5 tipů na kuchyň podle Feng Shui

V kuchyni vaříte, jíte, sedíte s rodinou i přáteli. V českých domácnostech je kuchyně středobodem domácnosti a v čínské kultuře je tomu podobně. Proto se učení Feng Shui věnuje i tomu, jak uspořádat kuchyň, abyste se v ní cítili dobře a přinášela vám do života jen pozitivní energii. Více o energii čchi se dozvíte v tomto článku.

Podle zásad čínské filosofie Feng Shui hraje roli umístění kuchyně v rámci bytu nebo domu i uspořádání jednotlivých prvků. Vy se vše dočtete ve stručném přehledu.

Umístění kuchyně 

Kuchyň je centrum dění. Probíhá tam denní aktivita členů domácnosti, setkávání, diskuse a energie proudí. Proto by se měla nacházet na aktivní straně domu, což je jižní nebo východní strana

Orientovat hlavní obytné místnosti jako je kuchyň nebo obývací pokoj směrem na jih dává smysl, i když se Feng Shui neřídíte. Dostatek přirozeného světla je stěžejní pro dobrou náladu a jižní strana je během dne nejvíce prosvětlená. 

Kuchyň by měla být umístěná co nejdále od vstupních dveří, aby byla chráněná. Přitom by ale ze vstupních dveří mělo být vstup do kuchyně vidět, aby se v bytě nebo domě dalo jednoduše zorientovat. Naopak dveře do ložnice by neměly vést přímo z kuchyně nebo být naproti dveřím do kuchyně. Nechcete, aby váš klidný spánek narušovaly výpary z vaření. Pokud to dispozice bytu neumožňuje udělat jinak, alespoň nechávejte dveře do ložnice zavřené. Podobné to bude i s dětským pokojem.

Feng Shui nefandí ani dnes tak oblíbenému spojování kuchyně s obývákem. Nedoporučuje totiž mísení rozdílných energií. Pokud tyto místnosti máte propojené, zkuste je oddělit alespoň opticky tím, že použijete jiné podlahové krytiny, jinou barvu stěn nebo třeba kusový koberec. 

Podle Feng Shui jsou vhodná a méně vhodná místa, kam umístit jednotlivé spotřebiče a další neodmyslitelné vybavení kuchyně. 

Sporák ve velící pozici

Speciální pozornost věnujte sporáku. Reprezentuje totiž vaše rodinné zdroje, kariéru, to, jak budete schopní živit rodinu. Z toho důvodu je nejlepší umístit sporák tak, abyste u něj kuchyni veleli. To znamená, že během vaření uvidíte na dveře a na všechny, kdo se do kuchyně chystají vstoupit.

V novostavbách i starších domech zpravidla sporák takto umístěný není. V tom případě k němu alespoň umístěte zrcadlo, ve kterém uvidíte na dveře za zády, zatímco vaříte. 

Elektrický sporák neberte

Z hlediska Feng Shui je lepší používat plynové hořáky, protože pracují s opravdovým ohněm. Zatímco elektrické plotýnky nepřenášejí na jídlo dobrou energii. Na plynovém sporáku raději jídlo i ohřívejte, protože mikrovlnná trouba není podle čínského učení vůbec vhodná.

Voda a oheň se nesnesou

V kuchyni spolu musí spolupracovat jednotlivé elementy. Jenže voda hasí oheň a zkrátka netvoří dobrou kombinaci. Z toho důvodu byste neměli dávat sporák a dřez hned vedle sebe. Stejně tak sporák a lednice si od sebe raději zachovávají odstup. 

Čím víc hořáků, tím víc Feng Shui

Hořáky reprezentují příležitosti a zdroje bohatství, které pak vedou k prosperitě a úspěšné kariéře. Jestli chcete zvýšit šance na bohatství, navyšte počet hořáků! Pokud kupujete nový sporák, vezměte to doslova a kupte si sporák s více hořáky. Zvlášť jestli má vaše domácnost více než 4 členy, bude to mít i praktické využití. Jestli už sporák máte, tak počet hořáků trochu „nafejkujte“ pomocí zrcadla, ve kterém se hořáky budou odrážet. 

Podobnou roli jako zrcadlo odehraje i lesklá čajová konvice postavená na sporáku. 

Jak už bylo řečeno, hořáky představují příležitosti a zdroje bohatství. Z toho důvodu nepoužívejte jen ten svůj oblíbený, ale pěkně vědomě hořáky střídejte. Každý den. Díky tomu dáte světu najevo, že jste otevření novým příležitostem. Mimo to je důležité, abyste sporák používali každý den. Když denně nevaříte, alespoň zapomeňte na rychlovarnou konvici a pěkně postaru postavte na čaj. 

Lucie Hromádková

Lucie Hromádková

Lucie absolvovala Fakultu mezinárodních vztahů VŠE v Praze a začala pracovat v marketingovém oddělení globální značky. Psaní je pro ni láska, odreagování i seberealizace. Miluje angličtinu, cvičí Les Mills, fandí klasickému liberalismu a svobodnému učení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat