Jak funguje vkladový bankomat: Krok za krokem

Bankomaty se už delší dobu nevyužívají pouze na výběr hotovosti, ale poskytují i jiné služby. Například možnost vkladu peněz na váš bankovní účet. Víte, jak vkladový bankomat funguje, kolik vás tento vklad pomocí bankomatu bude stát nebo kde tyto vkladomaty najít? Všechny odpovědi naleznete v našem článku.

Co je to vkladový bankomat?

Deposit bankomat nebo vkladomat. Toto jsou pojmy, které souhrnně označují vkladový bankomat. Vkladomat, představuje zvláštní variantu bankomatů, která rozšiřuje standardní nabízené bankovní služby o možnost vkladu hotovosti na konkrétní bankovní účet. Tímto zařízením lze provádět jednosměrné transakce spojené s převodem hotových peněz na bankovní účet klienta. Pro realizaci vkladů hotovosti lze využít běžnou platební kartu nebo specializovanou vkladovou kartu.

Bankomat je samoobslužné zařízení, které umožňuje držitelům platebních a kreditních karet vybírat hotovost z běžných nebo úvěrových účtů a také poskytovat další bankovní služby. 

Vkladomat představuje možnost vkládat hotovost na konkrétní bankovní účet právě přes vkladový bankomat. 

Většina bankovních společností v České republice již umožňují vkládat peníze na účet prostřednictvím právě vkladových bankomatů. Některé z těchto bank dokonce postupně opouštějí tradiční pokladny na pobočkách bank a přecházejí na plné využívání vkladových bankomatů. 

Hotovost je možné na svůj účet vkládat přes bankomaty těchto bank:

  • Air Bank
  • Česká spořitelna
  • ČSOB a Poštovní spořitelna
  • Equa bank
  • Fio banka
  • Komerční banka
  • mBank
  • Moneta
  • Raiffeisenbank
  • UniCredit Bank

Směřování do budoucnosti naznačuje jasný trend k bezkontaktnímu platebnímu styku.

Jak vkladový bankomat funguje?

Pro vložení peněz na váš bankovní účet prostřednictvím vkladového bankomatu budete potřebovat následující:

  • Hotovost: Mějte připravenou hotovost, kterou chcete vložit na svůj účet. Věnujte pozornost stavu a čistotě bankovek, protože vkladový bankomat bude provádět kontrolu stavu peněz.
  • Platební kartu: Vaši bankovní platební kartu, která je propojená s vaším bankovním účtem je nutné použít. Bankomat využije tuto kartu pro identifikaci a provedení vkladu.
  • Vkladový bankomat vaší banky: Je důležité vyhledat vkladový bankomat, který patří k vaší konkrétní bankovní instituci. Každá banka má své vlastní vkladové bankomaty, které jsou optimalizovány pro transakce spojené s účty klientů této konkrétní banky.

Pozor! Ne každý bankomat je vkladomat!

Vkladové bankomaty fungují trošku na jiném principu a mohou být jiným zařízením. Nicméně, existují i takové bankomaty, které kombinují funkci běžného bankomatu s možností vkladu hotovosti. Předtím, než začnete vkládat peníze do zvoleného bankomatu, ujistěte se, že je schopen zpracovat vklady hotovosti.

Pokud plánujete vkládání hotovosti na svůj bankovní účet skrze vkladové bankomaty, doporučujeme si předem prověřit dostupnost těchto zařízení na oficiálních webových stránkách vaší konkrétní banky.

Jak vložit hotovost do vkladového bankomatu?

Vložit hotovost do vkladového bankomatu je relativně snadný a rychlý. Jak na to?

1. Vložte svoji bankovní kartu do vkladového bankomatu, a to klasickým způsobem, tak jak jste zvyklý.

2. Následně budete požádáni o zadání PIN kódu k této kartě.

3. Z nabízených možností v menu vyberte, co si přejete udělat. V tomto případě jde o vklad hotovosti.

4. Jakmile jste v menu vybrali vklad hotovosti, vkladový bankomat automaticky otevře přihrádku na čelní nebo boční straně zařízení.

5. Peníze můžete jednoduše vložit do této přihrádky. Nemusíte je předem počítat nebo řadit. Pozor peníze nesmí být poškozené, zmačkané, špinavé ani svázané.

6. Vkladový bankomat automaticky přepočítá bankovky, což usnadňuje celý proces. Následně budete požádáni o potvrzení vkladu na bankovní účet.

7. Pokud vkládáte peníze na vlastní účet, nemusíte zadávat číslo účtu, protože je to již propojeno s vaší platební kartou. Pokud vkládáte peníze na jiný účet, budete muset zadat příslušné číslo účtu.

8. Nakonec musíte potvrdit transakci a tím je vše vyřízeno. Peníze na účtu se obvykle objeví do několika minut.

Tímto způsobem můžete snadno a pohodlně vkládat hotovost na svůj bankovní účet pomocí vkladového bankomatu.

Jaké mají vkladové bankomaty omezení?

Pro vklad hotovosti na váš bankovní účet musíte použít bankomat, který patří ke stejné bance, u které máte účet. Jedinou výjimku tvoří vkladomaty od České spořitelny, které umí vložit peníze na jakýkoliv účet vedený v České republice. Tato služba je zpoplatněna částkou 125 Kč

Další výjimkou jsou banky Air Bank, Equa bank a ČSOB, které poskytují možnost vkládat peníze na bankovní účty, které nejsou přímo spojeny s platební kartou klienta, ovšem v případě, pokud se jedná o účty v rámci téže banky. V případě ČSOB může jít také též o účty v Poštovní spořitelně.

Vkládání hotovosti pomocí vkladomatu může být občas zpoplatněno. Poplatky se řídí ceníkem konkrétní banky. Zkontrolujte si aktuální sazby pro vklady hotovosti do vlastního bankovního účtu.

Vkladový bankomat Air Bank

Vkladové bankomaty od Air Bank umožňují vkládat peníze nejen na váš osobní účet, ale také na jakýkoliv jiný účet v rámci téže banky. V jedné transakci je možné vložit až 200 bankovek, přičemž minimální vklad činí 100 Kč, a denní limit pro vklady dosahuje částky 600 000 Kč.

Vkladový bankomat Česká spořitelna

Vkladové automaty jsou primárně určeny pro klienty České spořitelny. Nicméně, tato banka umožňuje svým klientům provádět vklady hotovosti nejen na své vlastní účty vedené u České spořitelny, ale také na účty v jiných bankách, což je aktuálně jedinečný přístup v českém bankovnictví. Je třeba mít na paměti, že tato transakce na účet v jiné bance je zpoplatněna, a to částkou 125 Kč. Najednou lze vložit maximálně 350 000 Kč a přijímá se až 60 bankovek v české měně na jeden vklad.

Vkladový bankomat ČSOB

Vkladové bankomaty ČSOB jsou schopny provádět vklady hotovosti i na účty klientů vedené u Poštovní spořitelny. Co se týče vkladových limitů, můžete vložit maximálně 200 bankovek v jedné transakci a dosáhnout tak maximální částky 350 000 Kč za jeden vklad. Důležité je, že vklady jsou přijímány pouze v české měně.

Vkladový bankomat Equa bank

Equa bank zavedla vlastní vkladové bankomaty, které jsou nadále k dispozici. Ovšem v roce 2022 se tato banka spojila s Raiffeisenbank. V důsledku tohoto spojení jsou vkladové bankomaty Equa bank nyní dostupné pod hlavičkou Raiffeisenbank. Pravidla pro vklad hotovosti jsou tedy shodná s pravidly mateřské banky. Při vkladu můžete vložit až 200 bankovek v hodnotě maximálně 350 000 Kč.

Vkladový bankomat Fio banka

Od roku 2020 má Fio banka své vkladomaty po celé České republice a aktivně rozšiřuje jejich síť. Tyto vkladomaty umožňují vkládat peníze prostřednictvím debetní karty spojené s bankovním účtem u Fio. Denní limit pro vklad činí maximálně 250 000 Kč.

Vkladový bankomat Komerční banka

Komerční banka provozuje jednu z největší sítí vkladových bankomatů v České republice. Vklad hotovosti na tyto bankomaty je zcela bezplatný a lze provádět nejen pomocí standardní debetní karty, ale také speciální vkladovou kartou, kterou mohou například vlastnit firmy pro usnadnění vkládání hotovosti na účet svých zaměstnanců. Pro jeden vklad je omezení, a to maximálně 200 bankovek, jejichž hodnota nesmí přesáhnout 300 000 Kč. Důležité je, že bankovky musí být v české měně.

Vkladový bankomat mBank

Prostřednictvím těchto bankomatů je možné provádět vklady na několik různých typů účtů, a to konkrétně na účty mKonto, mKonto #navlastnitriko, mKonto pro děti, mKonto Business a eMax.

Vkladový bankomat Moneta

Vkladové bankomaty Moneta slouží především klientům této banky a umožňují jim vkládat peníze na účet propojený s jejich debetní kartou. Je důležité mít na paměti, že tato zařízení nepřijímají dětské debetní karty. K vkladu je nutné použít pouze české bankovky, a to v maximálním množství 350 kusů bankovek za jednu transakci. Co se týče vkládané částky, zde nejsou žádná striktní omezení.

Vkladový bankomat Raiffeisenbank

Vkladový bankomat Raiffeisenbank funguje nonstop a je bez poplatků. V jednom vkladu můžete vložit maximálně 200 bankovek v hodnotě nepřesahující 350 000 Kč. Po provedení vkladu je hotovost na váš bankovní účet připsána během několika minut.

Vkladový bankomat UniCredit Bank

Vkladové bankomaty od UniCredit Bank jsou také po celé České republice a aktivně se dál rozšiřují. Omezením při vkladu je maximální počet bankovek, což činí 200 kusů na jednu transakci, a celková částka nesmí přesáhnout 300 000 Kč. UniCredit Bank akceptuje vklady hotovosti na těchto bankomatech pouze v české měně.

Jak funguje vkladový bankomat

Jaké jsou poplatky při vkladu peněz do vkladového bankomatu?

Většina větších bank obvykle nabízí možnost vkládat hotovost prostřednictvím vkladomatu zdarma. Je však třeba brát v úvahu, že existují možné limity pro počet vložených bankovek a maximální sumu, kterou můžete vložit za jeden den nebo jednu transakci. Každá banka může mít svá vlastní pravidla a limity pro vklady hotovosti.

Pokud jde o konkrétní poplatky za vklad hotovosti na vlastní bankovní účet u dané banky, je nezbytné ověřovat si platný ceník banky. Poplatky a limity se mohou různit mezi bankami a mohou být měněny v čase.

BankaPoplatky za vložení hotovostiMapa poboček bankomatů a vkladomatů
Air BankzdarmaMapa bankomatů a vkladomatů Air Bank
Česká spořitelna zdarmaMapa bankomatů a vkladomatů Česká spořitelna
ČSOBzdarmaMapa bankomatů a vkladomatů ČSOB
FIO bankazdarmaMapa bankomatů a vkladomatů FIO banka
Komerční bankazdarmaMapa bankomatů a vkladomatů Komerční banka 
mBankzdarmaMapa bankomatů a vkladomatů mBank
MONETA Money BankzdarmaMapa bankomatů a vkladomatů MONETA Money Bank
Raiffeisenbank (stejné jako Equa bank)zdarmaMapa bankomatů a vkladomatů Raiffeisenbank
UniCredit Bankzdarma Mapa bankomatů a vkladomatů UniCredit Bank

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat