Jak se zbavit kuny? Osvědčené rady, jak na kuny

Kuny jsou nepohodlnou návštěvou zejména tam, kde se snažíme chovat slepice a ukládáme úrodu. Tato psovitá šelma se také ráda stěhuje na půdy, nehledě na to, co na ní najde, nachází zde teplo a útočiště. Uložíme-li na půdu třeba obilí, můžeme si být jistí že se jí jen tak nezbavíme. Pokud vám kuny ztrpčují život a vy si s ní nevíte rady, dáme vám pár tipů, jak kunu přesvědčit, aby se vydala o dům dál.

Jaké škody může kuna napáchat?

Empatii stranou: ať se snažíme souznít s přírodou jakkoli, kuna může natropit pořádnou neplechu. Kromě toho, že je nebezpečná pro jakákoli menší zvířata (nejen pro drůbež, ale i pro menší šelmy: psy a kočky, zejména mláďata), dokáže poškodit majetek člověka. Když si vezme do parády vaše auto, umí rozcupovat izolaci kapoty a rozkousat kabely. To vše ve snaze trochu se ohřát. Oprava řádění kuny vás může stát desetitisíce, naštěstí je možné se proti jejímu “značkování terénu” pojistit. Paradoxně i vy díky ní můžete zanedlouho topit pánu bohu do oken. Najednou vám začne být doma zima, aniž by se ochladilo: kuna umí na půdě zničit kousky izolace ve střeše a zavinit tím únik tepla.

Tyto objevy se ale nedějí jen tak pro nic za nic. Prvním signálem, že se u vás usídlila kuna, je hluk, a to nejen jako důsledek jejího chování, na kunu dobře upozorní psí štěkot. Až tedy bude váš domácí mazlíček uprostřed noci křičet a vy uslyšíte na půdě šramot, nemusí se teda ihned jednat o lupiče.

Jak se zbavit kuny pod kapotou v autě?

Kunám prý vadí pachy, říká se. Proto dřívější soupeři kun zkoušeli polít nejen půdní prostory, ale i kapotu auta voňavkou, vycpat zvířecími exkrementy nebo lidskými vlasy. To všechno by mělo kuní citlivý nosíček odradit od jejího pobytu v daném prostoru. Nevýhodou je, že kuna si na tyto pachy brzy zvykne. Navíc pachy po nastartování cítíte i v interiéru. Co tedy zkusit dále?

Na útroby svého auta, které se skrývají pod kapotou, však můžete použít speciální sprej, který kunám nechutná (například extrakt stromu Margoza) a vytváří ochranný film. Tak zabráníte tomu, aby kuna překousala dráty a další součásti auta. Odpuzovací efekt však nemá. Je také možné použít odpuzovač kun do auta. Jejich ultrazvukový signál by měl být kunám nepříjemný, je také možné sehnat odpuzovač s ochranou proti ponoru do vody.

Jak se zbavit kuny na půdě?

Na půdní a jiné prostory můžete použít několik chemických sloučenin, které kunám zapáchají. Jedná se o různé tablety. Například vám pomohou naftalínové tablety, které se běžně používají na odpuzování molů a dalšího škodlivého hmyzu. Kunám smrdí i nafta, takže starým osvědčeným receptem je roztrhané kousky plátna namočené v naftě, které se rozházejí po půdních prostorách. Z praktičtějších rad vám zbývají ještě chlórové tablety do bazénu, ty můžete rozvěsit po půdě, těkavý chlór se sám roztáhne po prostoru. Perfektně funguje chlorové vápno, jež můžete rozsypat po podlaze půdy; kuny si jej budou olizovat z tlapek a pravděpodobně časem dojdou k závěru, že za to vaše půda nestojí. Můžete vyzkoušet i méně invazivní drogistické výrobky, jako je vonný stromeček do auta nebo silný parfém; jak už jsme ale uvedli na některé pachy si kuny mohou lehko zvyknout.

Co se zápachu týče, někteří majitelé nemovitostí mají ozkoušeny vyčesané psí a kočičí chlupy, ideálně z těl zvířat, která se příliš často nemyjí (venkovní psi). Chlupy rozmístěte po půdě. Kuny nerady narušují teritoria jiným zvířatům.

Mocná síla rušiček

Kuny mají vysoce citlivá ouška, skoro jako psi, kočky nebo jiné šelmy. Proto je odrazují určité zvuky, které jsou jim nepříjemné, člověku však nevadí, protože je není schopný běžně zachytit.

Vyzkoušejte vysokofrekvenční rušičky, které by lidské ucho nemělo zaslechnout. Ideální je vyzkoušet rušičky, které mění frekvenci, protože na jednu frekvenci si kuna může zvyknout. Například Deramax nabízí v balení tři odlišné rušičky, které je možné střídat. Kunu také může překvapit náhlé světlo, vyplatí se tedy investovat do pohybových čidel spouštějících světlo.

Použijte bezpečnou past

Kuna je zákonem chráněná takže neexistují pasti, které by kunu usmrtily (nepokoušejte se je ani vyrobit). Pasti na kuny lapí živou kunu do klece a vy pak můžete zvíře vypustit někde v přírodě, kde nebude nikoho obtěžovat a může si zde vybít své lovecké pudy (tzv. živolovné pasti). Kunu do pasti nalákáte na dobrotu, kterou může být cokoli; vařené vejce, sušené třešně a další dobroty. Pak už jen stačí počkat, až kuna přijde a past sklapne.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat