Elektrické a piezo zapalování: O co jde?

Rozmýšlíte nad koupí plynového grilu a nevíte, jaký je rozdíl mezi elektrickým a piezo zapalováním? Ač se to nezdá, i taková zdánlivá „drobnost“ může nakonec ovlivnit váš výběr. Seznamte se s nimi a poznejte, v čem se od sebe odlišují.

Co to je piezo zapalování

Zapalovací systém piezo využívá mechanické křesadlo. K tomu, abyste zažehli plamen, tedy stačí jen otočit knoflíkem. V piezokrystalu se tímto pohybem vytvoří napěťový impulz. Následně u hořáku přeskočí jiskra a plynový gril začne hořet.

Piezo systém obsluhu grilu značně usnadňuje. Díky tomu je i samotná příprava lahůdek na grilu hned o něco příjemnější. Nepotřebujete žádné zápalky, ani zapalovač. Už vás nebudou trápit navlhlé sirky, ani žádné jiné nepříjemnosti, se kterými se při rozdělávání ohně musíme čas od času vypořádat.

Plynové grily zajistí rychlou a čistou přípravu vašich pokrmů. Navíc máte plně pod kontrolou intenzitu plamene, takže už nic nepřipálíte.

Kromě grilování se s tímto systémem setkáte i ve výbavě kuřáků, jelikož se využívá při výrobě některých lepších zapalovačů.  

Jak funguje elektrické zapalování

Elektrické zapalování zapaluje oheň pomocí elektřiny. Stiskem knoflíku dáte pokyn k vytvoření elektrického výboje, který zažehne jiskru. Elektrické zapalování je potřeba napájet baterkami. Samotné ovládání je však snadné a plynulé. Nenechte se zmást názvem, s tímto systémem se setkáte i u plynových grilů.

Rozdíl mezi piezo a elektrickým zapalováním

Piezo zapalování využívá ke vznětu již zmíněné mechanické křesadlo. Díky tomu se nemusíte spoléhat na baterie, obejde se bez napájení. Oproti elektrickému ovládání má však vystouplejší tlačítko, na které je potřeba více tlačit.

Elektrická zapalování zapaluje rychleji. Je snadnější na manipulaci. Tlačítko není vystouplé a nemá takový odpor. Mačká se lehko. Tento systém však potřebuje napájení, nejčastěji v podobě tužkových AA baterií.

Oba systémy zapalování jsou bezpečné a komfortní. Jelikož nemanipulujete se sirkami, nehrozí, že se popálíte.

U kterých grilů na tyto systémy narazíte?

Plynové grily s piezo či s elektrickým zapalováním nabízí například společnost Weber. Kromě plynových grilů v jejich nabídce najdete také modely elektrické, peletové a přenosné. Jejich produkty jsou sice o něco dražší než konkurence. Ovšem jsou zárukou kvality, spolehlivosti a uživatelského komfortu.

Menší plynové grily Weber seženete od 7000 Kč. Pokud jste však velký fanda do grilování, doporučujeme investovat a podívat se v dražší kategorii s alespoň 3 hořáky. Pro profesionály jsou k dispozici plynové grily, které stojí téměř 100 000 Kč.

Další značka, která vyrábí plynové grily jak s piezo, tak elektrickým zapalováním, je Campingaz. Tento tradiční výrobce kempingového vybavení uvedl na trh řadu bytelných a kvalitních zahradních grilů za přátelské ceny. Ty menší pořídíte již okolo 3000 Kč. Větší a výkonnější modely zase ke 13 000 Kč.

Campingaz je skvělou volbou pro každého rekreačního grill mastera, který si rád vychutnává dobré jídlo a příjemné chvilky se svými blízkými.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat