Infrasauna v domácnosti a její vliv na zdraví

Saunování rozděluje lidi na dva tábory. Jedni pobyt v sauně milují, druhým už jen představa takového horka nedělá dobře. Přitom vědci potvrzují, že pobyt v sauně posiluje zdraví. Pokud tuto aktivitu milujete, ale vadí vám neustálé mačkání se s cizími lidmi v saunovacích kabinách v relaxačních centrech, máme pro vás tip. Infrasauna je skvělým řešením, díky kterému si relax užijete i v pohodlí domova.

Infrasauna – o co jde?

Infrasaunu může mít doma v podstatě kdokoliv. Postup saunování v infrasauně se ve srovnání s finskou saunou liší. Zářiče v kabině infrasauny vydávají infračervené záření, které dosahuje maxima 60°C. Většina infračervených paprsků ale přechází rovnou do těla, takže vzduch v kabině mívá 30 až 50 °C, a intenzivní pocení tak nastává až kolem 15 minut saunování.

Z tohoto důvodu je doporučená doba saunování v infrasauně 30 minut. Infračervené záření pronikne do kůže i přes látku, proto je dovnitř možné vstupovat i plavkách či jiném lehkém oděvu. Zde rozdíly s pobytem ve finské sauně končí – i v infrasauně je z hygienických důvodu nutné, abyste si všechny části těla podložili ručníkem.

Kromě dalších pravidel saunování i zde nezapomínejte na pitný režim. Pokud jste dostatečně zruční, máte čas a chcete ušetřit, můžete si takovou infrasaunu dnes postavit doma i svépomocí. Koukněte se na náš návod, jak si postavit vlastní saunu. V případě infrasauny budete postupovat podobně. Běžně se ale také prodávají v obchodech, v různých cenových kategoriích.

Infračerveného záření se nemusíte bát. Toto záření je součástí slunečního záření, a na náš organismus má pozitivní účinky, mezi které patří:

  • lepší pružnost kolagenních vláken,
  • uvolnění svalstva,
  • posílení obranyschopnosti organismů v těle,
  • hojně se využívá i při rehabilitacích.
výhody infrasauny

Dosáhněte nejlepších účinků

Názory na délku pobytu v sauně a jejich intenzitu se mezi experty liší v drobných odchylkách. Ohledně pobytu v infrasauně se uvádí ideální délka pobytu 30-40 minut, a to dvakrát či třikrát týdně. Užívat saunu každý den se nedoporučuje, aby mělo tělo alespoň nějaký čas pro regeneraci po odplavení soli, minerálů a odpadních látek z těla.

Těsně před saunováním se také nedoporučuje konzumovat alkohol či kouřit cigarety. Aby mělo saunování co nejpříznivější vliv na naše zdraví, vyhýbáme se extrémům. Saunování s plným břichem není vhodné stejně tak, jako saunování na lačný žaludek.

Je důležité tělo nepřetěžovat ani v kabině. Pokud ucítíte pálení pokožky, v oblasti boltců či bradavek, je na čase kabinu opustit a přesunout se pod vlažnou sprchu, či do vany napuštěné chladnou vodou.

Po saunování je vhodné zklidnit tělo i mysl, zkrátka relaxovat. Nedoporučuje se cvičit či jinak přepínat své tělo. Pobyt v sauně ideálně doplní klidový režim. Báječně si tak odpočinete například ve vířivce. Že se vám vířivka do bytu či domu nevejde? Vyzkoušejte nafukovací vířivku. Vyberete si nejen díky širokému cenovému rozpětí, ale i z nejrůznějších rozměrů konstrukce a kapacity osob.

Nástrahy saunování

Ať už se saunujete v klasických finských saunách, či v pohodlí domova v kabině infrasauny, vždy myslete na svůj zdravotní stav. Vyhněte se této aktivitě, pokud máte problémy s játry, ledvinami, srdcem či vysokým krevním tlakem.

Pokud vás zrovna trápí nachlazení, horečka, chřipka či jiný zánět, je rovněž lepší návštěvu sauny odložit. Vysoká teplota by vám jen přitížila.  A pro jaké věkové kategorie je jinak saunování vhodné? Na spodní hranici jsou děti od 3 let věku. Horní hranice, pro lidi bez výše uvedených zdravotních omezení, neexistuje.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat