Patříte mezi šťastné majitele domácí pekárny? Nemusí vám sloužit jen k pečení chleba. Domácí pekárna má i další funkce pro použití v kuchyni. Jednou z nich je například funkce přípravy marmelády nebo džemu. Jak byste měli postupovat, pokud o tuto dobrotu stojíte?
Připravte si domácí marmeládu z vlastního nebo koupeného ovoce. Skvělým pomocníkem v tomto procesu je domácí pekárna. Díky ní si můžete nechat uvařit marmeládu automaticky, bez nutnosti hlídat a míchat suroviny. Tímto způsobem zvládne přípravu každý. Marmeládu z domácí pekárny můžete použít k oslazení kaší, ozdobení zmrzlinových pohárů či ochucení domácích palačinek.
K přípravě marmelády potřebujete
- 1 kg ovoce,
- 500 g želirovacího cukru,
- 1 lžíce citronové šťávy.
Postup přípravy marmelády v domácí pekárně
- Ovoce vašeho výběru (rybíz, jahody, maliny…) omyjte, případně vypeckujte, zbavte nečistot, v případě potřeby oloupejte.
- Ovoce rozmixujte s cukrem tyčovým mixérem. Ovoce s cukrem by mělo být v poměru: dva díly ovoce na jeden díl cukru. Přidejte i citronovou šťávu. Může sloužit jako konzervant.
- Směs vložte do nádoby na pečení a zapněte program marmeláda. Dobrota se již dokončí sama.
- Marmeládu můžete po vychladnutí ihned použít na palačinky nebo chléb s máslem či arašídovým máslem.
- Pokud chcete výrobek uschovat, naplňte jím několik čistých sklenic a pevně je uzavřete. Marmeládu je možné i zavařit.
K domácí marmeládě můžete ideálně podávat domácí chleba. Naučte se, jak upéct chleba v domácí pekárně.
Jaké další dobroty je možné připravit v domácí pekárně?
V domácí pekárně můžete připravit vedle marmelády také jogurt, který se s marmeládou výborně doplní. Přístroj umí připravit také jiné druhy těst, které pak můžete zpracovat ručně. Často jde o těsto na nudle, na pizzu, ale také bezlepkové varianty jakéhokoli z uvedených produktů. Výborným využitím domácí pekárny je také příprava domácí sekané.