Jak registrovat dron – stručný návod

Registrace dronu je zdarma a zvládnete ji z pohodlí domova. Poradíme, jak na to. Stačí zaregistrovat vás jako provozovatele a získat osvědčení, že jste způsobilí k provozování bezpilotního zařízení.

Registrace dronu

Ještě pár let zpátky jsme se řídili podle Doplňku X, na který dohlížel Český úřad pro civilní letectví. Legislativa se ale sjednotila napříč celou Evropskou unií. Takže v současnosti platí trochu jiná pravidla.

Není to nic hrozného – na druhou stranu máte jistotu, že dron můžete za stejných podmínek použít třeba i na dovolené v zahraničí. Registrace provozovatele a zkouška pilota (oprávnění k řízení dronu) totiž platí ve všech státech EU a ESVO (včetně Islandu, Norska, Švýcarska a Lichtenštejnska).

Povinná registrace dronu se týká zařízení, které mají kameru nebo senzor, jsou těžší víc než 250 gramů a letí rychleji než 19 metrů za sekundu.

Neregistrují se vlastně drony jako takové, ale provozovatelé/vlastníci. Na jednu osobu může být zapsáno více dronů, ale jeden dron se neregistruje na dvě osoby. Pokud máte dron a je vám méně než 18 let, registrovat se za vás musí zákonný zástupce.

Pokud máte doma dron, který patří mezi hračky, splňuje směrnici č. 2009/48/ES a má označení CE, registrovat se nemusíte. Zpravidla platí, že vše, co má označení 12 + už hračka není.

Kdy provést registraci dronu? Předtím, než s ním začnete létat.

Jaká je cena za registraci dronů? Celé je to úplně zdarma.

Potřebujete doklad o absolvování online výcviku

Aby registrace dronu v ČR byla platná a mohli jste se pustit do létání, potřebujete také doklad o absolvování online výcviku pilota bezpilotního systému. Ten obdržíte na základě složení testu. K dokladu získáte také identifikační číslo pilota dronu. Nebojte se – registrace i „pilotní zkoušky“ zvládnete na jednom místě, konkrétně na stránkách Úřadu pro civilní letectví.

registrace dronu

Jak registrovat dron krok za krokem

Přejděte na stránky Úřadu pro civilní letectví >> dron.caa.cz. Kromě odkazu na registraci provozovatele dronu a profil pilota tu najdete také spoustu užitečných odkazů nebo důležité materiály ke zmíněné zkoušce:

  • Základní informace – legislativa a pravidla
  • Online školení a informace k využití – materiály ke studiu
  • FAQ

Vás bude nejvíc zajímat sekce REGISTRACE a PROFIL PILOTA.

Abyste mohli absolvovat online test z teoretických znalostí, musíte se nejprve registrovat. Registrace se provádí skrze e-identitu (eObčanka, mojeID, bankovní identita). Během registrace zvolte, zda jste právnická nebo fyzická osoba, vyplňte důležité údaje a na základě toho získáte své identifikační číslo společně s Dokladem o registraci pilota.

A jak vypadá samotný test? Přihlásíte se pomocí e-identity. Test se vygeneruje náhodně z předem stanovených okruhů. Otázky se týkají okruhů jako je letecká bezpečnost, omezení vzdušného prostoru, předpisy, ochrana soukromí a údajů, pojištění, ochrana před protiprávními činy a další.

Abyste test splnili, musíte mít dobře 30 ze 40 odpovědí. Na vyplnění máte hodinu. Test lze opakovat, ale po třetím neúspěšném pokusu se musíte znovu registrovat.

Kdybyste měli potíže, projděte si znovu pečlivě studijní materiály a prohlédněte prezentace. Užitečná je i sekce FAQ.

V případě, že začnete létat bez registrace a příslušného oprávnění, hrozí vám pokuta až 5 milionů Kč.

Registrační číslo pro identifikaci

Jakmile máte své identifikační číslo a v ruce potvrzení, že jste složili zkoušky, můžete začít s létáním. Nezapomeňte označit své drony – v rozhraní profilu na stránkách Ústavu získáte jedinečné registrační číslo. To na ně vyznačte a také ho nahrajte do systému identifikace na dálku (tento systém mají novější drony).

Asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel

Jestli byste svůj koníček chtěli povýšit na své povolání, doporučujeme stránky Asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel. Sdružují provozovatele dronů, kteří bezpilotní letadla využívají za komerčními účely. Můžete se stát členem, což s sebou nese různé výhody, například přístup na soukromé školení a semináře pro členy asociace, dále slevy atd.

Anna Macurová

Anna Macurová

Ráda zkouším nové spotřebiče, elektroniku a vychytávky do domácnosti. Najdu pro vás nejlepší produkty a přidám tipy na výhodný nákup.

Budeme rádi, když nám zašlete svůj názor nebo zkušenosti.

Přidejte komentář

Komparito.cz
Logo
Enable registration in settings - general
Srovnat produkty:
  • Celkem (0)
Srovnat