Co je IBAN a SWIFT? Kde je najít?

Víte, k čemu slouží IBAN a SWIFT a kde je najdete? Pokud tyto kódy zadáte nesprávně, hrozí, že vaše platba vůbec nedorazí. Dejte si na to pozor!

Co je IBAN

IBAN je zkratka pro International Bank Account Number. Každý běžný účet má kromě svého čísla, které běžně užíváte při placení po Čechách, také vlastní IBAN. A ten je určený pro mezinárodní platební styk.

Je jedno, jestli posíláte peníze někomu do zahraničí vy, nebo ze zahraničí někdo vám. Bez IBANu to nejde.

Toto identifikační číslo obsahuje až 34 znaků. České účty ho mají o něco kratší, běžně se setkáte s 24místným. Zatímco elektronická verze nemá mezery, u písemné se běžně setkáte s oddělením pomocí mezer.

IBAN začíná CZ – tedy znakem pro Českou republiku. Dále pokračuje kontrolní kód a zbytek je číslo vašeho účtu a kód banky. IBAN musíte zadat správný. V opačném případě se transakce nemusí zdařit, nebo bude zatížená extra poplatky.

Jak najít IBAN

IBAN najdete:

  • na papírovém vyúčtování z banky,
  • v internetovém bankovnictví,
  • nebo ve své mobilní aplikaci (kde provádíte platby mobilem).

Pokud vám vyúčtování poštou nechodí, je to jasné ­– musíte si otevřít internet/mobilní aplikaci a jít do části INFORMACE O ÚČTU/PŘEHLED O ÚČTU.

Každá společnost to může mít nazvané trochu jinak. Podívejte se, jak najít IBAN u AirBank. Ve zkratce je potřeba otevřít informace o konkrétním běžném účtu (jestli jich máte víc) a otevřít si informace o účtu, v detailu potom najdete číslo IBAN.

co je iban

Co je SWIFT

SWIFT se někdy označuje také jako BIC. Jedná se o unikátní kód banky, který zadáváte při platbách do zahraničí. Tato zkratka vznikla ze slov Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Jde o jméno společnosti, která se stará o mezibankovní finanční telekomunikaci po celém světě.

Společnost SWIFT je nezávislou institucí, která podléhá právu Evropské unie. Dříve se pro platby v zahraničí používal tzv. dálnopis, ovšem platby SWIFT jsou mnohem rychlejší, bezpečnější a celkově je tento systém efektivnější.

Se SWIFT máte jistotu, že peníze dorazí v pořádku. Díky tomuto kódu se platební příkaz z banky plátce dostane do banky příjemce. Jde o formu komunikace mezi bankami – jakmile dorazí instrukce o platbě, platba se zúčtuje.

Platební systém SWIFT využívá víc jak 11 000 finančních institucí ve více než 200 zemích světa.   

 Tento kód je osmi až jedenáctimístný a skládá se z:

  • kódu banky,
  • kódu země,
  • kódu místa/regionu,
  • volitelného kódu pobočky banky.

Jak najít SWIFT

SWIFT kód najdete na stránkách své banky. Není to nic tajného – například pro Komerční banku je tento kód KOMBCZPP, AirBank AIRACZPP atd. Stačí do vyhledávání Google zadat jméno vaší banky a SWIFT a v odpovědích ho hned najdete.

SWIFT dále najdete v internetovém bankovnictví nebo v mobilní aplikaci s internetovým bankovnictví v detailech svého účtu.

Kdy využijete IBAN a SWIFT

Pokud platíte kartou, tak IBAN ani SWIFT nepotřebujete. Protistrana si peníze automaticky stáhne z vaší karty, jako kdybyste platili v obchodě. Stačí zadat číslo karty, expiraci a další nutné údaje. Jestli platíte s kreditní kartou v e-shopu, platí to samé.

IBAN a SWIFT využijete jen tehdy, když platíte skrze bankovní převod. Může jít o různé služby, produkty – dokonce i při nákupech z Číny je to sem tam možné, jelikož některé čínské e-shopy podporují platbu bankovním převodem. Nejčastěji ale narazíte na to, že preferují platbu kartou.

Tyto kódy se vám budou hodit i tehdy, když si necháte reklamaci ze zahraničí místo na kartu refundovat platbou na bankovní účet.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat