Co je hmyzí hotel? Vyrobte si domeček pro hmyz

Jaké materiály vybrat pro hmyzí hotel a které obyvatele s ním na svou zahradu nebo balkon přilákáte? Pojďte si s námi vyrobit vlastní domeček pro hmyz, není to nic těžkého.

Co je to hmyzí domeček

Hmyzí domečky pomáhají chránit hmyz, který z krajiny pomalu ale jistě mizí. Jde o malé či větší budky a rámy, které se věší na stromy nebo třeba zdi domů, ale mohou stát i samostatně. Vnější konstrukce se vyrábí ze dřeva a zabuduje se do ní několik přehrádek. Do přehrádek se umisťuje výplň.

Výplň hmyzího hotelu je z přírodních materiálů. Vyhněte se plastu a sklu, zadržují vlhkost a podporují vznik plísně. Ve výplni se hmyz ukrývá a bydlí v ní. Některé druhy hmyzu dokonce do domečku nakladou vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy. Buďte trpěliví, vždy chvíli čeká, než se návštěvníci zabydlí. Výplň hmyzího hotelu může být například z:

  • tvrdého dřeva a polínek,
  • suché trávy,
  • šišek,
  • mechu,
  • rákosu,
  • bambusu,
  • slámy,
  • děravých cihel
  • a dalších.

Zkrátka téměř z čehokoliv, co je nějak přirozeně duté, poskytuje ochranu, vytváří chodbičky nebo se do toho dají vyvrtat díry coby otvory vletu. Vlety mají být v průměru 3 mm až 1 cm. Zároveň musí být začištěné, stejně tak jako uměle vytvořené otvory. Nesmí v nich být žádné třísky.

Výplň dávejte tak, aby nic nepřesahovalo směrem ven. Na nekrytý materiál naprší, a potom začne plesnivět. Materiál lze zvenku zajistit například pletivem nebo sítí, která nebude hmyzu překážet. Pozor. Hmyzí hotel nemá být průchozí, tzn. vlety-díry jsou jen z jedné strany. Z druhé strany má být uzavřený.  

Obecně se doporučuje raději stavba více menších hmyzích domků, kdy každá jedna stavba hostí jeden druh. Jinak může dojít k tomu, že na sobě začnou druhy parazitovat, nebo že dovnitř přilákáte nějakého parazita, který napadá larvy obyvatel.  

hmyzí hotel jak si vyrobit

Vhodné umístění

Kam umístit hmyzí domeček? Doporučuje se orientovat vlety budky na jih, jihovýchod nebo jihozápad. Ideálně do závětří. Vyberte suché místo, kam neprší a nesněží. Voda by se totiž mohla stát pro jeho obyvatele osudnou, navíc může způsobit plíseň.  

Není moc dobrý nápad dávat domeček na verandu, kde často sedáváte. Hmyz potřebuje klid a některé druhy by lidskou blízkost mohly brát jako ohrožení. Takže by se ve vašem hotelu nikdo nezabydlel. Raději ho proto umístěte někam stranou, kde je klid a sucho. Třeba na garáž, nepoužívanou stranu balkonu atd. Hmyzu nesvědčí ani anglický trávník nebo používání agresivních pesticidů, vsaďte na přírodní zahrádku a krajinný trávník.

návod jak na hmyzí domeček

Kdo jsou obyvatelé hmyzího hotelu?

Asi nejpočetnější návštěvníci hmyzích domečků jsou opylovači. Ty z krajiny vytlačuje uměle pěstovaná včela medonosná. Hmyzí „monokultura“ je ale mnohem náchylnější na choroby a parazity, proto je důležité pěstovat diverzitu. Hmyzí hotel podpoří právě další opylovače jako jsou samotářské včely, pestřenky, ale třeba i motýli. Budka s velkými otvory je vhodná i pro čmeláky, ale pro ty se staví spíš tzv. čmelíny.  

Až u 40 % druhů hmyzu se rychle snižují počty jedinců, celkově se hmyzí populace zmenší o 2,5 % každý rok. Tento trend způsobuje hlavně intenzivní zemědělství, ale i znečištěné ovzduší ve městech a změny klimatu. Kdyby hmyz vymřel, zkolaboval by celý ekosystém.  

Krom opylovačů mezi obyvatele hmyzího hotelu patří i další užitečný hmyz, například škvoři, berušky a zlatoočky. Ti požírají škůdce. Jestli tedy máte na zahrádce nebo balkonu okrasné květiny či zeleninu, pomohou vám je ochránit.  

Pozor na plíseň a škůdce

Plíseň je prevít. Jakmile začne v hmyzím domečku bujet, je to špatně. Hmyzu se zde dařit nebude. Základem je vybrat suché místo a zajistit, že nic nevykukuje ven. Výplň se má měnit každý rok a vnější konstrukce cca jednou za tři roky. K renovaci přistupujte, když není domek obsazený. Hlídejte si také přítomnost škůdců, zda se uvnitř náhodou neusadili.

Připravte si materiály. Vnější konstrukci vytvoříte z prken, dřevotřísky nebo třeba staré skříně. Výplň zvolte podle hmyzu, který chcete přilákat.

  • Včelky hledají dutinky,
  • berušky preferují suché listí, seno, slámu, kmeny s dutinkami,
  • zlatoočky kousky kůry, a to samé jako berušky,
  • škvoři mají rádi dřevitou vlnu, slámu atd.

Postup:

  1. Vyrobte vnější konstrukci s přihrádkami a se střechou. Části k sobě stlučte hřebíky a kladivem.
  2. Jednotlivá patra zaplňte, co jde, přivrtejte. Volný prostor zaplňte suchou slámou atd. Neměla by zůstat prázdná místa.
  3. Konstrukci zajistěte pletivem nebo provázkem, aby z něj nic nevypadávalo. Pletivo zároveň poslouží jako ochrana proti ptákům.
  4. Připevněte na vybrané místo a je hotovo.

Návod na YouTube:

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat