Jak správně pečovat o nohy a předcházet vzniku plísně a zápachu?

Nohy jsou často opomíjenou částí našeho těla, avšak jejich správná péče je zásadní pro celkové zdraví a naši pohodu. Nejen že udržování čistoty a suchosti nohou pomáhá předcházet nepříjemnému zápachu, ale také zabraňuje vzniku plísní a dalších kožních problémů. Jak tedy efektivně pečovat o nohy a zabránit těmto problémům? 

Plíseň nohou: Jak vzniká a jaké jsou její příznaky

Plíseň nohou, známá také jako atletická noha nebo tinea pedis, je kožní infekce způsobená kvasinkovými houbami. Tato infekce se obvykle vyskytuje na nohou, které jsou nejvíce náchylné k nadměrné vlhkosti a tření, a to především v oblasti mezi prsty nebo na chodidlech. Plíseň nohou může postihnout každého, bez ohledu na věk, pohlaví nebo životní styl.

Tyto mikroorganismy se nejčastěji množí v teplém a vlhkém prostředí, které poskytuje noha v botě. Když se nohy potí a zůstávají vlhké, vytváří se ideální podmínky pro růst plísní. K infekci může docházet také v důsledku kontaktu s kontaminovanými povrchy, jako jsou veřejné sprchy, bazény, ručníky na nohy nebo jiné veřejné podlahy. 

Nejčastější příznaky plísně nohou jsou svědění, pálení nebo zarudnutí kůže, zejména mezi prsty nebo na chodidlech. Nohy jsou většinou velmi vlhké a mají nepříjemný zápach. Také se může objevit loupání kůže, tvorba malých puchýřků nebo odlupování. V pokročilých případech může dojít k tvorbě trhlin na kůži nebo vředů

Pokud není plíseň nohou léčena včas nebo není správně ošetřena, může se rozšířit a způsobit další zdravotní komplikace, jako jsou infekce nehtů a jejich deformace, záněty nebo kožní vředy. V některých případech může nadměrné pocení a zápach nohou signalizovat i jiné zdravotní problémy. Více se dozvíte v tomto článku.

Důkladně si myjte nohy

Pravidelná hygiena je základem pro zdravé nohy. Při mytí důkladně vyčistěte nejen povrch nohou, ale i oblast mezi prsty, kde se často ukládají bakterie a zbytky mýdla. Doporučuje se používat mýdlo s antibakteriálními vlastnostmi a teplou vodu, abyste dobře odstranili nečistoty a bakterie.

Po každém umytí důkladně osušte nohy, aby se minimalizovala vlhkost, která může přispívat ke vzniku plísně a bakterií. Důkladné mytí nohou by mělo být součástí každodenní hygienické rutiny, která pomáhá udržovat nohy zdravé a čisté.

Nohy

Používejte vhodnou obuv

Kvalitní a zároveň pohodlná obuv je základem pro zdravé nohy. Vyberte si obuv vyrobenou z prodyšných materiálů, které umožňují proudění vzduchu a odvádějí vlhkost pryč od nohou. Při výběru bot dbejte na to, aby měly dostatečně široký prostor pro prsty a nebyly příliš těsné, což by mohlo vést k podráždění a tvorbě puchýřů.

Investice do kvalitní obuvi je investicí do zdraví vašich nohou, které vám poskytnou pohodlí a ochranu po celý den.

Používejte antibakteriální ponožky

Antibakteriální ponožky jsou navrženy tak, aby minimalizovaly růst bakterií a plísní na nohou. Tyto ponožky jsou vyrobeny z materiálů, které pomáhají odvádět vlhkost a udržovat nohy suché a čisté. Používání antibakteriálních ponožek může snížit riziko vzniku plísně a nepříjemného zápachu, zejména u jedinců s nadměrným pocením nohou nebo těch, kteří tráví dlouhou dobu v uzavřených botách. 

Udržujte suché nohy 

Po sprše nebo koupeli je důležité usušit oblast mezi prsty a celé chodidlo, neboť vlhké prostředí je ideálním prostředím pro růst plísní a bakterií. Použití froté ručníku je nejlepší formou a může pomoci urychlit proces vysychání. Důkladné usušení nohou je důležitým krokem v péči o nohy a prevenci kožních problémů.

Pravidelná exfoliace

Pravidelná exfoliace nohou je dalším důležitým krokem v péči o zdraví a krásu vašich nohou. Exfoliace pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky a nečistoty, které se hromadí na povrchu kůže nohou, a tím zabraňuje ucpávání pórů a tvorbě nežádoucích kožních problémů. 

Používejte antiperspiranty a dezinfekce na nohy

Antiperspiranty pro nohy mohou pomoci omezit pocení a tím snížit riziko vzniku zápachu. Dezinfekce nohou pomocí antibakteriálních mýdel a roztoků pomáhá zabránit růstu bakterií a plísní. Vyberte si produkty s přírodními složkami, které nebudou dráždit citlivou pokožku nohou.

Pravidelná kontrola stavu kůže a nehtů

Pravidelně kontrolujte stav kůže a nehtů na nohou. Jakékoli změny, jako jsou zarudnutí, otoky, vředy, nebo změny barvy nehtů, by měly být konzultovány s lékařem. Tyto příznaky by mohly naznačovat infekci, začínající plísně nebo jiný zdravotní problém.

Správná péče nehtů 

Správná péče o nehty je nezbytná pro prevenci infekcí a dalších problémů. Nehty by měly být pravidelně stříhány rovně a v dostatečné délce. Dále je důležité udržovat čistotu pod nehty, čímž se snižuje riziko hromadění nečistot a bakterií. 

Používání antibakteriálních vložek do bot

Antibakteriální vložky do bot mohou pomoci minimalizovat riziko vzniku bakterií a plísní v obuvi. Tyto vložky absorbují vlhkost a neutralizují zápach, čímž udržují vaše boty svěží a zdravé.

Pravidelné návštěvy pedikúry

Pravidelné návštěvy profesionální pedikúry jsou vhodné pro udržení zdraví nohou. Profesionální pedikúra umí odstranit ztvrdlou kůži a nežádoucí nehtové útvary, což pomáhá udržovat nohy v dobrém stavu a zabraňuje vzniku bolestivých problémů, jako jsou puchýře nebo nehtové infekce.

Správná péče o nohy je klíčová pro udržení jejich zdraví a pohodlí. Dodržováním těchto jednoduchých tipů a návyků, jako je pravidelné mytí, správná hygiena nehtů a volba vhodné obuvi, můžete předejít vzniku plísně, zápachu a dalším kožním problémům. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat stav svých nohou a v případě potřeby vyhledejte odbornou pomoc.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat