Jak vyčistit zlato? 5 tipů, abyste zářili vy i vaše šperky

Zlaté šperky jsou odolné vůči vnějším vlivům a na rozdíl od levnějšího stříbra tolik nečernají. Přesto občas změní barvu a nánosy nečistot jim vezmou lesk. V následujícím článku vám poradíme, jak o zlaté šperky a další zlaté předměty pečovat. I sami doma.

Ať už nosíte celou sadu zlatých šperků nebo jen snubní prstýnek, po nějaké době se přestanou lesknout a už nevypadají tak dobře. Na zlatých špercích ulpívá pot, špína i vlákna z oblečení, takže se časem zanesou. Naštěstí se to dá jednoduše napravit. A nebojte, zvládnete to i doma

Zlato je často ideálním materiálem pro výrobu šperku. Zejména šperků „na celý život“ jako je zásnubní nebo snubní prstýnek a šperky k narození dítěte. Povrch zlata je velmi odolný a jen těžko se poškrábe. Navíc zlato je uchovatelem hodnoty.

Vyleštěte zlato hadříkem

Když je zlato jen lehce matné, vezměte si do ruky hadřík a zlatý šperk přeleštěte. I tato zdánlivě jednoduchá procedura hodně pomůže. Hadřík vyberte buď z bavlny nebo z mikrovlákna. Hlavně aby nepouštěl vlákna, protože by zbytečně ulpěly na šperku a opět ho znečistily. 

Pomůže speciální leštící roztok

Jestli už samotný hadřík nestačí, zavolejte si na pomoc leštící roztok. Pořídíte ho v každém klenotnictví nebo i v lépe vybavené drogerii. Jedná se o speciální chemickou sloučeninu, která odstraní z povrchu šperku všechny oxidanty. Díky chemické reakci si roztok poradí i se změnou barevnosti zlatých šperků. Tento roztok použijte i na čištění stříbra.

Zlaté šperky totiž někdy chytnou zelený nebo červený až černý nádech. Důvodem je přirozená chemická vlastnost kovu, konkrétně oxidace zbytkových prvků jako nikl, stříbro a měď, které přidávají zlatu na tvrdosti. 

Změna barvy šperku neznamená, že je šperk nekvalitní. Případně si ověřte jeho složení pomocí puncu. K oxidaci přispívají kosmetické přípravky nebo běžně používané chemikálie. Někdy se jedná i o individuální reakci těla, nebo dokonce alergii. Pokud máte pochybnosti o reakci na šperk, zejména u malých dětí, kontaktujte raději lékaře. 

Čištění si usnadněte tím, že si koupíte hadřík rovnou napuštěný leštícím roztokem. 

Umyjte zlato mýdlem

Zdá se to zvláštní, ale opravdu zlato můžete umýt mýdlem. Konkrétně vyzkoušejte tento postup:

  • Nalijte vlažnou (tedy ne moc horkou) vodu do misky a přidejte pár kapek klasického mýdla. Použijte raději mýdlo než saponát na nádobí, který zlatým šperkům nesvědčí. 
  • Ponořte šperky do připravené lázně a nechte alespoň 10 minut působit.
  • Šperky očistěte jemným dětským kartáčkem na zuby. Opatrně vydrbejte všechny skuliny. 
  • Pak šperk opláchněte v čisté vlažné vodě. Klidně použijte opět misku, aby vám šperk nezapadl do umyvadla.
  • Šperky vyskládejte na utěrku a nechte uschnout. Případně je vyfénujte na nízkou teplotu vzduchu. 
  • Nakonec šperky vyleštěte hadříkem

Odpusťte si babské rady

Světem kolují nejrůznější doporučení ohledně materiálů vhodných pro čištění zlata. Patří mezi ně: 

  • Cigaretový popel 
  • Prášek do pečiva a jedlá soda
  • Ocet
  • Kyselina citrónová

Někdy sice skutečně zafungují, ale na rozdíl od hadříku nebo mýdla mohou šperk i poškodit, proto je raději doma nepoužívejte. Rozhodně zapomeňte na zubní pastu, která povrch zlata doslova rozleptá. 

Svěřte se profesionálům

Zkusili jste mýdlo i hadřík a pořád to není ono? V tom případě je šperk znečištěný hodně a bude potřebovat profesionální péči. Většina klenotnictví své výrobky čistí doživotně zdarma. Za mírný poplatek vám šperk vyčistí v klenotnictví jakémkoliv. Zpravidla používají ultrazvukovou čističku.

Ultrazvukovou čističku na šperky si můžete pořídit domů. Hodí se skvěle i pro čištění brýlí. Počítejte však s investicí v řádu tisícikorun.

Profesionální čištění je nutné u šperků s perlami, smaragdy a akvamaríny, protože jsou velmi náchylné na poškození. Diamanty lze ošetřovat i doma, avšak buďte maximálně opatrní, aby nedošlo k uvolnění kamene ze šperku. 

Šperky do bazénu a sauny nepatří.

Jak o zlaté šperky pečovat

Jestli jste si nechali zlaté náušnice či další šperky odborně vyčistit, jistě vás zajímá, jak o ně nadále pečovat, aby vám zůstaly co nejdéle pěkné. Kouzlo tkví především v prevenci. Zamezte tedy kontaktu šperků s chemikáliemi jako laky na vlasy, sprchové gely apod. Nenoste šperky do bazénu, protože chlor dokáže povrch šperku poškodit. Stejně tak si sundávejte šperky na cvičení a do sauny. Ve špercích se nesprchujte a nespěte v nich. Jinak na nich zůstane voda a nalepí se na ně nečistoty a vlákna z povlečení. 

Šperky ukládejte do samostatných krabiček, případně látkových pytlíčků a skladujte je uzavřené na tmavém místě. Nepoužívejte plastové sáčky, ve kterých kondenzuje voda. Řetízky vždy zapněte, aby se nezamotaly. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat