Jak připravit různé druhy rýže

Rýže není jen příloha k omáčkám. Je to kulturní dědictví, které charakterizuje kuchyně jednotlivých států. Nahlédněte s námi pod pokličku rýžovarů a ochutnejte rýži tak, jak ji vaří samotní mistři kuchaři. 

Není rýže jako rýže

Italské risotto, japonské sushi, indické kari. Co mají tyto jídla společného? Všechny jsou založené na rýži. A v čem se liší? V druhu rýže, kterou k přípravě daného pokrmu potřebujete. Seznamte se s nejznámějšími druhy rýže:

Arborio rýže

Tato krátkákulatá zrna rychle sají vodu a po uvaření vypadají jako kaše. Arborio rýže se používá především v italské kuchyni a při přípravě rýžových kaší

Basmati rýže

Dlouhátenká zrna jsou po uvaření sypká a suchá. A nikdy nelepí. Basmati rýže je ideální přílohou každého indického jídla

Jasmínová rýže

Velkádlouhá zrna vonící po jasmínu najdete především v thajské a čínské kuchyni. Po uvaření je rýže lepivá a hodí se k zelenině nebo omáčkám.

Japonská rýže

Japonská rýže je vhodná na přípravu sushi. Její zrna jsou malá, kulatáperfektně lepí. Při nákupu rýže sledujte její původ. Většina japonské rýže, která se prodává v Evropě, z Japonska vůbec nepochází. Pěstuje se v Americe, Itálii nebo Koreji. Pravá japonská rýže vypadá jako umělecké dílo a je poměrně drahá. Půl kila vás vyjde kolem 200 korun. 

Černá rýže

Tento specifický typ rýže vypadá na talíři velmi zajímavě. Pro větší efekt ji namíchejte půl napůl s bílou rýži a podávejte s jakýmkoliv jídlem. Chutnat vám bude vždy. 

Červená rýže

Tato rýže je neloupaná. Uchovává si proto velké množství minerálůvitamínů. Nelepí a je trochu tvrdá na skus. 

V čem vařit rýži 

Každá rýže je jiná a vyžaduje jiný typ přípravy. Jak už jsme si řekli, Arborio rýže se hodí především do italského risotta. Nevaří se samostatně, ale připravuje se společně s nakrájenou cibulkou, česnekem a zalévá se vývarem a bílým vínem. Směs vaříte na jedné pánvi tak dlouho, dokud rýže není al dente. Neboli na skus. 

Basmati rýži můžete nejdříve nasucho opražit na pánvi. Poté přidáte vodu nebo vývar, sůl, koření a vaříte tak dlouho, dokud zrna rýže nevstřebají veškeré tekutiny. 

Japonskájasmínová rýže nejlépe chutná připravená v rýžovaru. Obecně platí, že na jeden díl rýže připadá jeden a půl dílu vody. Rýžovar celý proces vaření obstará sám. Vypne se, když bude rýže uvařená a perfektně lepivá. 

Rýži pořádně propláchněte

Rýži před vařením pečlivě propláchněte. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu. Ten negativně ovlivňuje chuť jídla. Nepropláchnutá rýže navíc může obsahovat arsenik, který se do ní dostal z půdy a hnojiv. Jak poznáte, že je rýže dokonale čistá? Voda, která z ní vytéká, je čirá. Bez jakéhokoliv bílého zbarvení. 

Ochucená rýže na sladké i slané pokrmy

Rýži nemusíte vařit jen se solí. Již při její přípravě přihoďte do hrnce koření nebo zeleninu a připravte originální pokrm. Tady je pár tipů:

  • Rýže s kardamonemskořicí se hodí do sladkých jídel. 
  • Indické jídlo ochutí rýže s kurkumourozinkami
  • Jednoduché japonské jídlo připravíte z rýže na sushi, kterou po uvaření posypete kořením Furikake. Koření bsahuje čajové lístky, sojovou omáčku, tuňáka, wasabi a řasy. 

Jak vybrat rýžovar

Rýžovarů je na trhu velké množství. Ty nejlevnější mají jen jeden program a jsou vhodné pro jednotlivce nebo menší rodiny. Zvládnou naráz uvařit maximálně 3 porce rýže. Většídražší rýžovary pojmou až 1,5 kila rýže. Navíc vám pomohou s přípravou jogurtů, marmelád nebo polévek. 

Dalšími důležitými body při výběru rýžovaru jsou:

  • příkon: S příkonem roste rychlost přípravy jídel. 
  • objem: Rýžovar o objemu 0, 5 litru je vhodný pro dva lidi a 1 litr vystačí pro čtyři jedlíky. Pozor, některé rýžovary uvádí nesprávný objem nádoby. Informaci si před nákupem vždy ověřte. 
  • odložený start: Rýžovar se zapne ve chvíli, kterou si sami určíte.
  • udržování teploty: Tato vlastnost se vám bude hodit, pokud potřebujete rýži uchovat dlouho teplou. Levnější rýžovary ale rýži mohou vysoušet. 
  • příslušenství: Standardním příslušenstvím je odměrka na vodu a naběračka. Některé rýžovary nabízí i napařovací síto. To využijete při přípravě dušené zeleniny. 
  • délka kabelu: Většina rýžovarů mívá délku kabelu kolem jednoho metru. 

Chcete se o rýžovarech dozvědět více? Podívejte se na jejich srovnání a hodnocení jednotlivých funkcí.

Linda Mannelová

Linda Mannelová

Pisatelka, dítě moderní doby a sociálních sítí, knihomolka, cestovatelka, jogínka, milovnice asijské kultury a kuchyně, obdivovatelka architektury, realista, občas idealista.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat