Paleo dieta: Jezte jako pračlověk a zhubněte!

V pravěku lidé jedli jen maso a rostliny. I když uběhlo 10 000 let, naše těla se skoro nezměnila. Proč jíst jako naši předci, se dozvíte v tomto článku.

Co je paleo dieta

Slovo „paleo“ v názvu odkazuje na paleolit (starší dobu kamennou), která byla součástí probíhala zhruba před 2,5 miliony až 10 000 lety. Předchůdci člověka a nejstarší lidé v paleolitu byli lovci a sběrači, takže konzumovali převážně maso a rostliny (zeleninu, ovoce, ořechy a semínka). Ještě nedokázali obdělávat půdu, tedy nemohli pěstovat obilí a luštěniny. To se naši předci naučili až před 10 000 lety v rámci neolitické revoluce. Paleolitičtí lidé také ještě nedomestikovali zvířata, takže pravděpodobně nekonzumovali jiné než mateřské mléko. 

Období paleolitu je nejdelší v lidských dějinách a všechna období po něm představují pouze 1 % lidské historie. Z toho důvodu se příznivci paleo diety domnívají, že je to nejpřirozenější způsob stravování. Naše těla se ještě nestihla v rámci evoluce adaptovat na konzumaci obilovin a mléčných výrobků, natož průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů. 

Slovo dieta může být lehce zavádějící. V angličtině totiž slovo „diet“ znamená stravování nebo výživu jako takovou. Takže, když se mluví o paleo dietě, nemusí to nutně znamenat specifickou hubnoucí kúru, ale jen způsob stravování, který je dlouhodobě udržitelný a nutně neřeší, jak zhubnout. Na druhou stranu, pokud se začne tímto způsobem stravovat člověk s nadváhou, velmi pravděpodobně skutečně zhubne. Můžeme se proto setkat s pojmem paleo dieta i v tomto „hubnoucím“ významu. 

Co můžu jíst při paleo dietě

Můžete jíst všechno, co měl k dispozici člověk v paleolitu, takže:

  • Ovoce
  • Zeleninu
  • Ořechy a semínka
  • Maso, zejména zvěřinu a volně se pasoucí dobytek
  • Ryby, zejména bohaté na omega 3 mastné kyseliny jako je losos, makrela a tuňák
  • Oleje z plodů a semen jako je olivový nebo sezamový olej.

Všechny potraviny si samozřejmě můžete tepelně upravit i moderními způsoby, jak jste zvyklí. Minimálně část zeleniny a ovoce je však lepší konzumovat v syrovém a celém stavu kvůli dodání vlákniny a pocitu zasycení. Ovoce i zelenina by měly být ideálně lokální a planě rostoucí. Dnešní druhy jsou totiž vyšlechtěné tak, že jsou mnohem sladší a kaloričtější než pravěcí předchůdci. Stejně tak maso, které konzumujete, by mělo být ze zvířat, která se volně pásla na trávě nebo žila divoce v lese

Pokud byste chtěli jít do důsledku, bylo by lepší konzumovat pouze to, co bylo k dispozici v naší geografické lokalitě, ale to by bohužel v Česku nebylo příliš výhodné, takže tím se většina lidí neřídí.

Pokud byste chtěli jít do důsledku, bylo by lepší konzumovat pouze to, co bylo k dispozici v naší geografické lokalitě, ale to by bohužel v Česku nebylo příliš výhodné, takže tím se většina lidí neřídí. 

Paleo strava je velmi chutná a barevná.

Co nesmím jíst při paleo dietě

V podstatě všechno, co není uvedeno výše. Zejména pak:

  • Obiloviny jako pšenici, oves a žito
  • Luštěniny jako fazole, čočku, arašídy a sóju
  • Mléčné výrobky
  • Rafinovaný cukr
  • Brambory
  • Procesované potraviny

Paleo jídelníček

Pokud podle povolených surovin vůbec nevíte, co byste jedli, podívejte se na příklad paleo jídelníčku na jeden den. To nevypadá špatně, že? 

Snídaně:

Míchaná vejce se slaninou, nakrájená zelenina dle chuti (paprika, rajčata, okurka), hrst borůvek

Oběd:

Karbanátek z mletého masa a brokolice, pečený květák, domácí tatarská omáčka

Večeře:

Pečený losos v ořechové krustě s mrkvovými a celerovými hranolky

Na pití je povolená voda, černá káva a neslazený čaj.

Součástí paleo životního stylu je také pravidelná pohybová aktivita, která nemusí být extra náročná, ale zato by měla být každý den a nejlépe rozložená do celého dne. 

Výhody paleo diety

Klinické studie, které porovnávaly výsledky paleo diety s dalšími stravovacími styly jako je středomořská dieta, došly k pozitivnímu závěru. Ve srovnání se stravou obsahující kromě ovoce, zeleniny a masa také celozrnné obiloviny, luštěniny a nízkotučné mléčné výrobky, přináší paleo stravování tyto výhody:

  • Větší úbytek na váze
  • Lepší hospodaření s glukózou
  • Zlepšení regulace krevního tlaku
  • Nižší hladina triglyceridů v krvi (podílejí se na hladině cholesterolu)
  • Lepší kontrola apetitu (méně záchvatů přejídání nebo naopak nechutenství)

Mýtická stravovací pyramida

Kouzlo paleo stravování zjednodušeně spočívá v omezené konzumaci sacharidů a zvýšeného příjmu bílkovin a tuků oproti běžné stravě západního stylu. 

Všeobecně doporučovaný poměr přijímaných živin v západní kultuře totiž je:

  • 50 % sacharidů (cukrů)
  • 30 % lipidů (tuků)
  • 20 % proteinů (bílkovin). 

Sacharidy jsou pak přijímány zpravidla v obilovinách a luštěninách, např. v pečivu, ovesných kaších, těstovinách apod. Jenže ne všem lidem dělá toto složení stravy dobře. Když konzumují většinu kalorií v sacharidech, mají tendenci se přejídat, protože mají velký hlad. 

Navíc konzumace průmyslově zpracovaných pochutin jako jsou polotovary, kupované sušenky a brambůrky ovlivňují citlivost chuti, takže pak už nestačí si dát třeba jen ovoce, ale tělo touží po něčem sladším a výraznějším, třeba po krémovém dortu. 

Pro koho je paleo dieta vhodná

Některým lidem vysoce sacharidová strava vyhovuje a pak není důvod to přehnaně řešit. Pokud máte dlouhodobě problémy s:

  • hladem nebo naopak nechutenstvím,
  • tloustnutím nebo naopak neschopností přibrat,
  • autoimunitními chorobami a záněty, 

možná by stálo za to paleo vyzkoušet, nebo se rovnou pustit do programu Whole 30.

Za těmito problémy totiž pravděpodobně stojí nadměrná konzumace sacharidů na úkor tuků a bílkovin. Vede k inzulínové rezistenci, což znamená, že naše tělo nedostává správně signály o tom, že přišlo jídlo a že ho má začít zpracovávat. A nevyužité kalorie si uloží do tukových buněk.

Dlouhodobě pak vede i k leptinové rezistenci, takže hormon leptin se nevyplavuje ve správný čas a nedává signál centru sytosti, že je potřeba přestat jíst. Takže tělo pořád vysílá signály, že má hlad, my více jíme, ale tělo s jídlem nehospodaří efektivně, ukládá si ho a dál má pocit, že trpí hladem. Dále se tělu nedaří zrychlit metabolismus a šetří aktivitou.

Negativní efekt paleo diety nebyl prokázán a doporučuje se i dětem a kojícím ženám. Můžete ji vyzkoušet třeba na jeden měsíc a uvidíte sami.

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat