Jak vybavit nové kancelářské prostory

Pokud zakládáte novou firmu nebo se jen stěhujete s tou stávající, pak se jistě snažíte vybrat tu nejlepší možnou variantu proto, aby se vám v nových prostorách lépe pracovalo. V tomto článku si představíme některé základní aspekty, kterým byste se měli věnovat. 

Praktičnost vs. design

Pokud zařizujete prostory úplně znovu, nebo máte k dispozici stavbu bez vnitřního členění, pak by se vám mohlo hodit se nejprve zamyslet nad tím, jak prostor kanceláří a fungovat a jaké vlastnosti u něj očekáváte. Zkusite si položit následující dotazy. Kolik lidí zde bude pracovat, v jak velkých týmech, nebo jestli jako zaměstnavatel preferrujete, aby pracoval například každý sám? Potřebujete reprezentativní prostory pro zákazníky nebo se jedná čistě o místo pro interní zaměstnance? Chcete, aby měli lidé při práci soukromí a klid, nebo potřebujete nějakou větší místnost pro sdílení nápadů všech z jednoho oddělení? 

Zamyslete se také nad designem. Chcete, aby prostor působil moderním nebo například retro dojmem? Jak má vypadat budovat z venku a jaké v ní můžete použít fasádní systémy? Kde jsou nebo budou umístěna okna a jak budete v rámci kanceláří pracovat s přirozeným světlem? Kudy povede elektroinstalace, kde budou zásuvky a kde světla? Jak bude řešeno vytápění nebo chlazení celého objektu, nejen vzhledem k ročním obdobím, ale také například kvůli vlivu na teplotu místnosti počítači nebo rovnou celé serverovny? 

Nezapomeňte také mít po ruce při plánování váš rozpočet, aby se vám nestalo, že vaše sny přesáhnou vaše možnosti. A vždy počítejte minimálně s deseti a patnácti procenty rezervy, nejen kvůli inflaci, ale také pohybu cen na trhu v závislosti na poptávce apod. 

Kancelář pro lidi

Jelikož v práci trávíme většinu svého dne, měli bychom se také zamyslet nad tím, jak ji udělat co nejpříjemnější a nejpohodovější. Jen pokud je pracovník v místě výkonu spokojený a cítí se v něm dobře, pak podá skutečně ten nejlepší výkon. Přemýšlejte tedy také nad tím, jaké barvy v interiéru použít. Co je příjemné, uklidňující, ale zároveň podporuje soustředění? Které prvky pomohou lidem pracovat efektivněji, ale zároveň se cítit v bezpečném prostředí? Jaké nezbytné hygienické a pracovně-technické parametry musí kancelářská budova a prostory v ní splňovat?

Zeptejte se svých podřízených, nebo i sami sebe, jak si představujete ideální pracovní místo. Co by v něm nemělo chybět a co by v něm naopak nemělo vůbec být? Zkuste se inspirovat jak návštěvou jiných míst, tak například z internetu nebo televizních seriálů a filmů. Co pro vás znamená kvalitní pracovní prostředí? Jak vypadá místo, ve kterém chcete být rádi a opakovaně se na něj vracet? Jaké potřeby by mělo místo výkonu práce pro vás osobně splňovat? 

V případě nejistoty se poraďte s odborníky a nezapomeňte vždy zkontrolovat, že je vše odvedeno v té nejlepší kvalitě. Jen tak zajistíte, že budete mít kancelář snů.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat