Jak vybrat digestoř: Tipy pro nejlepší volbu

Vybrat správnou digestoř pro domácnost může být složité, zvláště pokud se v nabídce na trhu příliš neorientujete. Nejdůležitějším krokem je zvolit digestoř, která odpovídá velikosti a dispozicím vaší kuchyně. Při výběru je třeba zvážit různé typy digestoří jako podvěsné, komínové nebo ostrůvkové a jejich možnosti odtahu nebo recirkulace.

Většina moderních digestoří kombinuje funkce odtahu a recirkulace, což může být praktické v různých situacích. Kromě toho je nezbytné se zaměřit na výkon digestoře a její energetickou náročnost, aby provoz nebyl finančně nákladný. Kvalitní výkon zajistí efektivní odstranění páry a zápachů, což je nejdůležitější pro komfort a zdraví v domácnosti.

Mnohé digestoře dnes nabízejí i estetické prvky, které mohou skvěle doplnit design vaší kuchyně. Při nákupu nezapomeňte promyslet, jaký styl a barva digestoře nejlépe zapadne do interiéru vaší kuchyně. Správný výběr vám zajistí nejen funkčnost, ale i vizuální harmonii.

Základy výběru digestoře

Při výběru digestoře je klíčové zvážit typ a výkon zařízení. Tyto faktory určují vhodnost digestoře pro vaši kuchyň a účinnost při odsávání par a zápachu.

Typy digestoří

Existují dva hlavní typy digestoří: odtahovérecirkulační.

Odtahové digestoře odvádějí páry a pachy přímo ven skrze potrubí. Tento typ je vhodný pro větší kuchyně a tam, kde je možné instalovat potrubí s přímým odvodem ven. Důležitým faktorem zde je délka potrubí, která by neměla přesahovat 3 metry.

Recirkulační digestoře filtrují vzduch přes uhlíkové filtry a vracejí jej zpět do místnosti. Tento typ je ideální pro bytové domy nebo místa, kde nelze zavést odtah ven. Filtry je třeba pravidelně vyměňovat pro zachování maximální účinnosti.

Každý typ má své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při konečném rozhodování.

Výkon a účinnost

Výkon digestoře se měří v kubických metrech za hodinu (m³/h).

Všeobecně platí, že digestoř by měla být schopna třikrát až šestkrát vyměnit vzduch v kuchyni za hodinu. Menší kuchyně vyžadují nižší výkon, zatímco větší prostory potřebují výkonnější jednotky.

Účinnost digestoře může být ovlivněna i dalšími faktory, jako je hlučnost, která by neměla přesahovat určitou hladinu decibelů, aby nebyla při provozu rušivá. Moderní digestoře často nabízejí tiché motory a několik úrovní výkonu.

V neposlední řadě je nutné zvážit design a materiály digestoře. Nerezové provedení je nejen odolné, ale i snadno čistitelné, což zvyšuje celkovou praktičnost spotřebiče.

podle čeho vybrat digestoř

Umístění a instalace

Při instalaci digestoře je klíčové vědět, jaké rozměry a formu zvolit a jaké montážní požadavky je potřeba splnit. Tyto informace rychle zjednoduší a zefektivní celý proces.

Rozměry a forma

Při výběru digestoře se vždy ujistím, že rozměry digestoře odpovídají velikosti a tvaru mé kuchyně. Pokud mám malou kuchyň, vybírám kompaktní model, který se snadno vejde nad varnou desku. Naopak, ve větší kuchyni může být účinnější komínová digestoř, která nejen dobře odvětrává, ale také esteticky vyplní prostor.

Je důležité zohlednit velikost varné desky. Pokud je deska široká 60 cm, měla by i digestoř mít minimálně stejnou šířku. Navíc, některé modely umožňují instalaci blíže ke stěně či do kuchyňské skříňky, což se hodí v omezených prostorách kuchyně.

Pokud je deska široká 60 cm, měla by i digestoř mít minimálně stejnou šířku.

Montážní požadavky

Montáž digestoře obvykle zahrnuje upevnění na zeď nebo pod kuchyňskou skříňku. V případech, kdy je prostor omezený, zvažuji tzv. podvěsnou variantu. Je nutné připojit digestoř na odtahové potrubí, které vede ven nebo do větrací šachty, nebo zvolit model s recirkulací, pokud venkovní odvětrání není možné.

Vždy dodržuji doporučenou vzdálenost mezi digestoří a varnou deskou, což bývá kolem 65-75 cm. Tato vzdálenost zajišťuje optimální odtah par a bezpečnost při vaření. Před zahájením montáže se ujistím, že mám všechny potřebné nástroje a materiály, aby proces proběhl hladce, efektivně a co nejrychleji.

Vždy dodržuji doporučenou vzdálenost mezi digestoří a varnou deskou, což bývá kolem 65-75 cm.

Funkce a vlastnosti

V tomto článku se zaměřím na různé filtrační systémy, ovládací prvky a designové materiály, které byste měli zohlednit při výběru digestoře. Tato sekce vám poskytne konkrétní informace o tom, na co si dát pozor, aby vaše digestoř byla efektivní a esteticky příjemná.

Filtrační systémy

Existují dva hlavní typy filtračních systémů: uhlíkové filtrytukové filtry. Uhlíkové filtry slouží k odstranění pachů a jsou nezbytné, pokud vaše digestoř nemá externí odtah. Tyto filtry je třeba pravidelně vyměňovat, obvykle každých 3-6 měsíců.

Tukové filtry, které jsou často kovové, zachycují tuky a další nečistoty. Tyto filtry jsou omyvatelné a je doporučeno je čistit každých pár týdnů, aby byl zajištěn optimální výkon. Moderní digestoře mohou mít kombinaci obou typů filtrů pro maximální efektivitu.

Ovládání a pohodlí

Funkčnost a snadnost ovládání jsou klíčové pro pohodlné používání digestoře. Hledejte digestoře s dálkovým ovládáním, které umožňuje změnu nastavení bez nutnosti stát přímo u zařízení. Některé modely nabízejí dotykové ovládání, a dokonce i automatickou regulaci výkonu na základě množství páry a pachů.

Dalším zajímavým prvkem je tichý režim, který snižuje hlučnost přístroje, aniž by ovlivnil jeho výkon. Pro větší komfort mohou některé digestoře disponovat doběhovým systémem, který zanechá odsávání v chodu po určitou dobu po vypnutí.

Design a materiály

Při výběru digestoře byste měli zohlednit také její design a materiály, aby ladily s interiérem vaší kuchyně. Populární jsou digestoře z nerezové oceli kvůli jejich odolnosti a snadné údržbě. Skleněné digestoře pak působí moderně a elegantně.

Kromě materiálu je důležitý i tvar a velikost. Komínové digestoře jsou ideální pro otevřenější prostory, zatímco integrované modely skryté ve skříňkách jsou vhodné pro menší kuchyně nebo minimalistický vzhled.

Pravidelná údržba digestoře je klíčová pro její dlouhou životnost a efektivní provoz.

Údržba a čištění

Jedním z hlavních úkolů je pravidelné čištění filtrů. Tukové filtry zachycují mastnotu a měly by se čistit každé dva týdny. Mohou být nerezové, kovové nebo papírové. Nerezové a kovové filtry lze umývat v myčce, zatímco papírové je třeba vyměnit za nové.

Uhlíkové filtry jsou důležité pro recirkulační digestoře. Tyto filtry by se měly měnit přibližně každé tři až šest měsíců, v závislosti na frekvenci používání.

Postup běžného čištění:

  1. Vypnu digestoř a odpojím ji od elektrické sítě.
  2. Odmontuji tukové filtry a umyji je v teplé mýdlové vodě nebo v myčce.
  3. Pokud mám uhlíkové filtry, zkontroluji jejich stav a vyměním je podle potřeby.
  4. Otřu vnější povrch digestoře vlhkým hadříkem. Na odstranění mastnoty mohu použít jemný čisticí prostředek pro ještě lepší vyčištění.

Co je třeba častěji kontrolovat:

  • Osvětlení: LED osvětlení je běžnou součástí digestoří a jeho kontrola je velmi jednoduchá.
  • Ventilátor a motor: Pravidelně kontroluji, zda je ventilátor čistý a bez jakýchkoliv překážek.

Dbám na to, aby všechny části byly čisté a digestoř mohla správně fungovat. Nesmím ani podcenit údržbu méně zřejmých částí, jako je odtahový systém.

Dodržováním těchto kroků zajistím, že moje digestoř bude vždy efektivní, hygienická a pracovat, tak jak má. 

Martina Poláková

Martina Poláková

Jsem pracující máma na rodičovské dovolené. Miluji běh, čtu knížky a ráda se učím novým věcem. Snažím se žít vědomě, jednoduše a lehce! Ráda přijímám výzvy, abych se dostala zase o kus dál.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat