, aby mohl správně vyživovat vaše miminko. 

Častější návštěvy toalety

Za častější návštěvy mohou těhotenské hormony, ledviny, které musí fungovat za dva a také zvětšující se děloha, která pak začne tlačit na močový měchýř. Takže pokud jdete 5krát za hodinu na toaletu, je to v pořádku. 

Citlivá prsa, napětí a tlak na prsou

Citlivá prsa se většinou objevují na začátku těhotenství a poté zmizí. Bolest a citlivost prsou je jasným ukazatelem hormonálních změn ve vašem těle. 

Častější výtoky, špinění a křeče v podbřišku

Výtoky, špinění a křeče v podbřišku, jako kdyby se měla dostavit menstruace vás mohou překvapit už na úplném začátku, tj. když se oplodněné vajíčko začne usazovat v děloze

Zvýšená teplota okolo 37 °C

Uvádí se, že zvýšená teplota 37 °C je díky vlivu zvýšení hladiny hormonu progesteronu a je naprosto v pořádku. 

Změny nálad a nestálost svých pocitů

Vaše nálada je ovlivňována různou hladinou hormonů. Takže pokud cítíte, že vaše nálady jsou jako na horské dráze, je to v pořádku a normální momentální stav.

Zhoršený zrak a rozmazané vidění

Tyto příznaky jsou méně častými, avšak jej odborníci uvádí. 

Za jak dlouho se pozná těhotenství z testu

Mnoho těhotenství probíhá s klasickými a nejčastějšími příznaky, které má většina žen, ale vaše těhotenství může klamat a vy nemusíte poznat skutečně nic, tudíž budete prožívat těhotenství téměř bez příznakové. 

Odborníci uvádí, že cca 7 dní po oplodnění se ve vašem těle zahnízdí vajíčko a hladina těhotenského hormonu hCG se začne zvyšovat. Tento hormon je nejdůležitějším vodítkem, abyste zjistili, zdali jste těhotná nebo ne. 

Těhotenský test si udělejte nejlépe hned, jakmile cítíte některý z příznakům těhotenství nebo alespoň cítíte změny na vašem těle. Nejvhodnější doba testování je ráno. První ranní moč má obecně nejsilnější koncentraci hormonu hCG- chrorioganodrotropin. V současnosti existují také těhotenské testy, které mají vyšší citlivost, tudíž je možné test provádět i přes celý den. Všeobecně těhotenské testy mohou potvrdit těhotenství například od 9 dne po oplodnění. Těhotenský test opakujte i po několika dnech, protože se může stát, že první test bude negativní, ale další opakování například za 2 dny, už bude s dvěma čárkami. 

Abyste si byla 100% jistá, poté se nechte objednat k vašemu gynekologovi, aby vám potvrdil, že jste těhotná a provedl pečlivou kontrolu. 

Jak poznat těhotenství při antikoncepci

Užíváte antikoncepci? Antikoncepce může zabránit těhotenství, avšak není zaručena její 100 % účinnost. Uvádí se, že spolehlivost antikoncepce je okolo 95-99 %. Berte v potaz i to, že pokud užíváte antikoncepci nepravidelně, mohou se tato čísla rapidně snižovat. Další možností snížení účinnosti antikoncepce je také váš zdravotní stav a léky, které pravidelně užíváte. Vždy se v těchto případech obracejte na svého lékaře. 

A jak poznat těhotenství, ač užíváte antikoncepci? Příznaky jsou pořád stejné. Pokud cítíte ranní nevolnosti, nechuť k jídlu, bolesti prsou nebo změny nálad. Kupte si test, otestujte se a pokud je výsledek pozitivní, objednejte se co nejdříve ke gynekologovi.

Některé antikoncepce snižují u žen intenzitu krvácení nebo i zapříčiní téměř ztrátu menstruace.

Co je v těhotenství správné pro ženu a dítě?

Většina nastávajících maminek se může cítit zmatená, protože na každém kroku slyší nevyžádané doporučení, tipy a některé rady se i vzájemně vyvrací. Vy sama moc dobře poznáte, co je pro vás a vaše miminko nejlepší. Naslouchejte svému tělu, svým instinktům a také svému vnitřnímu já, protože každé těhotenství je jedinečné a především jiné. 

Strava v těhotenství je nesmírně důležitá. Stravu si sestavte tak, aby byla kvalitní a bohatá na různé vitamíny, minerály a stopové prvky. Častokrát se objevují mylné informace, že hermelín, mořské plody a káva v těhotenství jsou potraviny, kterým by se měla těhotná žena okamžitě vyhnout. Ani těchto potravin se nemusíte bát, pokud je budete konzumovat v rozumné míře.

Nezapomínejte také na pohyb v těhotenství. Ideální je chůze, plavání, jízda na kole, pilates či jóga. Pokud jste zvyklá například na běh, nemusíte se jej ihned vzdát.

V těhotenství bedlivě naslouchejte svému tělu, hoďte se do pohody, protože to, jak se cítíte vy se velmi často odráží i u vašeho miminka. 

Příznaky mimoděložního těhotenství

Mimoděložní těhotenství (ektopické) je uhnízdění oplodněného vajíčka a jeho následný vývoj mimo dělohu. Nejčastěji je vajíčko například ve vejcovodech nebo vaječníku. U takového těhotenství je nutná operace, protože zanedbání léčby by mohlo mít fatální následky pro těhotnou ženu. 

Příznaky mimoděložního těhotenství jsou většinou obdobné jako u klasického těhotenství (vynechání menstruace, nevolnosti, únava, častější návštěvy toalety a podobně).
Avšak některé příznaky vám mohou napovědět, že něco není v pořádku a v tomto případě je nutné, co nejdříve navštívit odborného gynekologa.

Možné příznaky mimoděložního těhotenství: 

  • velmi silné křeče a bolesti v podbřišku
  • nadměrné krvácení nebo špinění (velká ztráta krve)
  • velké bolesti břicha (podobné jako při otravě jídlem)
  • zrychlený tep, bledost v obličeji, zimnice, mdloby 
  • ostrá bodavá bolest, která vystřeluje až do ramene
  • poruchy a ztráta vědomí.

Vyloučit mimoděložní těhotenství lze pomocí vaginálního ultrazvukového vyšetření u vašeho gynekologa.

Pokud cítíte, že není průběh vašeho těhotenství v pořádku a nevyvíjí se tím správným směrem, doporučujeme na nic nečekat a co nejdříve navštívit gynekologa. 

Jak poznat těhotenství podle babských rad

Myslíte, že i podle pár babských rad se dá poznat těhotenství? Žádné babské rady nejsou 100 %, ale naše babičky těmto radám bezmezně věřili. Někdy se uvádí, že těhotenství lze poznat podle očí i tak, že má těhotná zhoršený zrak a rozmazané vidění. Dalším příznakem může být, že oči jsou na pohled lesklejší a také může mít těhotná rozšířené zorničky. Babičky také věřili tomu, že pokud má těhotná ranní nevolnosti, tak to značí, že bude mít holčičku.

Kdy oznámit těhotenství?

Na tuto otázku si musíte odpovědět vy sama. Většinou lékaři uvádí, že období prvních 12 týdnů těhotenství je nejrizikovějších, a je tedy vhodné počkat na všechna důležitá vyšetření, která vás v prvním trimestru budou čekat. Takže s oznámením radostné zprávy vyčkejte, jak u vašich příbuzných, přátel nebo například i u zaměstnavatele. Pokud jsou všechna důležitá vyšetření v pořádku, můžete svému okolí oznámit těhotenství. Nezapomeňte také na to, že pomalu přichází čas, kdy si budete muset připravit a postupně pořizovat výbavu pro miminko, která je nezbytnou součástí. 

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat