Jak odstranit rez: babské rady nebo chytrý návod?

Kovy nechané vnějšímu prostředí napospas rezavějí neboli korodují. Rez kovové předměty napadne a postupně je rozežere tak, až z nich nic nezbyde. Jak se rzi zbavit pomocí věcí, které máte doma, se dozvíte v tomto článku.  

Proč bojovat proti rzi?

Rez je potah železných a ocelových předmětů červenohnědé barvy. Chemicky se jedná o hydratovaný oxid železitý, který vzniká působením vlhkosti ve vzduchu. Tento oxid na rozdíl od oxidů jiných kovů netvoří souvislou vrstvu. To znamená, že nechrání před prostoupením rzi hlouběji do předmětu. Navíc kusy rzi se postupně odrolí a opadnou, čímž odhalí povrch korozí ještě nezasažený a celý proces pokračuje, dokud se předmět nerozpadne. Z toho důvodu je potřeba rez průběžně odstraňovat a kovové předměty proti rzi ošetřit. 

Jak chemicky odstranit rez

Jak se píše výše, koroze vzniká oxidací. Zbavte se jí opačnou chemickou reakcí, tzv. redukcí. K tomu využijte obyčejné sloučeniny, které pravděpodobně máte doma. Jsou to tyto:

  • Ocet: bílý, jablečný nebo vinný
  • Kyselina citronová
  • Citronová nebo limetková šťáva
  • Brambora
  • Coca Cola
  • Sůl

Kovový předmět postižený rzí ponořte do lázně vyrobené z roztoku vody a octa nebo Coca Coly. Použijte k tomu plastový kyblík. Naplňte ho vytvořenou směsí nebo limonádou a předmět v něm nechte 30 minut nebo déle. Klidně i přes noc. K míchání použijte dřevěnou vařečku. 

Mechanické odstranění rzi

Pokud rez zatím není příliš rozšířená a nachází se pouze v menší míře na povrchu, začněte s odstraňováním mechanicky. K tomu budete potřebovat tyto nástroje z domácích potřeb nebo železářství:

  • Drátěnka
  • Smirkový papír
  • Ocelová vlna

Jedná se o tvrdé, hrubé předměty. Přiložte je jemně k postiženému předmětu a krouživými pohyby se snažte odstranit rez. Pokud je předmět rzí doslova prolezlý, zkombinujte mechanické i chemické čištění. Nejprve zkuste rez odstranit kartáčem. Když to nepůjde, připravte octovou lázeň a až zapůsobí, opět rez odstraňujte krouživými pohyby drátěnky nebo ocelové vlny. Na závěr předmět dočistěte smirkovým papírem, takzvaným šmirglem.

Kromě drátěnky a šmirglu stejnou funkci zastane pískovací pistole. Jen rychleji a pohodlněji. Rezavý kovový předmět postříkáte proudem vzduchu s abrazivním materiálem – pískem, a tím rez odstraníte. Pistoli zakoupíte v domácích potřebách a hobby marketech. Zaplatíte za ni řádově stovky korun. 

Speciální přípravky na rez

Jestli na „babské rady“ příliš nevěříte, nemáte čas na nějaké „hokusy pokusy“ nebo se vám prostě nechce experimentovat, nebojte se sáhnout po speciálních přípravcích na rez, které zakoupíte v prodejnách s čistícími prostředky. Velmi dobré recenze má Univerzální mazivo WD-40, které se dodává v různých formátech včetně speciálního aplikátoru na řetězy jízdního kola. Dále seženete spreje jako Sonax, Pikatec nebo Meguiar, které jsou také uzpůsobeny pro různá místa výskytu rzi.

Rez a prevence

Pokud se nechcete se rzí potýkat opakovaně a příliš často, je na místě své kovové předměty ošetřit antikorozními materiály. 

 

Nátěry

Krátkodobě železné předměty ochráníte natřením olejem nebo tukem. Dlouhodobě působí nátěry s rozpuštěnými organickými látkami, které na povrchu vytvoří tvrdou ochrannou vrstvu. 

 

Pokovování

Tenká vrstva odolného kovu ochrání železo nebo ocel vespod. 

Jak odstranit rez z vany

V koupelně a v kuchyni se rez vyskytuje velmi často. Když se rozhodnete, že na sanitu použijte zakoupený přípravek proti rzi a vodnímu kameni, zkontrolujte si na jaký povrch je přípravek určený a nejprve ho vyzkoušejte na malém, málo viditelném místě.

Když chcete použít doma vyrobené prostředky, zvolte směs z vinného octa a soli. Tu vyrobíte tak, že smícháte sklenici vinného octa a 2 lžíce soli. Vzniklou hmotu naneste na rezavá místa, nechte 30 minut působit a pak dočistěte kartáčkem a omyjte studenou vodou. Nakonec vysušte hadříkem. Podobně využijete i citronovou šťávu. 

Pro větší efekt, nanášejte směs pomocí rozpůlené brambory. Tato totiž hlíza obsahuje kyselinu šťavelovou, která rez ničí.  

Jak odstranit rezavé skvrny

Lámete si hlavu, čím odstranit rez z oblečení? Zachrání vás obyčejné mýdlo s jelenem. Naneste ho na látku a nechte několik desítek minut působit. Poté vyperte běžným způsobem. 

Pokud se objevily rezavé skvrny na oblíbených příborech, nejprve je zkuste pořádně otřít utěrkou. Když to nezabere, udělejte jim octovou lázeň popsanou výše. Příbory nadále dávejte do myčky rukojetí směrem dolů a po domytí je ihned osušte čistou utěrkou. Některé příbory však do myčky vůbec nepatří, tak si to raději ověřte. Sepsali jsme pro vás i to,  jak se čistí stříbro.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat