Průvodce Feng Shui: Jak zařídit domácnost s pozitivní energií

Čínské učení Feng Shui nebo také Feng Šuej popisuje, jak nás ovlivňuje prostředí, v němž žijeme. Energie čchi je životadárná síla, se kterou potřebujeme být v souladu.

Náš byt proto musí být v rovnováze, aby energie proudila klidně a nikde se nebrzdila, nezanikala nebo naopak příliš nespěchala. Z toho důvodu naše mysl vyžaduje čisté prostředí prosté od špíny, mrtvolna i haraburdí a naopak plné věcí, které nám působí radost. Učení Feng Šuej popisuje, jak zacházet se svými věcmi, aby náš život šlapal jako hodinky.

Co je to Feng Shui

Feng Shui je starodávné čínské učení, které pracuje s životní energií čchi. Tato energie dokáže ovlivnit, jak se cítíme, jestli se nám dobře spí, dokonce má prý vliv na harmonické partnerské soužití.

Tedy, když se s ní umí správně zacházet. Energie by měla v našem okolí volně proudit. Jestli je naopak v prostoru příliš divoká, neusměrněná či chybí, odrazí se to negativně na psychické i fyzické rovině.

Feng Shui pracuje s tím, jak nás prostor okolo ovlivňuje. A učí, jak si ho přizpůsobit, tak abychom se v něm cítili dobře, byli zdraví a úspěšní. Co to v praxi znamená? Jak si uspořádáte domácnost, dokonce jaké zvolíte barvy a doplňky, to všechno má vliv na váš život a spokojenost.

O moudrosti starých Číňanů si můžete myslet své. Pravdou však je, že Feng Shui poskytuje dobrý návod na to, jak si uspořádat a zařídit příjemné bydlení. Na detaily se teď společně podíváme.

Feng Shui zóny v bytě

Zóny Feng Shui se rozdělují v rámci každého prostoru pohledem od vchodu. Každý sektor ovlivňuje jiný aspekt života. Vzdálenější rohy se dělí takto: vzdálenější levý roh ovlivňuje finance a hojnost, a to nejen materiální, ale i pocitovou, tedy zdraví. Pravý roh vzdálenější ode dveří specifikují osobní vztahy, hlavně partnerské. Prostor mezi nimi charakterizuje, jak vypadá vaše naplnění v oblasti pocitu uznání, respektu a slávy.

Levý bližší roh popisuje, jak vypadá váš život po stránce vnímavosti; jedná se nejen o vědomosti, meditaci a rozjímání, ale také vzdělávání. Pravý bližší roh popisuje situace, se kterými zápolíte a lidi, kteří jsou vám nápomocní. Středová oblast na dveřové straně specifikuje oblast kariéry a cílů. 

Střed místnosti od pravé stěny vyjadřuje tvůrčí princip ve vašem životě, nejen váš tvůrčí potenciál, ale také situaci s dětmi. Levá strana specifikuje rodinu, vztahy v rodině, navázanost na minulost a zdravotní situace, které z těchto záležitostí plynou. 

Stejně se dělení zón může vztahovat i na byt jako celek. To znamená, že do jisté míry dělení zón celé rodiny zobrazuje stejné rozdělení aplikované na půdorys celého bytu. 

feng shui zóny v bytě
Feng Shui zóny místnosti

Barvy podle Feng Shui

Feng Shui je o vyrovnanosti živlů, to platí ovšem i v barvách. Každá barva odkazuje na nějaký živel a také ovlivňuje naše chování.

Červená barva

Červená souvisí se sexualitou a prouděním energie v těle. Zvyšuje aktivitu a sílu, a to jak v negativním, tak v pozitivním duchu. Červená barva je oblíbená u lidí, kteří chtějí dosáhnout úspěchu a milují život. Odmítají ji osoby v milostném zklamání. Červená představuje oheň.

Zelená barva 

Zelená odkazuje na přírodu, zrození a regeneraci. Má sklon uklidňovat. Nehodí se do pracoven a heren, hodí se do míst, kde se odpočívá: do ložnice, koupelny nebo terapeutických ordinací. Kvůli povzbuzení schopnosti soustředit se je vhodná do studoven. Zelenou barvu milují temperamentní cílevědomí lidé. Odmítají ji ti, kteří tyto vlastnosti předstírají.

Modrá barva 

Modrá je spojená s věrností, bezpečím a stabilitou, v negativním smyslu s melancholií. Kvůli ochlazovací tendenci by neměla v místnosti dominovat. Hodí se do místností s okny na jih. V nadměrném množství povzbuzuje smutek a truchlení. Modrou barvu milují snílci se sklonem k naivitě. Odmítají ji lidé v depresích.

Žlutá barva

Žlutá je spojená s intelektem a tvořivostí. Povzbuzuje optimismus a nadšení. Jejím negativním aspektem je žárlivost a zveličování. Je vhodná do heren a obývacích pokojů. Milovníci žluté barvy jsou duchovně vyspělí. Nenávidí ji závistivci.

Černá barva

Černá barva je spojena s temnotou a strachem. Odmítání této barvy značí lásku k životu. Milovníci černé mohou trpět depresemi, úzkosti a potlačováním potřeb. Černá se hodí například do koupelen.

Bílá barva

Bílá barva znamená čistotu a nový začátek. Milují ji lidé s láskou k čistotě a jasnému vidění. Odmítají ji lidi s pocitem vnitřní prázdnoty.

Obývací pokoj podle Feng Shui

K lidské přirozenosti patří obava sedět zády ke dveřím. To platí nejen u pracovny, ale také v obýváku. Sedací soupravu proto postavte tak, aby sedící mířili čelem nebo bokem ke dveřím, nikoli zády. Vlevo od sedací soupravy by měla být vysoká palma, soška, knihovna či stojací lampa (jedná se o symboliku strážného draka), vpravo by pak měl být menší odkládací stolek nebo taburetka.

Stůl v obýváku symbolizuje zdraví a hojnost, měl by být tedy nepoškozený a čistý, ideálně okrášlen žlutými květinami s kulatými listy. Proudění energie podpoříte šířením světla, nejen oknem či lampou, ale také světlými doplňky v tmavých koutech.

Obývák by neměl být přecpaný, energie musí proudit volně. Energii čchi zpomalují i elektronická zařízení, jako je televize. Nestavte je proto do středu místnosti. Nevěšte proti vchodu smutné obrázky a zrcadla.

Zpomalování energie způsobuje také odkládání nepotřebných věcí a hromadění prachu. Proto nezapomínejte pravidelně vysávat. Pořiďte si robotický vysavač, který se nepozorovaně dostane i do nejzazších koutů a může vysávat, když nejste zrovna doma.

Ložnice podle Feng Shui

Negativní vlivy během spánku mohou ovlivnit vaše celkové fungování, klaďte proto důraz na tyto záležitosti. Zvláště striktní buďte tehdy, pokud máte špatný spánek a dlouho usínáte nebo trpíte nespavostí, protože Feng Šuej nemusí fungovat jako kouzlo, ale jako způsob odstranění věcí, které vnímáte podprahově a které vás rozptylují. Zařiďte si ložnici podle Feng Shui.

Mezi tyto věci patří nepořádek. Zní to jako klišé. Kolik nás má ale poblíž postele otevřenou přecpanou skříň s oblečením? Kolik z nás má oblečení rozházené po celé místnosti? Kolik hromádek odložených časopisů kupíme na nočním stolku? Odstraňte rušivé elementy a překážející předměty, které lapají prach.

Energie musí proudit i pod postelí, proto pod postelí nic neskladujte. Ležíte často na chaosu a nepořádku. Použijte v místnosti tlumené barvy a tlumená světla. Vše rozbité vyhoďte nebo opravte. Za žádnou cenu nevěšte do blízkosti postele zrcadla. Vhodné jsou také pokojové rostliny, které můžete do ložnice podle Feng Shui umístit.

Zahrada podle Feng Shui

Harmonická zahrada podle Feng Šuej má být upravena do kruhu, s volným středem. Rostliny mají mít kolem sebe dost prostoru. Pocit bezpečí zvýšíte oddělením od souseda, a to ideálně nenásilným prvkem, jako je živý plot. 

Použijte v zahradě všechny elementy: dřevo, kov i vodu. Dřevo i kov pokryjete stavbami a nábytkem, vodní princip přinese jezírko nebo fontánka na vodu. Nejvíce energie zahradě propůjčí stromy.

Úklid podle Feng Shui

Podle Feng Shui k dokonalé rovnováze patří velmi intenzivní úklid. Co se tím rozumí? Očistěte se od minulosti, rozbitého, nefunkčního a zbytečného. Co úklid podle Feng Shui znamená?

Zbavte se věcí “pro strýčka příhodu”. Buď je máte a používáte, nebo nepoužíváte, potom je raději nemějte. To platí i o rozbitých kouscích, které si schováváte ze sentimentálních důvodů. Rozlučte se s nimi. Nebo je opravte a začněte znovu používat. Úklid podle Feng Shui musí být důkladný. Vyčištěný prostor povzbudí životadárnou energii a dodá vám energii a vitalitu.

Stejně přistupujte k předmětům připomínající bolestivou minulost. Vzdejte se vzpomínek na rozpadlé vztahy, budou vám do smrti připomínat bolest a zármutek. Stejně destruktivní energii přinášejí předměty už fyzicky mrtvé: sušené květiny, vycpaniny a další. Zbytečně vás vyčerpávají.

Zbavte se nefunkčních spotřebičů, starého oblečení (flekatého nebo děravého, takzvaného “na doma” nebo “na ven”, které přitahují bídu), prošlé kosmetiky a léků a vyhoďte plesnivé či jinak zkažené jídlo. Čistěte prostor pravidelně od těchto jevů. Důležitý je podle Feng Shui stav předsíně, protože přináší prvotní pocit z bytu. Včetně vašich pocitů po příchodu domů. Ukliďte boty, odložené kabáty a odpadky, které jste vytahali z kapes. Pořiďte si klasický nebo tyčový vysavač, abyste mohli pravidelně uklízet psí chlupy, kousky bláta a nezapomínejte ani na prach a špínu v nejzazších místech. Vy možná nevíte o špíně za lednicí nebo pračkou, ale ona ví o vás.

Dětský pokoj podle Feng Shui

Stejně jako v ložnici pro dospělé, i v dětském pokoji podle Feng Shui je důležité nechat energii, ať volně proudí. Pod postelí a nad postel neumisťujte žádné úložné boxy, ani police. Snažte se minimalizovat elektroniku na minimum, působí rušivě.

V koutku, kde si dítě hraje, využijte fialovou barvu – podporuje kreativní myšlení. Naopak v koutku pro učení zvolte žlutou, která posiluje soustředěnost. Tyto výrazné barvy ale zakomponujte jen okrajově. Převládat by měly neutrální nebo zemité odstíny, které uklidňují. Udržujte v místnosti pořádek a zbavujte se starých hraček, se kterými si malý nehraje. Příliš mnoho věcí blokuje energii a kazí spánek.

Kuchyně podle Feng Shui

Kuchyně je podle Feng Shui středobodem života rodiny. Je klíčová pro výživu a měla by odsud vycházet harmonická energie. Varnou desku a dřez neumisťujte naproti sobě. Voda a oheň by neměly být v opozici.

Udržujte zde pořádek a nehromaďte věci. Energie musí volně proudit. Jestli v kuchyni také stolujete, podpořte trávení květinami na jídelním stole. Ten je ve Feng Shui symbolem země, která je spojená s trávicím traktem.

Pracovna podle Feng Shui

Pracovna podle Feng Shui povzbuzuje pracovitost a přináší nové nápady. Pozornost věnujte barevné kompozici. Fialová podporuje kreativitu, žlutá nebo šedá vám zase pomohou se soustředěním. Vneste do této místnosti element vody, dodá vám inspiraci. Například ve formě drobného akvária.

Nábytek a dekorace volte hlavně ze dřeva. Podle Feng Shui je dřevo prvkem kreativity a růstu. Do vašeho života přiláká úspěch a peníze. Obdobně fungují sočky koček a žab.

Muž i žena by měli mít svou vlastní pracovnu nebo koutek, který patří jenom jim. To proto, že prostor se musí řídit principy jing a jang. Ženský i mužský element by měly být v rovnováze.

Kristýna Vaňková

Kristýna Vaňková

Copywriterka, blogerka, studentka scenáristiky na FAMU. Zajímám se o ekologii, baví mě také moderní technologie a zahradničení.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat