Hnědá barva v interiéru: Vytvořte hřejivý domov

Hnědá barva v interiéru je velkým hitem posledních let. Pokud zařizujete domácnost a rádi byste prozkoumali své možnosti, rozhodně hnědou nevynechte! Je skvělá jako podkladová barva a hodí se v podstatě kamkoliv. Vytvoříte díky ní hřejivou a útulnou atmosféru. Poradíme, jak na to.

Jak na nás hnědá barva v interiéru působí

Co o hnědé barvě v interiéru říká psychologie barev? Jde o přírodní tón, který na nás působí příjemným a uklidňujícím dojmem. Hnědá je barvou země a přírody. Pokud se jí obklopíme, budeme se doma cítit zakořenění a v bezpečí.

Stejně jako šedá barva v interiéru, i hnědá do okolí vysílá uklidňující energii. Ovšem stejně jako šedá dokáže působit ponuře. Především pokud použijeme nesprávné odstíny a kombinace. Pohlcuje totiž světlo, proto je důležité, jak zařídíte zbytek pokoje.

Jaké odstíny jsou trendy

  • Tmavé a výrazné odstíny hnědé: Působí hřejivě a příjemně. Vytváří zajímavý kontrast s modrou barvou v interiéru. Oblíbené jsou zejména odstíny dřeva, mahagonu, hořké čokolády. Pokud byste rádi něco výraznějšího, zkuste skořicový tón.
  • Světlé odstíny hnědé: Elegantní a decentní. Vypadají skvěle v kombinaci se zelenou barvou v interiéru. Mezi trendy odstíny světle hnědé v bytovém designu patří krémová, smetanová, karamelová, bílá káva. Světle hnědá v interiéru vypadá velice dobře v kombinaci s tmavě hnědou.
skořicová hnědá barva

S jakými barvami hnědou barvu v interiéru kombinovat

Neutrální hnědá se hodí v podstatě k jakékoliv barvě. Dobře funguje i s odvážnějšími odstíny v převážně fialové domácnosti. Nejlepší kombinaci vytvoříte tak, že hnědou spárujete s pastelovými nebo jemnými variantami kontrastních i podobných barev.

Pokud se rozhodnete pro opravdu syté barvy, jako je tomu například v červeném interiéru, tmavě hnědou byste mohli interiér „zahltit“ – bylo by v něm minimum přirozeného světla a necítili byste se v něm dobře. Proto červenou raději kombinujte se světlejšími tóny hnědé. Případně sáhněte po jemnější červené, například třešňové nebo růžové.

Jak už jsme zmínili, hnědé to sluší i s šedou, modrou nebo zelenou. Dřevitá barva přírodních obkladů bude v kombinaci se zelenou působit svěže a jarně. To samé platí o žlutém interiéru. Co se modré týče, tak zde se nemusíte bát saturovanějších odstínů, v kombinaci s hnědou krásně vyniknou. Interiér bude působit relaxačním, ale zároveň vznešeným dojmem.

Pozor na nedostatek světla – v menších interiérech raději volte jen pastelové a světlé tóny v kombinaci se světlejší hnědou. Tmavé barvy mají tendenci místnost opticky zmenšovat a o hnědé to platí dvojnásob, jelikož pohlcuje denní světlo.

Jak využít hnědou barvu v interiéru

Hnědá barva se díky své všestrannosti a příjemné energii hodí opravdu kamkoliv. Tmavší odstíny zvolte především pro podlahy, případně pro dekorace a doplňky. Nábytek a stěny se lépe vyjímají ve světlejších tónech.

Tím nechceme tvrdit, že tmavě hnědá na stěny nepatří. Pokud se rozhodnete pro hnědý nátěr nebo tapetu, vyhraďte mu pouze jednu stěnu. Například v obývacím pokoji, na kterou umístíte i dekorace či televizní stěnu. A zbytek místnosti vylaďte do světlejších odstínů, ať už stylem tón v tónu nebo kontrastně.

hnědá barva v interiéru

Hnědá barva je skvělá zejména do kuchyně. Podporuje chuť k jídlu a zároveň vám zpříjemní proces vaření. Hnědá linka a skříňky jsou moderní a budou se skvěle doplňovat s dřevěným vybavením v kuchyni.

Jelikož si hnědá tak pěkně rozumí s výraznější růžovou, levandulovou, meruňkovou a dalšími jemnějšími pastelovými odstíny, dělá to z ní ideální barvu do ložnice a dětského pokoje. Oproti studenější bílé trochu ztlumí jejich výrazný náboj a dá jim pěkný, zemitý podklad.

Hnědá je skvělou volbou i do koupelny. Zde se nemusíte bát použít tmavší odstíny, zejména v kombinaci s bílou keramikou. Koupelna díky hnědé bude působit hřejivě, zabydleně a zároveň čistě.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat