Alergie na prach a roztoče se nezbavíte. Předcházejte příznakům!

Projevy alergie jsou nepříjemné. Jak je poznáte od běžného nachlazení a jak je zmírníte, se dočtete v tomto článku. 

Prach jako takový není alergen. Je ale nosičem částiček alergenů, především výkalů roztočů a pylů. Proto osoby s alergií na prach zpravidla netrpí v prašném prostředí venku nebo ve výrobě, ale hlavně doma, kde se tyto alergeny hromadí. 

Jak vzniká alergie na prach a roztoče

Alergie je autoimunitní onemocnění. Alergeny vyvolávají nepřiměřenou reakci imunitního systému, tedy se tělo chová jako nemocné. Alergie je dědičná. Jestliže se alergie vyskytuje u jednoho rodiče, pravděpodobnost, že přejde na dítě je 50 %  a pokud jsou alergici oba rodiče, pravděpodobnost se u dítěte zvyšuje na 70 %. 

Příčiny alergie na prach a roztoče

Hlavní příčinou nepříjemných projevů alergie jsou roztoči a jejich výkaly. Tito miniaturní škůdci z třídy pavoukovců jsou pouhým okem neviditelní, proto si jejich přítomnosti nevšimnete. Jsou tak malí, že je běžný vysavač nepohltí. Proto si alergici pořizují vysavače a čističky vzduchu hepa filtrem

Roztoči se živí šupinkami odumřelé kůže, kterých se denně z jedné osoby uvolní 1,5 gramu, což vykrmí až 100 000 roztočů. Každý z nich pak vyprodukuje během svého 3–4měsíčního života tolik výměšků, že dosahují až 400 násobku jejich tělesné hmotnosti. 

Výkaly roztočů se nejprve zachycují na textilních vláknech a poté se rozpadají a nabalují se na částečky prachu, se kterými poletují vzduchem. Takto se dostanou na sliznice (do očí, nosu a pusy) alergika.

Roztočům svědčí teploty nad 20 ℃ a vlhkost vyšší než 50 %. Proto se více množí v zimě, kdy se méně větrá, více se topí a víří vzduch. Největší koncentraci roztočů najdete v ložnici a v postelích, protože tam nachází potravu i ideální klima. Moderní regulace ohledně tepelné izolace budov bohužel pracují v neprospěch alergiků. Těsnící okna a izolace zvyšují teplotu i vlhkost v místnostech. 

Příznaky alergie

Alergie se projevuje velmi podobně jako běžné nachlazení, proto si ho s ním lidé často pletou a ani nevědí, že mají alergii.

  • Kašel
  • Záchvaty kýchání
  • Rýma
  • Bolest v krku
  • Bolest hlavy
  • Potíže s dýcháním, sípání
  • Zarudnutí očí, zánět spojivek, slepená víčka
  • Svědění očí, v uších, v nose
  • Neklidný spánek
  • Svědění kůže, ekzém, kopřivka

Hlavní rozdíl oproti obyčejnému nachlazení je v tom, že příznaky alergie nikdy úplně nezmizí. Jen se zlepšují a zhoršují v závislosti na míře vystavení alergenům.

Riziko neléčené alergie spočívá v tom, že přejde do alergického astmatu.

Kdy se alergie zhoršuje

Nejvíce roztočů vdechujeme během spánku, proto se alergie zhoršuje v noci a ráno po probuzení. U dětí pozorujeme zhoršení, když si hrají s plyšáky, skáčou na posteli nebo bojují s polštáři. U dospělých je viditelné zhoršení během vysávání a dalšího úklidu. 

Diagnostika alergenů

Jestliže máte podezření na alergii, sledujte příznaky a souvislosti s jejich výskytem. Kontaktujte praktického lékaře nebo rovnou alergologa. Lékař provede anamnézu pacienta, bude se ptát na pocity související s alergií a okamžiky výskytu, stejně jako na její přítomnost v rodině. Dále provede testy jako prick test nebo provokační test. 

Jak předcházet příznakům alergie na roztoče

Alergie ani roztočů se zcela nezbavíte, ale rozhodně můžete zmírnit počet roztočů, tedy i projevy alergie.

Důkladný úklid

Že máte alergii, neznamená, že doma nemáte čisto. Bohužel alergici mají vyšší nároky na odstraňování prachu. Pokud je to možné, požádejte o vysávání někoho, kdo alergií netrpí nebo si pořiďte robotický vysavač.

Čistá postel

Lůžko je živná půda pro roztoče. Proto si pořiďte „protiroztočové“ povlaky na polštáře, přikrývky i matrace. Nejen pro alergika ale na všechny postele v místnosti. Ložní prádlo perte jednou týdně na minimálně 60 ℃. Jednou za 14 dní perte i samotné přikrývky a polštáře na 60 ℃ nebo je dejte na 30 až 60 minut do sušičky na vysokou teplotu. Ráno postel nezastýlejte, ale nechte ji vyvětrat a vyschnout. Průběžně postel vysávejte tyčovým vysavačem

Lapače prachu pryč

Z ložnice odstraňte všechny předměty, které podporují množení roztočů jako jsou květináče s rostlinami, prádlo, koberce, dekorativní čalounění a těžké závěsy. Pokud možno, eliminujte tyto předměty i ve všech ostatních místnostech. Knihy a další věci, na které se chytá prach umístěte do uzavíratelných skříněk. Plyšových zvířátek se děti vzdávat nemusejí, pokud je jednou za měsíc dáte na noc v igelitovém pytlíku do mrazáku a ráno je vyluxujete nebo dáte do sušičky. 

Cestujte chytře

Nadmořské výšky nad 1500 m a suché podnebí roztočům nesvědčí, takže alergikům bude skvěle na horách. Naopak tropické oblasti jsou roztočů ráj. Abyste minimalizovali příznaky alergie při pobytu v hotelu nebo jiném ubytování, žádejte o pokoj bez koberců a závěsů. Na postel si pokládejte ručníky, které jsou v hotelech prané na 90 ℃ na rozdíl od matrací a přikrývek, které se často nečistí. Úlevu vám přinesou i výplachy fyziologickým roztokem nebo mořskou vodou. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat