Nečekané výhody konzumace borůvek

Ačkoli jste se s tímto ovocem mohli setkat na pultech obchodů, možná neznáte všechny výhody konzumace tohoto konkrétního druhu bobulí. Borůvky jsou skutečnou vitamínovou bombou! Celá řada antioxidantů, kyselina listová, draslík a vláknina – to vše je zabaleno v jednom malém ovoci.

Ačkoli jste se s tímto ovocem mohli setkat na pultech obchodů, možná neznáte všechny výhody konzumace tohoto konkrétního druhu bobulí. Borůvky jsou skutečnou vitamínovou bombou! Celá řada antioxidantů, kyselina listová, draslík a vláknina – to vše je zabaleno v jednom malém ovoci. Co je na něm ještě zvláštního? Hluboká chuť! Ve srovnání s našimi domácími borůvkami má borůvka jedinečnou sladkokyselou příchuť, která jí dodává originalitu. Zajímá vás teď, jak takový poklad získat? Odpověď je jednoduchá – sazenice borůvek jsou k dostání prakticky všude a umožní vám vypěstovat si tyto mimořádně zdravé bobule na vlastní zahradě!

Pěstování borůvek svépomocí – proč se to vyplatí?

Pro mnohé z nás je výroba vlastního chleba nebo džemu z čerstvého ovoce nezpochybnitelnou pýchou. Totéž platí i pro pěstování vlastních rostlin, zejména těch ovocných, jako jsou borůvky. Pro zdravé sazenice navštivte Moravské sady. Pěstování borůvek nám může poskytnout nejen domácí, ekologickou svačinu pro teplé letní dny, ale má i mnoho dalších výhod. Za prvé, péče o sazenice borůvek a sledování jejich růstu může mít relaxační a antistresový účinek – ideální pro zmírnění tempa rychlého městského života. Za druhé, péčí o rostliny vzděláváte sebe i své děti o přírodních procesech a učíte je zodpovědnosti tím, že se staráte o živý organismus. Je jisté, že chuť borůvek oceníte více, když budou pocházet přímo z vaší ruky! Kromě toho je osazení zahrady nebo balkonu krásnými keři skvělým nápadem pro vytvoření přátelského prostředí pro místní včely a motýly. Pokud tedy hledáte neobvyklý koníček nebo způsob, jak se více přiblížit přírodě – zvažte pěstování borůvek.

Váš domácí sad – výběr a nákup správných sazenic borůvek

Na začátku vašeho dobrodružství s pěstováním borůvek vás čeká důležitý úkol – musíte si správně vybrat a zakoupit správné sazenice borůvek. Není to obtížné, ale vyžaduje to určité znalosti a informovanost. Začněme základní otázkou – odkud sazenice získáte? Na trhu existuje celá řada nabídek, a to jak v zahradnictvích, tak u soukromých prodejců nebo ve specializovaných školkách. Pravidlo je jednoduché: záleží na pověsti zdroje! Při nákupu se vyplatí věnovat pozornost především zdravotnímu stavu sazenice, její kořen by měl být dobře vyvinutý a podívejte se na výhon – živou část rostliny. Další klíčovou otázkou je druh: některé odrůdy borůvek se vyznačují odlišnou chutí plodů, odolností vůči povětrnostním vlivům nebo chorobám. Důležité bude také rozhodnout o počtu potřebných keřů – zde hodně záleží na prostoru, který máte na zahradě k dispozici – nezapomeňte, že borůvky se navzájem opylují, což má vliv na hojnost úrody i kvalitu plodů. Jakmile se vaše vlastní pěstování borůvek rozběhne, správně vybrané a ošetřené sazenice se promítnou do úspěchu vaší plantáže.

Tajemství pěstování: Jak správně pěstovat borůvky?

Stejně jako parukářka má i borůvka své specifické požadavky. Při výběru místa pro sazenice borůvek pamatujte na mírně kyselé pH půdy a dobrou propustnost – to je první krok k úspěchu. Začátečníkům bych doporučil začít s jarní výsadbou mladých rostlin a po zasazení našich sazenic borůvek do země je vydatně zalévat. Odtud je pěstování poměrně snadné – stačí udržovat půdu vlhkou, zejména v létě, kdy je sucho. Na podzim si již můžeme připadat jako opravdoví zahradníci – je čas zastřihnout keře. Určitě se vyplatí trochu zkrátit poslední sezónní výhony. Zkontrolujte také, zda keře nemají uschlé nebo zasychající větve – ty je samozřejmě třeba odstranit. Prořezáváním však péče o pěstování borůvek nekončí! Pravidelné hnojení dodá našim rostlinám vitalitu a zajistí ještě bohatší úrodu. A voila! Pokud jsme tyto úkony provedli správně, měli bychom se těšit z vlastní bohaté úrody lahodných plodů této zajímavé rostliny, kterou borůvka bezesporu je. Borůvky pěstuje stále více lidí a jejich obliba neustále roste.

Podrobné tipy k řezu a péči o sazenice borůvek.

Při péči o pěstování borůvek nezapomeňte rostlinu řádně prořezat. Tento proces stimuluje růst nových výhonů a plodů, ale pozor! Přílišné prořezávání může způsobit uschnutí keře. Nejvhodnější doba je na jaře, než se objeví nové pupeny. Zakoupenou sazenici borůvky se nevyplatí hned prořezávat. Počkejme, až dobře zakoření a vyroste – to může trvat až dva roky. Teprve pak bychom měli začít teprve pak bychom měli začít s tvarováním keře – odstraňovat staré nebo poškozené větve nebo větve rostoucí vodorovně a vzhůru – tak, aby rostlina správně rostla všemi směry. Nezapomeňte také na pravidelné zalévání mladých sazenic, zejména v době letních veder. A rada na závěr: Vyberte pro naši borůvku ideální stanoviště – nejlépe slunné nebo mírně zastíněné a chráněné před silnými větry.

Borůvky – zdraví přímo z vaší zahrady

Čerstvé borůvky, šťavnaté a až po okraj plné vitamínů, sklízejí přímo z našich zahrad. Takové uspokojení z jejich vlastního pěstování a samotných zdravotních účinků! Je těžké nevidět hodnotu takového pěstování. Od výběru nejlepších sazenic borůvek, přes péči o rostliny až po možnost využívat jejich úžasných zdravotních vlastností, je to pro hobby zahrádkáře skutečné potěšení. Pravidelnou konzumací těchto malých, ale mocných bobulí můžeme předcházet mnoha nemocem. Bojují proti volným radikálům, podporují naše tělo v boji proti stárnutí a různým nemocem. Mají také příznivý vliv na paměť a koncentraci a pomáhají udržovat skvělé zdraví kardiovaskulárního systému. Už není nutné chodit do obchodu a hledat dokonalé ovoce – můžeme si je vypěstovat sami! Správným pěstováním borůvek si můžeme být jisti jejich kvalitou. Vlastnoručně vysazené sazenice borůvek jsou zárukou, že v nich nejsou žádné škodlivé látky ani pesticidy. Můžeme s jistotou říci – borůvky jsou superovoce přímo z naší zahrady!

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat