Rapé a jeho účinky

Rapé je směs popela z rostlin rostoucích v Amazonii, kde jej používají domorodé kmeny z Brazílie. Je propojeno s mnoha rituály a uctíváním božstev. Hlavní složkou Rapé je tabák selský neboli Nicotiana rustica, který roste v Jižní a Střední Americe. Jaké jsou specifické účinky amazonské směsi rapé?

Rapé a jeho složení

Směs tabáku Rapé doplňují ještě další byliny, jako je oblíbené dřevěné vykuřovadlo palo santomučenka pletnílevandulemátaskořicefazole, energetický čaj wayusa a banánová kůra. Domorodci tabák namočili do vody, nasekali na kousky, usušil nad ohněm a rozmělnili ve hmoždíři z palisandru na jemný prášek. Podle legendy skrze něj šamani napojili na vesmír a čerpali energii.

Rapé a jeho cesta do Evropy

Do Evropy se Rapé dostalo v roce 1493 díky mnichovi a misionáři působícímu v Amazonii. Toho fascinovalo, jak si od šamana nechávají příslušníci kmene foukat nějakou směs do nosu. Přivezl směs do Evropy, kde se postupně produkt začal zkoumat a roku 1723 byly sepsány účinky a dávkování.

Rapé

Rapé a jeho užívání

Amazonský rituál domorodci užívali jako terapii pro navození příjemného pocitu duševní harmonie. Šaman se jich ptal na to, za jakým účelem se obřadu účastní a na co chtějí získat odpověď. Podle toho pro každého stanovil druh rituálu. Dutou tyčinkou z bambusu či kosti foukal směs nejdříve do pravé nosní dírky jako symbol smrti a pak do levé, jako symbol znovuzrození. Lidé se uvolniliukotvili a znovu se radovali ze života. Rapé se využívalo při ceremoniálech dospělosti, plodnosti, hojnosti i přivolání přívětivého počasí. Některé se konaly před východem slunce, jiné třeba až po jeho západu.

Druhy Rapé

Jednotlivé druhy Rapé se tedy od sebe liší, mají jinou sílu či aroma. Některé druhy slouží pro navození přívalu energie, jiné jsou více relaxační či meditační, anebo přinášejí povznášející pocit uvolnění. Podle domorodců můžete dle druhu zažít silnou energetickouduševní i tělesnou očistu. Pokud tedy chcete směs tabáku Rapé vyzkoušet, neváhejte. Třeba se na chvíli ocitnete v jihoamerické džungli.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat