Triky našich babiček pro hebké ložní prádlo

Heboučké ložní prádlo, do kterého je radost ulehat. To je na povlékání postele to nejlepší. Jak ale dosáhnout povlečení, které bude dokonale čisté a příjemné bez použití drahé chemie, která je navíc často i plná alergenů a jiných dráždivých látek? Do velmi dobře věděly naše (pra)babičky. Inspirujte se i vy lety ověřenými triky.

Zapomeňte na aviváž

Pokud máte bavlněné povlečení, o aviváži ani neuvažujte. Aviváž totiž může snižovat savost tkaniny a ani po ostatních stránkách není příliš prospěšná. Pokud chcete krásně voňavé prádlo, přidejte místo aviváže pár kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje. Například tea tree oil má kromě příjemné vůně také antibakteriální účinky. Olej s vůní ylang-ylang působí uklidňujícím dojmem, snižuje úzkosti a napomáhá klidnému spánku. Příjemný může být také olej s vůní růže.

Tip: Prozkoumejte aromaterapii na webu MKLůžkoviny.cz

Babské zkušební rady

Jak na změkčení prádla i na odstranění skvrn?

Používáte aviváž spíše než pro její vůni pro změkčení povlečení? Můžete ji snadno nahradit bílým octem. Ten má skvělé změkčující účinky. K tomu navíc skvěle pomáhá s odstraňováním neestetických skvrn. Pokud máte starší prádlo, potěší vás i to, že bílý ocet pomáhá i s bělením.

Bělení prádla jde i bez bělidel

Kromě bílého octa jsou i další přírodní prostředky, které vám pomohou dosáhnout prádla stejně bílého, jako když jste si jej přivezli domů. Vhodná je například citronová šťáva. A pokud bílé prádlo necháte schnout na slunci, zbavíte se všech pozůstatků zažloutnutí. Použít můžete také kyselinu askorbovou, kterou najdete v kvalitních tabletách vitamínu C.

Uchovejte barvy co nejdéle jako nové

Pokud máte barevné povlečení a barvy chcete uchovat co nejdéle jako nové, sušení na slunci byste se naopak měli vyhnout. Barvám svědčí praní na nízkou teplotu a schnutí ve stínu. Sluneční svit sice prádlu prospívá svými dezinfekčními účinky, ale pestrým barvám příliš nesvědčí.

Jak na žehlení?

Pokud chcete krásně hladké a hebké prádlo, neobejdete se bez žehličky. Nejjednodušší je žehlit povlečení, které je ještě stále trochu vlhké. Pokud máte sušičku, stačí hned po vyndání prádlo vyklepat a povléknout a žehlení se úplně vyhnete. Povlečení přitom bude i přesto naprosto heboučké a rovné, skvělý výběr sušiček naleznete zde.

Redakce
Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat