Jak se zbavit prachu? Zatočte s prašností!

Prach je nejen nevzhledný neřád, který hyzdí povrch nábytku, obrazovek či spotřebičů. Je dokonce zdraví škodlivý. Víte, jak se prachu zbavit a jak zmenšit míru prašnosti ve vaší domácnosti? Není to nic těžkého!

Mikročástice prachu obsahují spory, plísně, pyl, roztoče, bakterie a další. Jestli si myslíte, že nejhorší, co vám může vrstva prachu udělat, je kýchání, tak jste na omylu. Ve vyšších koncentracích je totiž prach toxický. Pojďte mu společně udělat čáru přes rozpočet!

Ač z 60 % pochází prach zvenku, velkou část si „vytváříme“ my sami. Obsahuje totiž také zbytky bioodpadu – odumřelé lidské kůže, částečky zvířecích chlupů, vlasů.

Jak často utírat prach?

Podle odborníků z úklidových firem by se měl prach utírat denně nebo obden. Jenže kdo na to má čas a chuť? Je jasné, že tam, kde bydlí alergici nebo malé děti je časté utírání prachu na místě. Ale v ostatních případech? Záleží na tom, v jak moc prašné domácnosti žijete.

Existuje několik opatření, které dokáží prašnost prostředí zmenšit. Prachu vás sice úplně nezbaví, ale alespoň sníží frekvenci, s jakou musíte brát hadr do ruky.

Kromě utírání prachu je důležité také luxovat a vytírat. Na luxování je obzvlášť šikovný vysavačHEPA filtrem. Zachytí i ty nejdrobnější částečky, a lidem s alergií na prach nebo roztoče usnadní dýchání.

Jak se zbavit prachu

Pravidelně protřepávejte peřiny, polštáře a deky

Právě v peřinách, polštářích a dekách se usazuje obrovské množství prachu. Zejména toho, co pochází od nás. Ale i toho zvenčí. Tím spíš, jestli máte výplň živočišného původu. Doporučuje se proto tyto věci pravidelně vytřepávat, případně vytlouct venku na klepadle. Nezapomínejte pravidelně povlékat. Alespoň jednou týdně.

Mějte čistou matraci

Také matrace je plná prachu. Jelikož je téměř nemožné ji kvůli vysoké váze protřepat, vystačíte si s luxem – vysajte ji jednou týdně během povlékání. Matraci byste měli udržovat v čistotě. I tak se zamezí množení roztočů. Tipy, jak vyčistit matraci, najdete u nás na blogu. Skvělým pomocníkem je zejména jedlá soda. Stačí ji nasypat na povrch, nechat půl dne působit a potom vysát vysavačem společně s roztoči a bakteriemi, které neutralizuje.

Vysávejte sedačku a mějte čistý koberec

Stejnou péči, jakou věnujete matraci, byste měli dopřát i sedačce. Čas od času ji důkladně vysajte a vytřepejte polštářky. Koukněte na tipy, jak vyčistit sedačku u nás na blogu. To samé platí o koberci. Pravidelně ho luxujte a vyklepávejte. A jestli se do generálního čištění nechcete pouštět sami, zavolejte jednou do roka odborníkovi. Ten vám pomocí stoje dá do pucu oboje.

jak se zbavit prachu

Zbavte se lapačů prachu

Jestli máte police obložené sentimentalitami, nejvyšší čas dát je pryč. Právě drobnosti na poličkách bývají potažené prachem a ruku na srdce, kdo je při každém úklidu všechny poctivě utírá? Stačí drobný poryv vzduchu a částečky prachu se začnou snášet k zemi.

Prach se usazuje hlavně na povrchu, a proto se doporučuje nenechávat otevřené skříněnemít tolik otevřených poliček. Taková vitrína je mnohem bezpečnější řešení.

Nezapomínejte na topení

V zimě pravidelně vysávejte i radiátor. Jakmile je totiž zaprášený a zároveň zapnutý, proud teplého vzduchu roznese prach všude po prostoru.

Otírejte listy květin

I na květinách se hromadí prach. Proto jejich listy pravidelně otírejte vlhkým hadříkem nebo jim dopřejte sprchu. Květům se ale vyhněte, těm vlhkost nesvědčí. A jestli máte květiny umělé, tak na ty si dávejte obzvlášť dobrý pozor, jsou to totiž prvotřídní lapače prachu.

Omezte textilie a nenechávejte oblečení volně ležet

V textiliích se chytá spousta prachu a při manipulaci s nimi se z nich logicky začne prášit. Jedním opatřením je zbavit se textilií. Místo závěsů používejte rolety, omezte koberce a pozor na plyšáky! Oblečení nenechávejte ležet po místnosti, ale uklízejte ho do uzavřené skříně.

Čistička vzduchu – pomocník, který to zvládne za vás

Množství prachu, který u vás doma cirkuluje, dokáže efektivně zredukovat čistička vzduchu. Kromě mikročástic eliminuje i nepříjemné pachy nebo zvířecí chlupy. Některé mají funkci ionizace vzduchu. Díky té se celkově zlepšují kvalitu ovzduší u vás doma.

Robotický vysavač uklízí průběžně

Kromě generálního úklidu s klasickým vysavačem používejte průběžně robotický vysavač. Zatímco bude pečlivě rejdit po celé domácnosti, zbaví vás prachu, který se usazuje na koberci a podlaze. Ty šikovnější se dají dokonce ovládat i dálkově, pomocí aplikace. Hádejte, kdo bude uklízet za vás, když vy jste v práci? Váš nový parťák, který je na prach jako pes!

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat