Kdy chodí Mikuláš? A co dát dětem za odměnu?

Jestli se i vy letos na Mikuláše těšíte a chcete dětem připravit to správné překvapení? Poradíme, kdy chodí Mikuláš a jak si tento svátek užít, tak aby z něj měla radost celá rodina.

Ač Češi církevním svátkům nijak neholdují a do kostela jich chodí jako šafránu, svatého Mikuláše s čertem a andělem slaví snad každá rodina s dětmi. A i kdybyste nechtěli, nedá se tomu vyhnout.

Mikuláš chodí 5. prosince. Svátek svatého Mikuláše ale připadá až na 6. prosince.

Mikuláš a jeho družina totiž každoročně zavítá i do školek a škol. Nemluvě o venkovních průvodech. Navíc se u nás za poslední leta zabydlela i tradice Krampus čertů – ti jsou původem z germánských zemí. Opravdu strašidelní čerti ve věrohodných kostýmech a děsivých, dřevěných maskách. Svátek Mikuláše probíhá v adventním čase.

Kdy chodí Mikuláš?

Mikuláš chodí 5. prosince ve večerních hodinách. Většinou to vše započne, až když se setmí. Tedy po 16:00. V dřívějších dobách začínal nový den vlastně už po setmění toho předchozího, nikoliv ráno, jak jsme zvyklí dnes. Proto slavíme Mikuláše už 5. večer, i když je jeho svátek v kalendáři oficiálně až 6. prosince.

Ve školách a školkách se samozřejmě Mikuláš slaví přes den, nikoliv večer – může jen rozdat sladkosti a ani se neukázat, nebo se svou družinou obejde třídy. To záleží na tom, jak se rozhodne svátek vyřešit daná škola či školka. Někde Mikuláše vůbec neslaví. Učitel nebo učitelka vás budou dopředu informovat.

kdy chodí čerti a mikuláš

Jak se slaví Mikuláš?

Mikuláše s čertem a andělem můžete za drobný poplatek pozvat k sobě domů. Nebo se vydejte do města a dětem kouzelnou družinu ukažte. Co se malých dětí týče, buďte raději opatrní. Abyste je zbytečně nepolekali a svátek jim nezprotivili.

Odborníci doporučují, že je malé děti lepší vzít jen „na kukačku“ do města, kde mohou Mikuláše a čerta pozorovat zpovzdálí a rozhodnout se, zda se odváží k nim přijít blíž.

Kdyby neukázněná družina vpadla k vám domů (zejména když Mikuláše a ostatní osobně neznáte a nevíte, co od nich čekat), mohla by se drobotina zbytečně moc vylekat. Tím spíš, kdyby pekelníci s řinčícím řetězem děti pronásledovali až do dětského pokoje. Přeci jen je domov jejich vlastní osobní prostor, kde se cítí v bezpečí. Ovšem každé dítě je jiné, těžko se generalizuje – vy jako rodič sami víte, co je pro ně nejlepší.

Děti by si měly pro Mikuláše připravit básničku nebo kratší říkanku, kterou mu odrecitují. Za odměnu, a také za to, že byly hodné, dostanou něco dobrého na zub.

V centrech větších měst narazíte nejen na „českého“ čerta, anděla a Mikuláše, ale i na Krampus čerty. Využijte toho, jestli už máte děti větší a chcete zažít něco neobvyklého a trochu strašidelného!

Pokud byste se na ně chtěli jít podívat, hledejte tzv. Krampus show ve vašem okolí. Jelikož je nákup masek a kostýmů drahá záležitost, nebývají tyto show zadarmo, ale je potřeba koupit lístky. Není nic neobvyklého, že Krampus čerti pořádají akce a průvody po celý prosinec (někdy už od listopadu), nejen na Mikuláše.

Co koupit na Mikuláše?

Zlobivé děti dostávaly uhlí a brambory. A ty hodné? To je na rodičích, co uznají za vhodné. Většinou se ratolesti odměňují něčím dobrým na zub – čokoládou, ovocem atd. Nesmí chybět adventní kalendář a čokoládové figurky.

Maminky nebo tatínkové připraví dárkový balíček do mikulášského papíru a ten jim schovají třeba za okno, kde na ně bude čekat, až se vrátí z procházky. Další variantou je domluvit se s Mikulášem, který přijde k vám domů, aby děti odměnil něčím, co mají rády.

Příběh svatého Mikuláše

Mikuláš byl biskup pocházející z oblasti dnešního Turecka. Zemřel okolo roku 352. Byl štědrý k dětem a potřebným. Za svého života vykonal spoustu úctyhodných skutků (například ochránil tři chudé dívky před otroctvím) a po smrti zase několik zázraků.  

Na jeho počest slavíme svátek svatého Mikuláše, kdy jako on obdarováváme naše děti. A jak asi tušíte, právě Mikuláš se stal vzorem pro Santa Clause, který ale roznáší dárky až na Vánoce.

Nejčastější dotazy

Kdy chodí Mikuláš?

5. prosince. Svátek sv. Mikuláše ale slavíme až o den později, 6. prosince.

Jak slavit Mikuláše?

Zúčastněte se některého z mikulášských průvodů. Nebo se zajděte podívat na Krampus čerty!

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat