12 nejdražších mobilů na světě – zaslouží si svou cenu?

Nejdražší chytré telefony a mobily světa. Které to jsou? V článku jsme udělali průřez historií a podívali se i na současné vlajkové lodi top společností, které vyrábí smartphony. Toužíte po luxusu? Nebo nejlepších funkcí a výbavě? Víme, po čem sáhnout.

Nejdražší masově prodávané telefony před rokem 2000

První mobily byly původně jen pro majetné. Pořídit si tuto šikovnou „krabičku“ totiž vyšlo klidně čtvrtinu průměrného ročního platu. První velkoobjemově vyráběný telefon značky Motorola, Motorola DynaTAC 8000X, stála skoro 4000 USD – cca 92 tisíc Kč. Takže tenkrát skoro tolik, co nové auto.

A když se podíváte na historii firmy Nokia, tak první přenosný telefon, Mobira Cityman 900, stál na 115 tisíc Kč. Ten si také nekoupil jen tak někdo. Vlastnil ho například Michail Gorbačov. A proto se tomuto modelu přezdívalo Gorba.

mobira cityman
Zdroj: By Leo-setä – https://www.flickr.com/photos/uncle-leo/6203444740/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122034465

V roce 1989 vyšla další Motorola, tentokrát Motorola MicroTAC, s cenovkou necelé 3000 USD, tedy téměř 70 000 Kč. Stále se jednalo o celkem velký zásah do rodinného rozpočtu a jen tak někdo si ji dovolit nemohl.

motorola microtac
Zdroj Redrum0486, English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27334506

O něco levnější už byla Motorola z roku 1996, Motorola StarTAC. Ta vyšla na 1000 USD, tedy cca 23 000 Kč.

Zdroj: 80sCompaqPC – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92926163

Nejdražší smartphony současnosti

A jak je na tom trh s chytrými telefony v současnosti? V této kapitole se podíváme na aktuální prémiové smartphony, které se však stále dají zařadit do kategorie masově vyráběných.

Pokud vás zajímají opravdu top výstřelky, které si může dovolit jen pohádkově bohatý člověk, podívejte se na další kapitolu, Luxus pro vyvolené.

Jaké jsou nejdražší masově vyráběné smartphony současnosti? Vynikají funkcemi, skvělým foťákem nebo například ohebným displejem. Místo diamanty vykládaného krytu a nákladného designu se můžete těšit na luxus po technologické stránce věci.

iPhone 14 Pro Max

  • Aktuální cena 53,5 tisíc Kč

Nabízí výborný fotoaparát, kvalitní displej a vychytané funkce. Vnitřní paměť 1TB uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.

Zdroj: Apple

Samsung Galaxy Z Fold 4

  • Aktuální cena 40 tisíc Kč

Ohebné tělo, velký displej a čistý, trendy design. Navíc disponuje silným procesorem a špičkovými fotoaparáty.

Zdroj: Samsung

Sony Xperia Pro-I

  • Aktuální cena 39 tisíc Kč

Telefon pro ty z vás, kdo chtějí fotit jako profesionál. Je opatřený velkým snímačem z fotoaparátu Sony RX100 VII a speciálním softwarem na focení a točení videí.

Zdroj: Sony

Huawei Mate Xs 2

  • Aktuální cena 47 tisíc Kč

Vlajková loď společnosti Huawei zaujme nejen svým designem. Displej je totiž nejen velký, ale také ohebný. Mechanismus je vychytanější než u Samsung Galaxy Z Fold 4 a stejně tak lepší je i výbava, včetně fotoaparátu.

Zdroj: Huawei

Luxus pro vyvolené – 4 nejdražší mobily na světě

Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond

  • Cena: 48,5 mil USD

Chcete něco, z čeho se vám opravdu protočí panenky? Nejdražším mobilem na světě, který má na stole manželka jednoho z nejbohatších Indů, paní Nita Ambani, stál 48,5 milionů dolarů. To je přes 1 miliardu korun. Co je na tomhle telefonu tak zázračného?

Kromě extrémně drahého krytu vlastně vůbec nic. Jedná se o klasický iPhone 6, který je však ukrytý v krytu z ušlechtilého kovu (platina, zlato či růžové zleto). Na zadní straně má umístěný velký růžový diamant. Verze s modrým nebo oranžovým diamantem vyjdou trochu laciněji.

Stuart Hughes Elite Gold iPhone 4s

  • Cena: 8,1 mil USD

Stuart Hughes Elite Gold iPhone 4s je k mání za necelých 180 milionů Kč. Tento iPhone se chlubí 500karátovým diamantovým krytem. Zadní panel a logo je z 24karátového zlata a v emblému značky byste napočítali na 53 diamantů. Home button je jeden velký diamant.

A pozor – kdybyste o tlačítkový diamant přišli, firma vám dodá nový. V platbě je totiž zahrnutá záloha pro případ ztráty (ale jen tohoto konkrétního diamantu, ne celého telefonu). Nový je samozřejmě o chlup méně nákladný, přesto stále luxusní.

Stuart Hughes iPhone 4 Diamond Rose Edition

  • Cena: 5 mil USD

115 milionů Kč je cena za další model z dílny Stuarta Hughese, tentokrát se jedná o třetí nejdražší mobil na světě. Vyrobený z růžového zlata a osázený více jak 500 diamanty z něj dělá exkluzivní doplněk. Byl vyrobený v limitované edici, na celé planetě existují jen dva kusy.

Diamond Crypto Smartphone

  • 1,3 mil USD

Do našeho výběru jsme zvolili také Diamond Crypto Smartphone. Nejen, že je extrémně drahý. Ale zároveň patří mezi nejbezpečnější telefony na světě vůbec. Zvuk a SMS přenáší v zašifrované podobě. Právě i toto neprolomitelné zabezpečení z něj dělá jeden nejdražších telefonů. V přepočtu za něj dáte necelých 30 milionů Kč.

 

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat