Jak vyčistit mince doma? Rychle a téměř bez práce

Našli jste na zahradě minci? Nebo snad už nějakou sbírku máte? Naše postupy na čištění mincí doma využijete i na obyčejné mince, které jste si přivezli z dovolené. Zjistěte, jak vyčistit mince bezpečně a rychle bez agresivní chemie.

Vaši sbírku mincí můžete vyčistit úplně jednoduše za pomocí přípravků, které máte doma. A ani nebude potřeba vehementní drhnutí, po kterém bolí celá ruka. Že to zní jako pohádka? Sami uvidíte, že je to skutečně možné.

Pozor na poškození

Než se dáme do čištění, uvědomte si jednu důležitou věc. Pokud vlastníte mince, které mají opravdu vysokou hodnotu, možná bude lepší zvážit čištění u profesionála. Nevhodným chemickým či mechanickým čištěním můžete svou sbírku poškodit.

Takové poškození navíc nemusí být viditelné na první pohled. Na pomoc byste si museli přizvat mikroskop. Investiční mince, která je poškozená nevhodným čištěním, dramaticky ztrácí na hodnotě. Na internetu najdete spoustu postupů, které mohou mincím spíše uškodit. Například čištění jedlou sodou. To je sice skvělé všude jinde v domácnosti, ale stříbrným i ostatním mincím poškozuje povrch.

Se spoustou nečistot si poradí obyčejný leštící hadřík na mince ze stříbra, zlata, platiny, mosazi nebo mědi. Někteří sběratelé zase sází na vibrační čističe mincí. Je to sice určitá investice, která se vám v případě, že je to vaše hobby, vrátí. Čištění je šetrné a bez práce. Vibrační čističe se používají buď s destilovanou vodou nebo s chemickými činidly, která jsou určené speciálně pro čištění stříbra.

Podvodníci po internetu rádi prodávají poškozené investiční mince. Bohužel na tento podvod jen na základě fotografie nepřijdete. A tak se může stát, že někomu zaplatíte spoustu peněz za něco, co je téměř bezcenné. 

Nejprve odstraňte větší nečistoty

Než začnete s čištěním, odstraňte z mince nečistoty. Nejprve ji namočte do vody s jemným mýdlovým saponátem. Nechte ji odmočit dostatečnou dobu. Poté ji vyjměte a dočistěte jemným hadříkem. Na mince neberte tvrdý kartáč, mohlo by dojít k mechanickému poškození povrchu.

Pokud jsou mince stále špinavé i poté, co jste je vyčistili saponátem, je na čase vyzkoušet něco účinnějšího.

jak vyčistit mince

Na odolnější špínu využijte ocet se solí

Ocet v domácnosti je jedním z nejspolehlivějších prostředků na úklid. Čištění mincí doma zvládnete právě pomocí tohoto malého zázraku smíchaného s octem.

Do misky nalejte ocet a přidejte do něj lžíci soli. Vložte minci do roztoku a nechte působit. Záleží na tom, jak moc je špinavá. Po pěti minutách ji vyjměte a zkontrolujte, jak na tom je. Mírně ji očistěte kartáčkem. Pokud to nezabralo, vraťte ji do roztoku a dejte jí ještě nějaký čas.

Po čištění nezapomeňte minci pečlivě opláchnout pod tekoucí vodou a otřít. Octové reziduum by na povrchu mohlo vytvořit modrozelený film, který nevypadá hezky.

Na zrezlé mince pomůže Coca-Cola

Je Coca-Cola váš oblíbený nápoj? Až zjistíte, že rozpustí rez, možná už na ni takovou chuť mít nebudete. Je to celkem silná žíravina, která si dokáže poradit i s tímto neřádem.

Pokud jste našli zrezlé mince, máme pro vás postup na to, jak je vyčistit. Do misky nalijte plechovku Coca-Coly a do tekutiny vložte nalezené mince. Nechte působit co nejdéle, alespoň 8 hodin. Svůj poklad potom vyndejte a opláchněte pod teplou vodou.

Nepovedlo se? Zkuste náš druhý postup.

Ocet a kyselina citronová

Ohřejte ocet a nalijte ho do misky. Přisypejte lžičku kyseliny citronové. Pečlivě promíchejte a do roztoku vložte mince. Nechte působit. Tento roztok je dobrý jak na zrezlé mince, tak na hodně špinavé mince, které máme běžně v peněžence.

Jak vyčistit zlaté mince

Ptáte se, jak vyčistit zlato? Se zlatými mincemi je to trochu specifické. Tento kov je obecně odolný vůči oxidaci. Přesto se na mincích objevují zlaté skvrny, tzv. zlatá rez. Odborníci je doporučují nečistit, jelikož právě zlatá rez je znakem pravosti a skutečného stáří mince. Pokud na čištění přeci jen trváte, odneste ji odborníkovi, který ji vylouhuje ve speciálních kyselinách.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat