Recepty na osvědčené dětské domácí příkrmy

Témata týkající se dětí jsou leckdy kontroverzní a pokud se téma týká, jak začít s příkrmy nebo samotnými recepty na příkrmy, tak naleznete spoustu protichůdných informací. Já doporučuji přihlédnou k samotnému miminku a jeho psychosomatickému vývoji, růstu a jeho zralosti.

Jak připravit první příkrm z mrkve krok za krokem

Pokud jste se rozhodli, že začnete prvním příkrmem, který bude z mrkve, jste tady správně.

  1. Mrkev kupte buď v bio kvalitě v supermarketu, na farmářských trzích nebo si ji ideálně vytáhněte ze své zahrádky.
  2. Mrkev oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kousky.
  3. Mrkev vařte ve vodě nebo v páře cca 10 minut, dokud nejsou kousky úplně měkké. 
  4. Mrkev důkladně rozmixujte do hladkého pyré, ať v něm nejsou žádné hrubší kousky.
  5. Pokud byste potřebovali upravit konzistenci použijte kojeneckou vodu nebo vodu, ve které jste mrkev vařili.
  6. Do příkrmu nezapomeňte dát pár kapek vhodného oleje (řepkový, slunečnicový nebo olivový).
  7. Příkrm podávejte miminku vždy teplý, na přijatelnou a příjemnou teplotu, ne horký!
  8. Zbytek příkrmu si můžete schovat na další den do lednice
  9. Pamatujte, že příkrm, který už byl ohřívaný není vhodné dál uskladňovat!
  10. Příkrmy si můžete připravit do zásoby, buď zamrazit nebo zavařit.

Proti nadýmání a bolesti bříška se doporučuje nadýmavé potraviny vařit společně s drceným kmínem nebo fenyklem. Dalším doporučením jsou vhodná probiotika pro miminko. Probiotické kapky jsou doplňkem stravy vhodným již od narození. 

Doporučené tipy, jak se připravují dětské příkrmy 

Čeká vás příprava prvních příkrmů? Ať jsou to zeleninové, ovocné nebo masové příkrmy, je nutné se na ně důkladně připravit, ale pamatujte, není to žádná věda. Pokud si nejste jistí, jak s příkrmy začít a jakou potravinu, kdy začít dítěti podávat, máme pro vás kompletně zpracovaný přehled včetně zaváděcí tabulky, jak s příkrmy začít

  1. Kvalitní potraviny – ať je to ovoce, zelenina nebo maso. Vždy se snažte vybírat a nakupovat na farmářských trzích, od regionálních farmářů nebo v supermarketech s označením BIO. Pokud patříte mezi šťastlivce, svoje ovoce a zeleninu si můžete vypěstovat na své zahrádce sami. Při výběru dbejte především na kvalitu.
  1. Ovoce, zelenina a další potraviny by měly být ve výborné kvalitě. Potraviny by neměly být nahnilé, otlučené, povislé a povadlé. Vybírejte ty, které jsou čerstvé
  1. Příkrmy ve skleničkách jsou vhodnou variantou, pokud právě nestíháte domácí příkrmy připravit. Při výběru v obchodě čtěte etikety a kupte ty nejkvalitnější (dmBio, Alnatura, Hami, Hipp). Při každém otevřeném příkrmu kontrolujte skleničku i obsah, zdali v něm nejsou kousky skla, plísně a podobně.
  1. Příkrmy je vhodné vařit ve vodě nebo v páře (hrnec s pařáčkem) nebo můžete využít parní multifunkční hrnce, které za vás celý příkrm bezstarostně připraví.
  1. V počátečních měsících všechny potraviny mixujte, aby vzniklo jemné pyré. S přibývajícími měsíci a přibývajícím věkem dítěte mohou být potraviny rozmačkané vidličkou a mít tak hrubší konzistenci
  1. V prvních měsících ovoce a zeleninu tepelně upravujte. Pokud zavedené potraviny nedělají problém, zkuste zeleninu nebo ovoce nevařit a zavést čerstvé.
  1. Nepoužívejte sůl, ani žádná dochucovadla. Koření až v průběhu postupného zavádění. 
  1. Příkrmy si navařte dopředu ve větších porcích a poté nechte zamrazit. Buď do misek nebo tvořítek na led. Tímto tipem ušetříte na mateřské za energie a také váš čas, který můžete věnovat vašemu miminku 
  1. Potravu rozmrazujte v teplé vodní lázni, pozvolna venku a nebo v mikrovlnce. 
  1. Nedojedený příkrm již neohřívejte podruhé, ale vyhoďte. Mohou se tím rozmnožovat choroboplodné zárodky.
  1. Pro přípravu prvních pokrmů používejte nejlépe převařenou nebo kojeneckou vodu
  1. Pro přípravu příkrmů si pořiďte kvalitní rostlinný olej pro děti. Ideálně řepkový, olivový a podobně. Ideálně do příkrmu nakapat pár kapek oleje, který zajistí vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. 

Jakou konzistenci u příkrmů volit? Je to velmi individuální. V prvních měsících, kdy začínáte s příkrmy volte raději důkladně rozmixované kaše a pyré, s přibývajícími měsíci zkuste hrubší konzistence a poté například malé kousky potravin, které může dítě rozkousat.

Příkrmy od ukončeného 4. až 6. měsíce 

Pokud máte doma miminko, které není kojené, doporučuje se od jeho ukončeného 4. měsíce začít s příkrmy. Naopak pokud miminko kojíte, začněte s příkrmy již od ukončeného 6. měsíce

První příkrmy připravujte jemné kašovité konzistence. Pamatujte, že potraviny musí být dobře rozmixované nebo rozmačkané, aby byly dobře stravitelné a miminko se vám nedusilo. Pamatujte, že v prvních týdnech toho miminko moc nesní, protože jeho žaludek je malý a není zvyklý na žádnou jinou stravu než na kojenecké nebo mateřské mléko.

Vhodná zelenina: mrkev, dýně, špenát, brambory, batáty, hrášek, cuketa, petržel, pastinák, brokolice, květák, kukuřice, pórek, fenykl, kedluben, lilek, bílé fazole, červená řepa a podobně. 

Vhodné ovoce: banán, jablko, broskev, hruška, avokádo, meruňka.

Další vhodné potraviny: maso (králičí, krůtí, kuřecí), přílohy (rýže, ovesné vločky, jáhly, těstoviny, pohanka, červená čočka, kuskus, bulgur). 

Doplňkové potraviny: kvalitní bio rostlinný dětský olej, kukuřičné křupky, piškoty.

Recepty od ukončeného 4. až 6. měsíce

Mrkev s batátou a cuketou

  • 1 mrkev
  • 1 batáta
  • malý kousek cukety

Mrkev, batátu a cuketu oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kousky. Dejte společně do vody a vařte, dokud nejsou kousky měkké. Poté rozmixujte nebo rozdrťte důkladně vidličkou. Pro jinou variantu můžete místo batáty použít brambor a místo cukety například dýni.

Kuřecí maso s rýží, mrkví a hráškem

  • 100 g kuřecího masa (prsa)
  • 1-2 mrkve
  • hrstka rýže
  • hrstka čerstvého hrášku

Kuřecí maso dobře omyjte a nakrájejte na malé kousky, cca 1×1 cm a dejte vařit do vody. Mrkev oškrábejte, omyjte a nastrouhejte na hrubším struhadlem. Hrášek přidejte vařit k mrkvi. Teď přichází na řadu rýže, tu uvařte ve vodě. Přebytečnou vodu slijte a schovejte si ji. Hotové maso a zeleninu rozmixujte nebo pro větší děti můžete rozmačkat vidličkou. Pokud bude konzistence hodně hustá, použijte na rozředění vodu z rýže. Masovo-zeleninovou směs smíchejte s rýží. Jako odměnu můžete místo kuřecího masa použít krůtí nebo králičí a místo hrášku například špenát. Rýži lze nahradit batátami nebo bramborem. 

Krůtí maso s červenou řepou a rýží

  • 100 g krůtího masa
  • 1 červená řepa
  • hrstka rýže

Krůtí maso omyjte, nakrájejte na kousky a vařte, dokud nebude měkké. Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a vařte do změknutí. Rýži také uvařte doměkka. Všechny potraviny smíchejte a rozmixujte do pyré nebo rozmačkejte vidličkou.

Jablečno-mrkvový příkrm 

  • 1 jablko
  • 1 mrkev
  • pár piškotů

Jablko a mrkev oloupejte, nastrouhejte a dejte vařit do vody. Nechte zchladit. Poté přidejte pár drcených piškotů. Dohromady směs rozdrťte vidličkou nebo rozmixujte.

Příkrmy od ukončeného 7. až 9. měsíce

I v tomto věku je vaše miminko malé, ale můžete se pokusit o nepatrné zvýšení množství porce příkrmu. Pokud má miminko zoubky, je možné jemné pyré vyměnit za hrubší konzistenci, ideálně rozdrtit vidličkou.

Vhodná zelenina: salátová okurka, jarní cibulka, zelené fazolky, chřest, hlávkový salát, zelené saláty, kapusta, lilek, cibule a česnek. 

Vhodné ovoce: meloun, borůvky, hrozny, švestky, mango. 

Další vhodné potraviny: maso (hovězí, telecí, kachní, skopové, losos, tuňák), přílohy (čočka, fazole, hrách, quinoa, cizrna a podobně), žloutek.

Mléčné výrobky: bílý jogurt, lučina, žervé, máslo, cottage sýr, kysané mléčné výrobky.

Doplňkové potraviny: pečivo, bylinky a další koření, chia a další semínka.

Recepty od ukončeného 7. až 9. měsíce

Domácí lučina z jogurtu

  • 500 g bílého tučného jogurtu (ideálně řecký 10 % tuku nebo selský 3,5 %)
  • 200 g zakysané smetany

Bílý jogurt a zakysanou smetanu promíchejte společně v misce. Nachystejte si větší nádobu s jemným sítkem a látkovou plenou nebo velkým kapesníkem. Látkovou plenu či kapesník dejte do sítka. Smíchaný jogurt se zakysanou smetanou dejte do připraveného sítka a dejte do lednice. Dejte si pozor, aby se vám obsah neprověšoval na dno misky. Druhý den zkontrolujte, zdali se syrovátka postupně odkapala na dno misky. Pokud je domácí lučina pro miminko, můžete použít pažitku, kterou vmíchejte do hotové lučiny. Lučina je chutná i bez jakéhokoliv dochucení.

Domácí lučinu můžete použít na pečivo nebo do těstovin, kuskusu a podobně.

Bílý jogurt s banánem 

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 banán

Rychlá dopolední nebo odpolední svačinka. Banán nakrájejte na kostičky nebo rozdrťte vidličkou a smíchejte s bílým jogurtem. Pro obměnu můžete použít jakékoliv jiné ovoce. 

Telecí s bramborem a mrkví

  • 1 mrkev
  • 1 brambora
  • cca 50 g telecího libového masa

Telecí maso nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do měkka. Bramboru a mrkev očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte společně vařit. Změklé maso a zeleninu rozmixujte nebo rozdrťte vidličkou na malé kousky.

Rýžová kaše s ovocem

  • 100 g rýže
  • 0,3-0,5 l kojeneckého mléka 
  • 1 jablko
  • 1 banán

Rýži důkladně uvařte v kojeneckém mléku a přidejte na malé kousky nakrájené jablíčko. Rozmačkejte hrudky nebo rozmixujte. Nakonec můžete přidat i rozmačkaný banán. Pro další obměnu můžete použít jakékoliv oblíbené ovoce. Pokud byste chtěli kojenecké mléko nahradit klasickým kravským, to je vhodné zařadit až okolo 11-12 měsíce.

Švestkovo-hruškové pyré s borůvkami

  • hrst švestek
  • hrst borůvek
  • 1 hruška

Ovoce nakrájejte a dejte vařit s trochou vody (vařte v páře) či rovnou připravujte čerstvé, když jsou děti zvyklé. Ovoce nakrájejte na kousky a rozmixujte nebo rozdrťte vidličkou.

Příkrmy od ukončeného 10. až 12. měsíce 

Velikost porce i zde můžete pomalu navyšovat. Obvykle už mají miminka v tomto věku zuby, tudíž už mohou jíst větší kousky jídla. Avšak vždy se rozhodujte podle šikovnosti dítěte, aby velké kousky jídla nebyli pro dítě rizikem dušení. Kombinujte různé potraviny a zkoušejte nové kombinace a možnosti

Vhodná zelenina: kysané zelí, růžičková kapusta, paprika, rajčata, celer, ředkvičky a podobně. 

Vhodné ovoce: jahody, ostružiny, maliny, kiwi, ananas, citrusy a další exotické ovoce.  

Další vhodné potraviny: maso (mořské ryby, vepřové maso), bílek.

Mléčné výrobky: kravské mléko na tepelnou úpravu, tvaroh, smetana, tvrdé sýry.

Recepty od ukončeného 10. až 12. měsíce

Vejce se špenátem a bramborami

  • 1 vejce
  • hrst čerstvého listového špenátu
  • 1 brambora 

Vajíčko dejte vařit. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do jiného hrnce. Čerstvý listový špenát omyjte a přidejte k bramborám. Potraviny rozdrťte pro lepší stravitelnost a smíchejte dohromady nebo naservírujte vedle sebe.

Šunková pěna s pečivem

  • pár plátků vysokoprocentní šunky
  • troška másla
  • troška tvarohu nebo žervé

Kvalitní šunku nakrájejte na kousky a rozmixujte společně s máslem a tvarohem. Chleba nakrájejte na čtverečky a šunkovou pěnu namažte nahoru. Přidejte rajče a papriku.

Špenátová pomazánka

  • kousek másla
  • 1 jarní cibulka
  • čerstvý špenát
  • kozí sýr nebo žervé

Na másle orestujte jarní cibulku a špenát. Nechce zchladnou a vmíchejte kozí sýr nebo žervé. Směs důkladně promíchejte a namažte na chleba. Chleba rozkrájejte na kousky a přidejte čerstvou zeleninu.

Strava od 1 roku

Příkrmy a strava od ukončeného 12 měsíce by měla být pestrá, pravidelná, vyvážená a zdravá. Jídlo by mělo být rozděleno do 5 porcí: snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře.

Zelenina tvoří podstatnou část jídelníčku. Zkoušejte další chutě a druhy, které jste ještě nevyzkoušeli. 

Ovoce jako jsou citrusy a další exotické ovoce zařaďte do jídelníčku co nejdříve. 

Další vhodné potraviny: mléčné výrobky, maso, obiloviny a různé ořechy jsou dalšími důležitými potravinami, které je nutné mít ve stravě dítěte. 

Recepty od 1 roku

Domácí brumíci

Pokud nemáte formu s medvídky, použijte formu na muffiny nebo na bábovku.

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukr krystal
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vajíčka
  • 0,75 hrnku rostlinného oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva

Formu si důkladně vymažte nebo vystříkejte olejem ve spreji a troubu si předehřejte na obvyklých 180 °C. Suché ingredience smíchejte s tekutými a nalijte těsto do formy. Pro obměnu můžete do těsta použít na kousky nadrcenou čokoládu, kakao nebo kokos. Výsledného brumíka nebo muffina můžete nechat suchého nebo polít čokoládou nebo ho naplnit pomocí stříkačky.

Banánové lívance

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • 1 banán
  • 1 vajíčko

Smíchejte hrnek ovesných vloček s mlékem a nechce alespoň 30 minut obsah nasát. Směs rozmixujte a přidejte vajíčko a také rozdrcený banán. Dejte na pánev, buď suchou nebo lehce omaštěnou olejem. 

Domácí smetanový pribináček

  • 250 g polotučný nebo plnotučný tvaroh z vaničky
  • smetana ke šlehání
  • balíček vanilkového cukru
  • 3 lžičky cukru krystal

V misce smíchejte tvaroh, vanilkový cukr, obyčejný cukr a přilijte smetanu ke šlehání. Pořádně rozšlehejte obsah a až bude mít směs hustou až krémovou konzistenci je hotovo. Pribináček lze ochutit například ovocem.

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat