Udělejte líný víkend ještě línějším a dobře se najezte. Rozpalte gril, naložte maso, pozvěte pár přátel a pořádně se nadlábněte. Můžete vyzkoušet recepty z cizích krajin, maso, které jste nikdy neochutnali a kombinace, jež jste nikdy nezkusili. Inspirujte se našimi tipy, jak nejlépe naložit maso na gril, aby bylo křupavé a chutné.
Pivní marináda s jalovcem
Ingredience:
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 2 dl černého piva
- šťáva z půlky citronu
- tymián, drcený jalovec, chilli
Rajčatový protlak smíchejte s horčicí a pivem. Nalisujte česnek, jalovec s tymiánem podrťte v hmoždíři. Cibuli nakrájejte na co nejmenší kostičky. Všechno smíchejte s citronovou šťávou a chilli. Maso do marinády naložte přes noc. Marináda je vhodná i pro nakládání tofu.
Nejlepší kuřecí marináda
Ingredience:
- půl šálku balzamico octa
- půl šálku olivového oleje
- ¼ šálku sojové omáčky
- ¼ worchesterové omáčky
- ⅛ šálku citronové šťávy
- ¾ šálku hnědého cukru
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce dijonské nebo pálivé horčice
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky česnekového prášku
- 6 kuřecích prsou
Ingredience smícháme dohromady a oddělíme 1 šálek stranou. Do velkého uzavíratelného sáčku vložíme maso a polejeme marinádou. Pevně uzavřeme a necháme ležet nejméně 4 hodiny, ideálně i 24 hodin.
Marinované kousky grilujeme cca 5 minut z každé strany. Můžeme lehce potřít zbylou omáčkou.
Uzená BBQ marináda
Ingredience:
- 2 utřené stroužky česneku
- 1 lžíce uzené papriky
- 2 lžíce hnědého cukru
- ¼ šálku zlatého sirupu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce BBQ omáčky (doporučena je Masterfood, z cibule, rajčat a koření)
Všechny ingredience smíchejte a jednouše do něj naložte maso. Recept odkazuje na nějaké zajímavé suroviny, které seženete v prodejnách řetězců s výběrovými potravinami nebo přes internet. Pro nejlepší výsledek použijeme ke grilování oheň, například z plynového grilu.
Kebab v jogurtové marinádě
Ingredience:
- jogurt
- paprika
- kmín
- skořice
- chilli
- česnek
- citron
Tento recept pochází z řeckých ulic, kde se prodává kuřecí kebab jako pouliční jídlo. Marinované maso můžete napíchnout na bambusové jehly a pak grilovat až 30 minut podle tloušťky masa. Kebab je možné také péci půl hodiny při 180 °C v troubě.
Paleo žebírka
Koření:
- uzená paprika
- chilli
- sůl
- pepř
- česnek
Na omáčku:
- šálek kečupu
- 5 lžic Amino omáčky
- 1 lžíce sladidla (ideálně javorového sirupu)
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce mleté hořčice
- sůl, pepř, kmín, paprika
Nejdříve posypejte žebírka suchým kořením a pořádně jej rozmažte po celé ploše. Můžete jej jemně vklepat do masa. Pak je vařte v páře nebo tlakovém hrnci půl hodiny s hrnkem vody na dně. Troubu nebo elektrický gril mezitím předehřejte na 450 °C a smíchejte ingredience na omáčku. Žebra vložte do nádoby nebo položte na gril a zalejte BBQ omáčkou. Měla by už stačit úprava trvající 10 minut.
Medovo-vínová marináda
Ingredience:
- 200 ml bílého vína
- 60 g medu
- 60 ml olivového oleje
- čerstvé sekané bylinky (petrželka, tymián)
- mletý pepř
- utřený česnek
Směs těchto ingrediencí je vhodná pro použití na všechny druhy masa. Nechte maso v lednici marinovat alespoň 12 hodin.
Křupavý bůček
Ingredience:
- 1 lžíce kypřícího prášku
- 1 lžíce soli
- 4 lžíce jablečného octa nebo vodky
- vepřový bok
Napadlo by vás, že lze vepřový bůček takto zajímavě naložit? Instagrammeři by za tento recept vsadili život. Prý napomáhá tomu, aby na povrchu masa vznikla křupavá kůrčička. Bůčku nejvíce svědčí intenzivní žár dřevěného uhlí, jehož kouř evokuje uzení. Tento recept je proto nejlepší pro gril na dřevěné uhlí.